香港長跑網  - 長跑長友

樓主: benson
打印 上一主題 下一主題

Benson的私人空間

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 benson 於 2010-5-26 09:19 發表
    練耐力, 1k x15, 7分鐘跑連休
    1.   1'34"25, 1'33"72, 46"99 (共3'54")
    2.   1'35"31, 1'34"80, 47"30 (共3'57")
    3.   1'34"04, 1'34"54, 47"32 (共3'56")
    4.   1'35"32, 1'36"42, 46"93 (共3'59")
    5.   1'32"6 ...

強度加大,飲食補充和休息都好重要wo!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 benson 於 2010-5-31 11:53 發表
    Miller兄, 多謝你指點
    昨日作了5K公路測試,普施健10k路線,3'46, 4'06, 4'07, 4'19, 3'58, 共20'18, 比四月尾進步40秒
    中途遇到背囊明,唔知你識唔識,他一路跟住我,事後指出我落地重,可能小腿發達而下意識用小腿發力,長跑應該落地輕而快,要落地即彈出去,要我多d以慢跑來練,注意提腿送髖,鎖腰

慢跑唔係好辛苦,有時間思考.可以做到放鬆,提腿送髖,鎖腰,....而快跑好多時為了快,辛苦得滯,成個FORM會散晒.所以我覺得反而要以快跑來練提腿送髖,鎖腰...更加有效,直接.