香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2010.12.19 特步香港15公里挑戰賽2010

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

賽事網站:
    http://www.hkaaa.com/hkaaa/event/event/Year2010/HK15K/HK10-15K.htm

主辦機構網站
    http://www.hkaaa.com

表格下載:
    (個人) http://www.hkaaa.com/hkaaa/event ... xtep_individual.pdf
    (隊際) http://www.hkaaa.com/hkaaa/event ... HK15K/xtep_team.pdf

網上報名:
    https://www.hkaaa.com/hkaaa/events/15k_2010/forms/chi-15k2010_login.asp

查核報名情況:
    未有提供

路線地圖:

登錄/註冊後可看大圖

主辦機構: 香港業餘田徑總會 (HKAAA)
    日期      : 2010年12月19日 (星期日)
    時間      : 8:00 a.m.
    起點      : 西貢北潭涌郊野公園管理站
    終點      : 西貢北潭涌萬宜路/西灣路交界處
    路線      : 請参閱路線圖
    距離      : 15.00公里
    時限      : 2小時
    組別      : 男子 - 先進二組 (1960或以前), 先進一組 (1961-70), 壯年組 (1971-90), 青年組 (1991-94)
                   女子 - 先進二組 (1960或以前), 先進一組 (1961-70), 壯年組 (1971-90), 青年組 (1991-94)
                   隊際 - 須由六人組成 (四男二女)
    名額      : 2,000
    費用      : 1950年或之前, 或1991-1994年出生參賽者: $100/$75 (田總會員) + $25 (來回交通)
                  1951-1990年出生之參賽者                      : $150/$110  (田總會員) +  $25 (來回交通)
                   (註: 不須繳付晶片按金)
    截止日期: 2010年11月19日 (星期五)
    查詢      : 2504-8215 / [email protected]

+1 0
    上一篇︰渣打馬拉松全部爆滿!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!下一篇︰西環新人報到

升級   51.05%

該用戶從未簽到

哈哈... 係呀.. 有坐的士d 公公婆婆啦, 有家庭車啦, 有郊野公園車啦, 又有行山人士啦, 不過今年得果 800人.. 條路就夠哂寬敞... 有d 工作人員響度叫人向左跑囉.. 不過你知大部份都聽住歌架啦, 所以我都係估估下, 前面靠左我就靠囉.

so far so good 啦.. 又唔係非常好, 又不至於有太大不滿... 最不滿都只係件 特步'底衫'... 大佬.. d 質地真係未必夠d 底衫好著.. 唉.. 希望下次唔好咁求其啦, 哈哈..

升級   65.79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

今年我都有跑呢個15K,算係第三次玩,最初reebok搞,我冇玩,同埋呢個賽事,試過1月頭搞,或者十二月尾搞.

今年算係比較暖既一次跑,上兩次都凍到死.同埋應該好多人去左沙田跑,明顯一開頭上斜個段,同過往既盛況唔同.折返個度上條長命斜,我都係覺得幾有絕叫度,因為個落差幾大.
    另外會唔會係條賽道唔係全封關係,成日都有車經過要避車.的士或者郊野公園車都試過.唔通真係唔可以全封?
    上兩次都試過比綠的士從後駛上黎要小心避.今次去到近折返點前,比架郊野公園車阻住,因為路窄,車要面向回跑向點既跑手,大部份車身都去左邊,令到向折返點跑既選手比佢阻住.
    可能呢個都係賽事既特色

升級   65.79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

回復 40# 的帖子

特步係牌子............

升級   29.33%

該用戶從未簽到

原帖由 Lawrence 於 21-12-2010 09:49 發表
    嘩.. 唔係好多人.. 所以都跑得好舒服..

上落斜, 尤其折返之後果段上斜, 認真想死... 第一次參加15k比賽, 第一次響北潭涌跑.. 風景好靚, 天氣好好.. 係就係辛苦d, 不過都值得~

1'13".. 今次教訓係上斜臨尾真係腳 ...
    請問特步和跑步有何分別。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

我都係第一次跑呢個賽事, 用了1'23.

最刺激係落斜過終點

不過下個月有美津濃和中國沿岸賽事, 真係要啤心機練習了.

升級   51.05%

該用戶從未簽到

嘩.. 唔係好多人.. 所以都跑得好舒服..

上落斜, 尤其折返之後果段上斜, 認真想死... 第一次參加15k比賽, 第一次響北潭涌跑.. 風景好靚, 天氣好好.. 係就係辛苦d, 不過都值得~

1'13".. 今次教訓係上斜臨尾真係腳都軟埋... 係時候練好d 大腿肌肉... 落斜又衝得唔夠人快, 要練下跑姿.. 始終練親都係運動場.. 唔係好夠.. 係時候要prepare SCHM..

升級   29.33%

該用戶從未簽到

原帖由 stephensuen 於 19-12-2010 11:32 發表
    似乎個個都去左沙田 呢度無咩人氣
    今日趕頭趕命去到 成績一般 因為唔慣上落斜
    大會時間1:29前完成
    每公里6分鐘的速度都很快。

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

Thank you 曲奇ctse....

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   72.63%

奮鬥
  • 簽到天數: 14 天

特步

上落斜,幾好玩,
    大會時間1:16完成,但件T恤就認真麻麻
    唔會著出街

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

升級   40.53%

該用戶從未簽到

跑完, 幾好玩, 多上落斜, 希望下年會再攪.

升級   42.8%

無聊
  • 簽到天數: 5 天

似乎個個都去左沙田 呢度無咩人氣
    今日趕頭趕命去到 成績一般 因為唔慣上落斜
    大會時間1:29前完成

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

ching / ctse 們, 加油呀

升級   42.8%

無聊

原帖由 黃金右腳 於 2010-12-14 13:09 發表

我有飛, 但有傷跑唔到, 唔知可唔可以俾你用呢?

多謝ching先,我終於找到架紅van 係旺角去西貢,希望ching快d好返

升級   50%

該用戶從未簽到

原帖由 stephensuen 於 2010-12-14 00:25 發表
    不過我依家有個更大既難題,就係唔知有咩車去西貢,唔知依家可唔可以搭返大會巴士呢

我有飛, 但有傷跑唔到, 唔知可唔可以俾你用呢?

升級   51.05%

該用戶從未簽到

封信就寫係憑票入座既..

正常就唔會爆車.. 不過去到先都唔俾你即刻俾錢上車.. 就無謂啦..

自己去都幾煩架, 仲要咁早喎. 打個電話去問下有冇d再幫你安排好d... copy左個電話俾你:

查詢 Enquiry 2504 8215 / [email protected]

升級   42.8%

無聊

不過我依家有個更大既難題,就係唔知有咩車去西貢,唔知依家可唔可以搭返大會巴士呢

升級   42.8%

無聊

原帖由 Lawrence 於 2010-12-13 10:40 發表
    你收到封信未呀?!

我記得佢寫係去到果度先有得

Thanks ching,因為之前不在香港所以有此一問,現在看到信了