香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-7-6 19:30 發表
兩隻牌子都是好嘢,最緊要啱size同夾頭型,其次通風,重輕可以的話買08或09制造的,無须問人邊隻好,人家啱不代表啱你.試的時候將頭盔帶在頭上,不用扣,然後大力寧頭及上下(旭),看看有無鬆, ...

原來係咁試, 而家我覺得bell fit 我, 試完giro之後就好決定

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-7-6 23:43 發表

有一次去想買部lefty MTB
當時我是一名新手踩的是幾千元的Giant athem,正想换車,飛力sell我,問我咩budget,我答萬0蚊,之後他講到天花龍鳳,他说lefty有幾好,他有幾pro後,我問他前义(Lefty)左右重 ...

佢都係話佢自己好pro. 我都吾識, 我都係油佢.
3鐵有9折wor. 好多人都話佢地個sale 好鍾意話自己"professional", 我自己都聽吾少.

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-7 09:12 發表

佢都係話佢自己好pro. 我都吾識, 我都係油佢.
3鐵有9折wor. 好多人都話佢地個sale 好鍾意話自己"professional", 我自己都聽吾少.

我買三佰幾蚊,唔係平好多,無得平都要買.只不過他狗眼看人

升級   21.55%

該用戶從未簽到

火炭今日回復我今日冇bell volt 紅白, 請問大家有冇見過, 好急用
bell volt 紅白 size m

giro ionos 紅白 size m?

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-10 17:28 發表
火炭今日回復我今日冇bell volt 紅白, 請問大家有冇見過, 好急用
bell volt 紅白 size m

giro ionos 紅白 size m?

呢兩款,千幾元wor

升級   21.55%

該用戶從未簽到

想腎下,
今日去火炭買野, 原先上星期日一直話$250叫佢留一支(有留電話), 今日去到話$300, 加左價. 同佢講d物物會 會吾會有折, 講左4次都話"物野會畫?", 當聽吾清楚. 真係......原先上星期日去九龍城賣$280, 去到都冇買, 叫個freind 買左.

升級   68.95%

該用戶從未簽到

我想問香港有咩地方有TRI SUIT 賣?
除左 TRISPORT 之外, ORCA 佢多唔多款?
星期日去深水灣比賽, 見 escapade 個booth, 2XU d 款好好睇喎,
不過全部過千....

上年0係 new balance 見過都有 tri suit 賣, 不過今年又冇哂....

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 iou 於 2009-7-14 20:53 發表
星期日去深水灣比賽, 見 escapade 個booth, 2XU d 款好好睇喎,
不過全部過千....

上年0係 new balance 見過都有 tri suit 賣, 不過今 ...

Trisport係 Orca代理, 肯定係佢地最多款
2XU個款少d人著, 但係又貴d
New balance係東涌或元朗outlet都可能有貨, 仲好平好抵
Speedo, Arena都有trisuit
再唔係就各大鐵人會既會衫, 大都係Champion System做的
係香港買到既係咁上下...

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-12 18:57 發表
想腎下,
今日去火炭買野, 原先上星期日一直話$250叫佢留一支(有留電話), 今日去到話$300, 加左價. 同佢講d物物會 會吾會有折, 講左4次都話"物野會畫?", 當聽吾清楚. 真係......原先上星期日去九龍城賣$280, 去到都冇 ...

有時去單車鋪買野都幾勞氣, 所以我都係去d有信譽的

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-7-14 22:09 發表

Trisport係 Orca代理, 肯定係佢地最多款
2XU個款少d人著, 但係又貴d
New balance係東涌或元朗outlet都可能有貨, 仲好平好抵
Speedo, Arena都有trisuit
再唔係就各大鐵人會既會衫, 大都係Champion System做的 ...

其實cwy sogo 有tyr trisuit, 都係過千, 同tyr.com 一樣

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-7-14 22:12 發表

有時去單車鋪買野都幾勞氣, 所以我都係去d有信譽的

絕對認同

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 iou 於 2009-7-14 20:53 發表
不過全部過千....

上年0係 new balance 見過都有 tri suit 賣, 不過今 ...

師兄你多高,著什麼size

升級   68.95%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-7-15 05:11 發表

師兄你多高,著什麼size

我唔係師兄, 我係個一把年紀0既初學而矣...
5呎7左右, 應該要介乎S 到M 中間...
其實係咪買大好過買細?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 iou 於 2009-7-16 01:03 發表

我唔係師兄, 我係個一把年紀0既初學而矣...
5呎7左右, 應該要介乎S 到M 中間...
其實係咪買大好過買細?

貼身好緊要, 千其唔好買大, trisuit係會越著越鬆

升級   68.95%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-7-16 13:13 發表

貼身好緊要, 千其唔好買大, trisuit係會越著越鬆

哦,...
以ORCA SIZE為例
佢 S SIZE 係 CHEST 33.5-37", WAIST 30-32" HIP 33.5-37"
我 CHEST 38"(操得多仲多半吋) , WAIST 30 HIP 38.5
如果 M SIZE (C)37-40.5, (W)32-34 (H) 37-40.5, 條腰位又鬆左

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 iou 於 2009-7-16 15:02 發表

哦,...
以ORCA SIZE為例
佢 S SIZE 係 CHEST 33.5-37", WAIST 30-32" HIP 33.5-37"
我 CHEST 38"(操得多仲多半吋) , WAIST 30 HIP 38.5
如果 M SIZE (C)37-40.5, (W)32-34 (H) 37-40.5, 條腰位又鬆左

咁 S size 穿了會唔會好緊唔舒服 ?
不如你去阿 ken 度試下 , 再決定 , 好過估下估下 。

升級   10.53%

該用戶從未簽到

各位師兄...我對cervelo s1有興趣....除左牛牛之外...邊到仲有得賣?
對呢部車評價又如何?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-16 16:05 發表

咁 S size 穿了會唔會好緊唔舒服 ?
不如你去阿 ken 度試下 , 再決定 , 好過估下估下 。

今日去過搵kent, 吾係道, 得佢老沒同kenneth
係sogo 見到tyr trisuit 14xx 20% off.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 Cyrus 於 2009-7-17 00:10 發表
各位師兄...我對cervelo s1有興趣....除左牛牛之外...邊到仲有得賣?
對呢部車評價又如何?

牛牛係Cervelo代理, 唔搵佢地我諗要上網買
個人覺得呢個價買鋁架好似有d貴
BMC兄比較熟Cervelo, 可能可以比多d意見

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 Cyrus 於 2009-7-17 00:10 發表
對呢部車評價又如何?

我的朋友踩S2,他評價很高,車架很硬,慣性很好,長途很適合,但短途冲刺並不突出
S1我只試了一小段路,感覺幾硬淨,反應不錯.但燒焊的手工很差,車架算重,鋁架來講價錢算貴,而女車主踩了個多月,她都很滿意,因她覺得幾輕腳.