香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-8-25 14:54 發表
聽講現在全世界的碳纎架毛胚都在大陸做的。
只是後加工和噴漆在宣告產地-台灣、意大利、西班牙........做

還是有優劣之分, 重量, 硬度等, 始終碳纎內部結構有不同
各無印良就大部份都一樣

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 Brian 於 2010-9-3 21:21 發表
師兄,
請問有無D鋁鐵人車架
under $5000

我踩開roadbike
屋企有件多
想整架鐵人車玩下翔東路

Thanks!

內地野先做到呢d價...

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-9-3 23:43 發表
http://www.profile-design.com/profile-design/products/hydration/all-hydration/aquacell.html
Aquacell 好吾好用呢? 有物吾好?
好想入手. 幾錢呢係香港...上次去過3rd: 睇, 但吾記得左.

好處係大, 唔好處都係大(重), 2百幾蚊

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-9-5 00:41 發表
300 gram 都可以考慮吓. 方便飲水同破風ma, 但怕頂頭. 加多個籮友水壺架, 都應該夠用大長途.
車中間就吾放cage, 希望可以更破風.

每個人既位置都唔同, 有人會cut短支飲管

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-9-5 16:12 發表

之前用aerobar + rb 飲水吾會作嘔, 而家tribike飲完如果即扒, 踩踩吓會反胃.

前面set得好低?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-9-6 09:22 發表
FSA Vision Metron TT Shifter System
http://road.cc/content/news/2180 ... -metron-tt-groupset

shifter好似幾好, 唔使用快子

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 drexler 於 2010-9-10 12:08 發表
咁Campagnolo Eurus如何? 平路定係上山型?

算幾中性

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-9-9 15:23 發表
2011 Scott Plasma 3 Premium Triathlon bike.
We are taking pre-orders for this frameset and we will be the first company in the USA to have these bikes….so act soon!
As of August 20th, we expe ...

架Premium真係好正, 好在無我size

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-9-16 09:14 發表
踩Mavic 既liqui-gas vincenzo要換頭轆...
環西戰機.
http://www.cyclingnews.com/races ... his/stage-17/photos

踩disc真係型d, 不過我對606都已經唔易踩, 可能仲要d時間習慣

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 mozzz 於 2010-10-7 00:40 發表
請問一下
我打算想參加比賽

e+有一部solar racing pro-1 (買時around $2300)
足夠去玩比賽嗎

如果要小改一下, 第一樣要更換什麼零件呢
單車實在太複雜

多謝你的指導

lock鞋lock踏啦, 第日有幾會換車都用得番
Exustar踏$3XX, Exustar車鞋~$4XX-$5XX
分別會好大

升級   52.3%

該用戶從未簽到

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-10-14 12:10 發表

登錄/註冊後可看大圖

物野黎?

加速復完
http://www.normatecsports.com/

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-10-22 00:16 發表
星期日同jason傾開我部車,我講部入門車都好似冇野好改,佢就提議我可以轉大餅
上網爬過下文,都預左要過千.不過想問下....

小弟短期內應該唔會換車(giant defy3+racing3),我估預玩多一兩年先,而再買都只會買萬零蚊 ...

我果日都無留意你部車行三餅
好既餅一般行兩餅, 但要轉兩餅要轉鎗手, 好大工程, 好貴, 而且唔係好值
如果upgrade三餅, 日後架車又好大機會用唔到...
都係建議你有機會換車或成套件先諗

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-10-22 09:34 發表

咁可以慳返喇,唔該晒" />" />" />" />" />hjk

再操勁d先law, 到時upgrade更加有feel
你架車都唔差

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2010-10-22 12:55 發表
Shimano三速左鎗手唔係大都可行兩餅的嗎?

唔得架, 鎗手得兩格, 但就有三塊餅

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-11-15 23:35 發表
終於都忍唔住去左敗家單車果然好毒" />" />" />" />

師兄中毒不淺, 睇來呢度會相繼有人中毒

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-1-20 09:34 發表
2010 Reynolds SDV66T 有什麼利弊?
見係66mm 都幾合我lee d 輕腳人, 吾太高又吾太低, 行dt240 hub
http://www.reynoldscycling.com/index.php?p_resource=items_wheels_item&p_itm_pk=1

我未玩過, Eddie有對細Reynold刀, 可以問下佢意見
同Zipp價錢差不多, 不過相信2手價值可能唔夠Zipp好
Aerodynamic方面Zipp下左好多功夫, Reynold我就唔太熟
以我經驗, 大細刀都要習慣, 相差10幾mm未必咁大分別
...不過要Reynold的話都可以找我

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-1-20 14:06 發表
哎呀...剛係網上買左reynold sdv66t
早知有相熟就吾買住啦 .
今朝一開mail 就收到 Competitive Cyclist 做2010 promo, 之前諗過reynold
見好似好抵, 忍吾住掃左一對 前後66mm

Reynold就係咁, 成日減價減到....
踩完記得出report

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2011-1-24 13:37 發表
自從玩完超越鐵人賽, 話俾自己一年時間去體驗,
雖然成績麻麻, 只係一個全年總季軍,
但踩住架鐵車算係咁! 所以尋日終於响 jason ching
度出咗架 tt 車, 雖然好貴, 但物有所值...

靚唔靚??

149 ...

上年負磅讓賽都介底咁多人, 2011相信一定會有更大進步
轉踩TT發力同RB有分別, 可能要習慣一下, 之後就不得了啦
渣馬好快就完, 等你出山!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

似乎最大胎壓還看管胎本身的上限
唔同牌子有唔同特性, Vittoria EVO CX最大可打200, 但continental最大只去到170, 不過continental既胎身較硬, 170既感覺同Vittoria既200已經係一樣
至於打幾多先叫好, 則視乎情況
打得大, rolling resistance低, 但抓地能力下降, 而且車胎損耗會較快
根據我自己經驗有以下考慮因素 :
1. 自己體重輕可以打細d
2. 側風強, 可以打細d
3. 天雨路滑要打細d, 路況不好亦要打細d
4. 比賽打大d, 確實係輕腳d
5. training時唔好打咁, 條胎耐用d
最後, 胎壓打幾多控制在你手, 何不自己試下, 感受下