香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-6-4 14:35 發表

應該買S2 ultegra SL complete bike,到時換campag super record件.賣咗套ultegra SL 同對fulcrum racing zero 幫補下 ,費事踩踩下左換右換,蝕得重金.

有銀士 不過你要適應另一套變速系統!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-6-4 14:35 發表

應該買S2 ultegra SL complete bike,到時換campag super record件.賣咗套ultegra SL 同對fulcrum racing zero 幫補下 ,費事踩踩下左換右換,蝕得重金.

正車一架, 不過complete bike跟咩輛組? Racing zero係好野, 如果downgrade左對鈴對整體會有影響呢

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-4 15:21 發表

咁咪over buget$10000....我機本上吾會upgrade....
過一萬, 過吾倒自己, 因要留錢買鞋帽衫....鞋帽衫低級用有物好提意呢? 我個人係比賽中遊份子, 又吾想比人話cheap 野, 又吾想買貴野. 中遊份子, 又可last 好幾年 ...

會唔會考慮其他牌子呢? Cannodale係靚野, 但又比較貴, 性價比會低少少
我唔知Caad9-5標幾多錢, 但你預起講到10% off

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-4 23:55 發表

正車一架, 不過complete bike跟咩輛組? Racing zero係好野, 如果downgrade左對鈴對整體會有影響呢

用住對跟車雞鈴操車先,等朋友幫我再拿平刀鈴.出車後真的要跟你操下車,真的想試下Roadbike的威力.我踩了車一年多,通常都踩MTB,部RB都很少踩就賣左,今次大出血我會踩返夠本.

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-6-4 23:16 發表

有銀士" />" /> 不過你要適應另一套變速系統!j" />" />jk

離ITU重有三個多月,希望適應到

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-4 23:59 發表

會唔會考慮其他牌子呢? Cannodale係靚野, 但又比較貴, 性價比會低少少

我見到有架BMC street fire with shimano 105 全新標12800,可打8折,約$10000.ching可以考慮下.瑞士牌子.我部Moutain都用它,硬過Giant 同merida

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-4 23:55 發表

我架車對軨操車還可以,比賽的話,行到35KM/HR左右就有少少"了",唔敢再去
其實我有興趣換刀軨,不過價錢

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-6-5 03:05 發表

我見到有架BMC street fire with shimano 105 全新標12800,可打8折,約$10000.ching可以考慮下.瑞士牌子.我部Moutain都用它,硬過Giant 同merida

聽過用家報告話呢架車OK既!

升級   0%

該用戶從未簽到

我响 非求 見到部唔知係 caad9-5 定 6 用 tiegera ,
標价 13,9xx.
無見到 10k 樓下既 cannodale

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-6-5 02:44 發表

用住對跟車雞鈴操車先,等朋友幫我再拿平刀鈴.出車後真的要跟你操下車,真的想試下Roadbike的威力.我踩了車一年多,通常都踩MTB,部RB都很少踩就賣左,今次大出血我會踩返夠本.

由 MTB 轉 RB .......好似由貨車 轉 2 千 cc 房車咁................................

" 爽 呀 "

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-6-5 02:48 發表

離ITU重有三個多月,希望適應到

一定無問題 , 對於踩開車既人 ,

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我見好多人用cannondale 先search 下cannondale lor, 各c hing 有物好提意呢, budget under $10000 又型仔又last 倒幾年.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-5 10:02 發表

我見好多人用cannondale 先search 下cannondale lor, 各c hing 有物好提意呢, budget under $10000 又型仔又last 倒幾年.

之前BMC兄講果架BMC Streefire幾好! 外型非常靓仔, 個架都值5k, 又有二手價, 買得過!
可去牛牛睇實物

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-6-5 03:05 發表

我之前曾由Merida904 轉到呢個架, 架車輕左半磅, 而且硬度十足, 比幾多去幾多
外形同手功也是一流, 呢個價唔錯

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-5 13:24 發表

我之前曾由Merida904 轉到呢個架, 架車輕左半磅, 而且硬度十足, 比幾多去幾多
外形同手功也是一流, 呢個價唔錯

全車大約幾錢, 同間鋪地址係?
有提意arm budget 我就會去考慮....
如紅色既最好....
真係吾該.....
水陸果日我私人戰地記者會見人就影.
大家物age group ga? 我就30-34.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

購買單車前,可考以下網址,測量一下自己的身形,應購買一輛甚麼尺碼的單車,以免買回來後車不稱身!

http://www.competitivecyclist.co ... IT_CALCULATOR_INTRO

升級   21.55%

該用戶從未簽到

買單車地方有冇得measure ga?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-8 12:03 發表
買單車地方有冇得measure ga?

專業一點既應該有
不過度完之後, 佢果隻size無貨的話, 單車鋪又會話可以有stem, seat post等將就
我覺得大約就可以了, 一個架得三幾個size, 點可以fit to all?
可以的話, 寧買細, 不買大, 買大左配件將就唔係咁易

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-8 13:11 發表

專業一點既應該有
不過度完之後, 佢果隻size無貨的話, 單車鋪又會話可以有stem, seat post等將就
我覺得大約就可以了, 一個架得三幾個size, 點可以fit to all?
可以的話, 寧買細, 不買大, 買大左配件將就唔係 ...

多謝師兄提點, 有外個鬼佬朋友都話細d好過大d.
佢又話貴車同平車都吾係太重要, 最重要都係個軨同轉軑, 有錢就留係upgrade 係軑軨度.

原本都考慮緊 bmc, cannondale and orbea, 但因budget問題(閒錢吾係冇, 但想睇下有冇時間操踩車先, 因跑步, 跑山, 游水已另我冇哂時間)
所以我決定caad9-6 white算數., 平d. 希望for casual riding 可以平d同個frame last 耐d, 希望7月買倒, 10月可以玩第一次3鐵.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-9 11:28 發表

多謝師兄提點, 有外個鬼佬朋友都話細d好過大d.
佢又話貴車同平車都吾係太重要, 最重要都係個軨同轉軑, 有錢就留係upgrade 係軑軨度.

原本都考慮緊 bmc, cannondale and orbea, 但因budget問題(閒錢吾係冇, 但 ...

買左記得post上來比大家睇下, 有機會一齊操下車