香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 阿聰
打印 上一主題 下一主題

養兵千日,用在一朝﹗

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 齋老味 於 2010-12-12 13:53 發表

我跑既路線係咁

你都跟足哂佢地既路線,都算係咁啦

或者你不如星期六同佢地一齊跑啦?!

反正黎緊星期六我長週要返工又黎唔到了

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 阿聰 於 2010-12-12 14:47 發表

你都跟足哂佢地既路線,都算係咁啦

或者你不如星期六同佢地一齊跑啦?!

反正黎緊星期六我長週要返工又黎唔到了

家陣要湊BB
    放假唔得閒囉..............

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 烏拉 於 2010-12-12 17:41 發表

咦?? 師兄住附近既咩?? 乜唔係沙田個邊咩?" />" />

你跑既路線基本上同我地都差唔多.
    唯一分別分別係彩明苑. 我地會跑彩明街. 寶順路中間有一個閘口位可進入.
    下次可以試下. 應該好跑d.
    http://lh4.ggph ...

烏拉兄
    我係將軍澳返工..........

原來你地會跑上坑口道
    要過馬路喎
    仲要上斜添..............  

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2010-12-12 10:41 發表

有d野唔急得既, 要睇番自己既進度同體能, 未去到果個level, 就唔好夾硬來. 我有時都想跑sub50完成10k, 但當要跑這個速度時, 會令我腳痛, 我就知, 我未夠能力, 只好跑慢一點, 用多兩分鍾, 雖然聽落好似"兩分鐘o者", ...

未得就係未得......呢樣野真係好激氣
    不過都冇法子,先天不足,後天努力。

升級   37.45%

奮鬥

升級   100%

開心

齋老味兄,既然你返工都返將軍澳
    咁你仲可以去跑下康城,甚至其他TKO 地方喎?!

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 阿聰 於 2010-12-13 00:23 發表
    齋老味兄,既然你返工都返將軍澳
    咁你仲可以去跑下康城,甚至其他TKO 地方喎?!   

千其唔好跑去康城
    一來臭
    二來多車多塵.............

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-12-12 21:51 發表 未得就係未得......呢樣野真係好激氣不過都冇法子,先天不足,後天努力。

原來ching你已經參加過9次渣打, 本身個體重會唔會標準? 如果過重, 就最好減減磅先跑半馬, 半馬既體力耐力要求都高一點, 可能同其他ching一齊操下, 改善下跑姿, 應該唔大問題既..

我都係自己一個人跑, 無人教, 都係睇下post, 睇下人地既心得, 又自己試下咁架炸...

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 tommyleung 於 2010-12-13 17:32 發表

原來ching你已經參加過9次渣打, 本身個體重會唔會標準? 如果過重, 就最好減減磅先跑半馬, 半馬既體力耐力要求都高一點, 可能同其他ching一齊操下, 改善下跑姿, 應該唔大問題既..

我都係自己一個人跑, 無人教, 都 ...

我 BMI > 25.7
    跑姿又未 train 過
    應該仲有進步空間掛..............  

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-12-13 22:05 發表 我 BMI > 25.7跑姿又未 train 過應該仲有進步空間掛..............  

你已經進步左好多啦, 睇係開blog, 都係年幾既事, 肥呢, 就一定要減架啦...

我係好奇聰ching, 佢參加過"9"次咁多渣打馬拉松, 點解跑半馬都好似咁吃力, 睇下係唔係因為體重問題者...

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 tommyleung 於 2010-12-14 09:30 發表

你已經進步左好多啦, 睇係開blog, 都係年幾既事, 肥呢, 就一定要減架啦...

我係好奇聰ching, 佢參加過"9"次咁多渣打馬拉松, 點解跑半馬都好似咁吃力, 睇下係唔係因為體重問題者...

減肥........... 但係身邊個個朋友同親戚都話我家陣唔好睇
    可能睇左我肥嘟嘟咁卅年
    家陣唔慣囉
    我老婆仲好唔鍾意我減肥添..........  

聰師兄可能之前冇乜去跑
    九年來都係 hea 跑
    練跑既野真係要用心用力先得架!!!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-12-14 14:34 發表 減肥........... 但係身邊個個朋友同親戚都話我家陣唔好睇可能睇左我肥嘟嘟咁卅年家陣唔慣囉我老婆仲好唔鍾意我減肥添..........  聰師兄可能之前冇乜去跑九年來都係 hea 跑練跑 ...

係咁架啦, 岩岩減完, 個shape唔多好睇, 如果有番D muscle, 會好少少...
    你老婆要留住你個人, 就想係肥啦(講笑), 你健健康康唔好咩?

