香港長跑網  - 長跑長友

樓主: benson
打印 上一主題 下一主題

Benson的私人空間

升級   94.74%

該用戶從未簽到

升級   94.74%

該用戶從未簽到

早上6:30出門起步,至科學園會合大埔幫,回路跑梅子林,最後於雙橋再會,共跑了個半鐘,今日興幸得到大埔幫三大高手的個別指導,仔細從後觀察,又以身體作試範,可惜資質低,到現在還未領會得到,但無論如何,還是要感謝羅 sir,梁仲偉和菜遠

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 benson 於 2010-5-2 17:37 發表
    早上6:30出門起步,至科學園會合大埔幫,回路跑梅子林,最後於雙橋再會,共跑了個半鐘,今日興幸得到大埔幫三大高手的個別指導,仔細從後觀察,又以身體作試範,可惜資質低,到現在還未領會得到,但無論如何,還是要 ...

原來benson兄係大埔跟羅sir跑架~~羅sir佢地依家練緊咩丫~~~有機會都想跟跑下~~~可惜遠左少少~~總有機會既

升級   94.74%

該用戶從未簽到

兆鵬兄: 我知道佢地極少練速度, 詳細唔知, 只知道佢地星期四練的tempo run, 例如
    上星期四: 3 X 3.2 K, 步速 22s/100m, 即 128 一圈, 每組間以 400m 慢鬆;
    前星期四: 5 X1600m, 步速 22s /100m, 中間間以400m慢鬆
    羅sir已經唔係後生, 衝interval會較難恢復, 所以多數練tempo run, 只要keep到唔跌, 已經算成功, 我問過10k都可以跑35/36min,咁22s/100m的步速豈不是無難度, 佢話因為要就一就其他跑友, 而這步速可以回氣儲能量去衝新挑戰

升級   94.74%

該用戶從未簽到

無端端地, 噚日上午跑完好地地, 傍晚開始小腿對落條韌帶好痛 睇黎要休息幾日先

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

樓主你好!
    我尋日先係沙田區練完跑
    我呢個禮拜3,4其中一日練多一次
    就會跑黎緊禮拜日既必達長跑賽

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 benson 於 2010-5-2 17:37 發表
    早上6:30出門起步,至科學園會合大埔幫,回路跑梅子林,最後於雙橋再會,共跑了個半鐘,今日興幸得到大埔幫三大高手的個別指導,仔細從後觀察,又以身體作試範,可惜資質低,到現在還未領會得到,但無論如何,還是要 ...

benson兄原來尋日朝早都有跑,我地就由沙田跑入侯皇廟再出番去,入去o個程撞到佢地拍左幾k…跑o既時候先知佢地6:30起步…真係好早!我6:30先岩岩搭車出黎跑咋!你地真係好有恆心!

升級   94.74%

該用戶從未簽到

Miller,我係雙橋同羅sir再見時剛見到你地飛達大軍跑上來

升級   0%

該用戶從未簽到

早場甘多人架 ?

升級   94.74%

該用戶從未簽到

沙田星期日朝好旺場架, 7點有大埔幫殺到, 7點幾有飛達和[沿途有你], 8點幾有樂華大軍, 及有好多好多其他個別邀約集結的跑友, 總之6點幾-11點幾都好多好多跑步 但亦都因為咁, 搞到同單車友好大磨擦

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 benson 於 2010-5-3 22:49 發表
    Miller,我係雙橋同羅sir再見時剛見到你地飛達大軍跑上來

我都係好日都join唔到佢地,o個日跑20km平路回程已經曬到死…

升級   94.74%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2010-5-4 11:29 發表

我都係好日都join唔到佢地,o個日跑20km平路回程已經曬到死…

所以佢地6:30起跑, 8點幾9點就跑完收工

升級   94.74%

該用戶從未簽到

腳仔好得七七八八, 輕鬆跑七八K, 去程想keep 5'/k, 但好難, 約4'50/k, 回程順番自己大致都keep 到4'30/k, 但最後直路, 雨越來越大, 身體越來越爽, 按捺不住又再加速
    回程keep 4'30/k步速的目的是搵普施健「沙田10K」河畔賽的1k位, 因為一直搵唔番marking, 依家我估係畫舫斜路臨衝下去的T字路口, 唔知有冇參加過比賽的師兄記得呢?

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 benson 於 2010-5-4 13:16 發表

所以佢地6:30起跑, 8點幾9點就跑完收工

跟住我地回程去到科學園個公園先見到樂華大軍跑緊,佢地應該8點幾先出發…佢地仲利害…

升級   5.3%

該用戶從未簽到

benson..我係非常慢呀..今個禮拜4我會返豬場..到時見啦

升級   94.74%

該用戶從未簽到

Miller, 樂華班人出名喜歡練烈陽神功, 夏天30度都照跑32k
    麥麥, 原來你係非常慢, hello, 不過我依家係西環做返工, 佢地6:30已經起步, 我唔會去喇, 所以通常自己練
    佢地今星期跑1.2K x 9,步速為 24s/100m, 亦即為136一圈, 連跑三圈為一組, 每組休息只有136, 三組後休息長一點, 或者312或者5分鐘, 好甘

升級   94.74%

該用戶從未簽到

跑800, jog去運動場時小腹痛, 要半行半走, 以為不能跑了, 怎知道, 上了跑道又是另一個人
    1'42"82, 1'26"62 (2'00)
    1'27"28, 1'27"46 (2'00)
    1'26"50, 1'28"04 (2'00)
    1'28"59, 1'31"54 (5'00)
    1'28"74, 1'31"10 (15'00)
    1'34"93, 1'35"32 (3'00)
    1'32"97, 1'34"72 (2'20)
    1'33"66, 1'36"01 (2'00)
    1'35"82, 1'34"30 (2'00)
    1'32"92, 1'34"06 (完)
    休息8分鐘後全速由運動場跑回「沙田10K」河畔賽的起點, 最後1k竟然4'00"16, 好開心, 一個水人踏入家門

升級   94.74%

該用戶從未簽到

明顯地, 開始第一圈係試一試, 發覺有力後全情投入, 縱使超速都不作保留, 爆了亦無所謂, 四組過後好吃力, 嘗試休息5分鐘試下, 但結果無分別, 於是大休15分鐘後, 跑回自己的能力範圍, 將休息時間改為3分鐘, 結果好暢快, 休息時間亦改短了, 正

升級   94.74%

該用戶從未簽到

以前我一向少跑interval, 依家當係重新開始, 好多時都是嘗試, 要不斷調整, 從昨晚的數據看到自己應該set 130/圈, 下次跑800時試下先

升級   94.74%

該用戶從未簽到

極速飄移,去程4'30/k,回程大致都4'30/k,不過已經盡了,最後2k被大圍逼一逼,即爆,最後1k竟然5'10,可以賴下噚晚好濕焗,卻穿T恤帶帽,又可以賴下星期三的速度課後身體未恢復,不過練習都無謂太搏,休息後再衝過