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2010-12-14 09:30 發表

以往我所參加既9次渣打,都只是10K 而已,仲要係臨近比賽前一個月先至"郁一郁",比賽完後又"收爐"咁款。
    直至今年入左長跑網後,我先至跟佢地跑,自己又跑多D,加上跑左咁多次10K ,自己係想試下"半馬"的滋味;
    無奈體重問題,想跑長一點的確令我會很吃力,但這個也是經歷"痛苦"的必然過程。

現在才剛病好,希望能夠快一點再練跑吧.....?!?!

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2010-12-14 14:34 發表

減肥........... 但係身邊個個朋友同親戚都話我家陣唔好睇
    可能睇左我肥嘟嘟咁卅年
    家陣唔慣囉
    我老婆仲好唔鍾意我減肥添..........  " />" />" />" />

聰師兄可能之前冇乜去跑
    九年來都係 hea 跑
    練跑 ...

咁我真係冇你咁勤力呀, 哈哈....
    我現在都覺得有點hea 跑,這種心態的確唔要得。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-12-27 11:27 發表 以往我所參加既9次渣打,都只是10K 而已,仲要係臨近比賽前一個月先至"郁一郁",比賽完後又"收爐"咁款。 直至今年入左長跑網後,我先至跟佢地跑,自己又跑多D,加上跑左咁多次10K ,自己係想試下"半 ...

唔緊要啦, 慢慢來囉, 不過我覺得如果你真係要跑咁長, 最好減一減磅先, 唔洗急丫! 而且如果每日跑番半個鐘(5K), 里數都差唔多, 都可以好健康架, 唔洗下下都跑十幾廿K.

我以前肥果時都成日病, 傷風感冒咳, 現在減完肥, 又成日跑步, (touchwood) 呢年都無點病過.

ching, 跑步要好多決心同堅持, 要中途放棄好容易, 但堅持到最後, 你會好滿足, 好有成功感, 繼續努力啦!

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2010-12-27 18:29 發表

唔緊要啦, 慢慢來囉, 不過我覺得如果你真係要跑咁長, 最好減一減磅先, 唔洗急丫! 而且如果每日跑番半個鐘(5K), 里數都差唔多, 都可以好健康架, 唔洗下下都跑十幾廿K.

我以前肥果時都成日病, 傷風感冒咳, 現在減 ...

我都希望借練跑減少病痛,但現在看來"事與願違"嘞?! 現在都仲係個個月大病
    至於K 數,目前我唔係太希望減少囉,跑既路程少左,個人會好懶冇推動力;

而且,我總覺得年紀大左,時間永遠唔足夠.........

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-12-27 21:32 發表 我都希望借練跑減少病痛,但現在看來"事與願違"嘞?! 現在都仲係個個月大病 至於K 數,目前我唔係太希望減少囉,跑既路程少左,個人會好懶冇推動力;而且,我總覺得年紀大左,時間永遠唔足夠.. ...

咁有冇check過個身體有咩問題? 因為長跑既運動量都幾大, 對高血壓心臟病患者來講, 都幾高危, 近排都幾多報紙提醒參加左馬拉松初哥, 留意身體...

至於個里數, 其實唔差太多, 一日如果做半個鐘, 跑5K, 一星期都35K, 唔算好少架啦. 當然你要練長跑, 就係跑長少少會好的啦, 即8K,10K咁, 但當你每次都跑長既, 就唔會日日去跑, 要休息, 加埋既里數都可以40K左右, 所以我話差唔多咁解.

長跑長有麻, 有的人跑到四五十歲都仲跑得, 點睇你都唔似啦, 但一旦跑壞個身子, 到你真係想跑都有心無力啦...

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2010-12-28 09:54 發表

咁有冇check過個身體有咩問題? 因為長跑既運動量都幾大, 對高血壓心臟病患者來講, 都幾高危, 近排都幾多報紙提醒參加左馬拉松初哥, 留意身體...

至於個里數, 其實唔差太多, 一日如果做半個鐘, 跑5K, 一星期都35 ...

我估每次跑10K 左右,一星期4次,即大約都跑40K 先啦。
    跑得太短既話,真係冇意思。

而且我想跑到半馬既話,仲要搵星期六跑次21K左右作試驗品先至最為化算........

升級   100%

開心

2010年12月30日 (星期四)

經過上次大病之後,今晚終於再次在大埔練跑。

我由元洲仔公園開始,一直跑到白石角科學園尾才折返回程,全長大約10公里 (1:06:23)。

今晚都頗大風,天氣清涼,
    但我反而喜歡在這種環境下練跑,
    至少沒有天氣炎熱時練跑渾身是汗的負擔。
    而且所造出來的成績,練跑的耐力也會好一點。

期望可以明晚/ 星期六再練跑一次,令自己可以順利完成今個星期日的大埔 10K。