香港長跑網  - 長跑長友

樓主: iceberg99
打印 上一主題 下一主題

TKO毅行 T隊, K 隊 (及O隊 --> support team) 操山 go Go GO!!!

升級   6.85%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 scchu 於 2010-8-21 17:49 發表
    今天跟TKO的T隊去行山, 在開始時, 剛剛調景嶺區的網支在練跑, 所以站在一起影大合照 (行山及跑步).
    上山後, 小弟行得慢, 今整隊人的行進速度大減, 故去到獅子亭便離隊, 在此要說聲對不起.
    多謝明哥, 活活, 哈利, i ...

千奇唔好咁講,「慢咗,對唔住」我已經專利咗,只有我同我D隊員講o架咋
    況且爆咗,係為咗走更長遠嘅路
    你都陪咗我哋行到獅子亭boo, 你都唔嘢少啦

升級   0.05%

開心
  • 簽到天數: 4 天

升級   22.45%

該用戶從未簽到

TKO毅行T隊K隊訓練9:  
    日期:T隊:21/8/2010 (星期六)   K隊:22/8/2010 (星期日)
    集合時間及地點:8:30am於將軍澳調景嶺地鐵站售票大堂A1出口(近康年餐廳出口)

(若想一齊吃早餐者可於8:00am於康年餐廳食住等)

行程及預計時間:(全程急行不跑, 目標平均1小時4K)
    1. 調景嶺站 - 維景灣畔 -
    澳景頂
    (約2k)       0:30
    2.
    澳景頂 中途插入 衛3 - 井欄樹  (約3.5k)   0:50
    3.
    衛4,
    井欄樹 - 沙田坳獅子亭     (約8.0k)    2:10

到時睇情況
    4.1 可以直接落山去尖沙咀聽毅行者個發報會

腳痕就可以先响
    獅子亭補給,然後
    4.2 行埋麥5、6 (到城門水塘) (約12km)   2:50
      OR
    4.3 行衛5  
    獅子亭 -
    城門水塘 (約7.4km)   1:50

備註: 1. 因路程長, 行李越輕越好,
    頭段不需帶太多水, 約1-1.5L已足夠, 所有物品應用有胸帶及腰帶小背囊盛載.

2. 請帶備補給品如麵包, power gel等.
              3. 請自備手提電筒(LED胆果種), 如落雨則需帶人字拖及衣物於終點替換.         

4. 歡迎各區跑友跟操.

人工智能報名:
    T隊:
    1. 明
    2. 活活
    3. 哈利
    4. iceberg99
    5. 車仔(新手慢腳請多多指教)
    6. rockiec (中午有事, 會7:30 出發, 有無人一齊? 一個人行唔係咁好, 我會join 逍遙跑! )
    7. scchu

8. bolo

K隊:22/8/2010 (星期日)
    行程及預計時間:(上石級及上斜行, 落斜及平路JOG, 目標平均1小時5K)
    1. 調景嶺站 - 維景灣畔 - 澳景頂 (約2k)       0:30
    2. 澳景頂 中途插入 衛3 - 井欄樹  (約3.5k)   0:50
    3. 衛4, 井欄樹 - 沙田坳獅子亭     (約8.0k)    2:10

腳痕就可以先响獅子亭補給,然後
    4. 行埋麥5、6 (到城門水塘) (約12km)   2:50
      OR
    5. 行衛5  
    獅子亭 -
    城門水塘 (約7.4km)   1:50
    集合時間及地點:7:30am於將軍澳調景嶺地鐵站售票大堂A1出口(近康年餐廳出口)

(若想一齊吃早餐者可於7:00am於康年餐廳食住等)
    1. 馬拉
    2. 猿球
    3. Desmond
    4.
    5.
    6.

警告及聲明:
    1. 此項網友約行山聚會適合身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加,各位需量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
    2. 本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。 如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
    3. 活動不排除將於寒冷大風有雨的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
    4. 若活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。
    5. 參加者的個人保險須自行負責。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 scchu 於 2010-8-21 17:49 發表
    今天跟TKO的T隊去行山, 在開始時, 剛剛調景嶺區的網支在練跑, 所以站在一起影大合照 (行山及跑步).
    上山後, 小弟行得慢, 今整隊人的行進速度大減, 故去到獅子亭便離隊, 在此要說聲對不起.
    多謝明哥, 活活, 哈利, i ...

CHING~~5好甘講la.大家一齊行山係開心事,
    好開心今日認識ching你,有機會再一起行ar

升級   100%

該用戶從未簽到

嘩! 話回話回又加段, 睇嚟大家都已上力, 等埋我呀! (因book唔到靚時間, 我將改於嚟緊星期二入廠大驗心臟及腦部)

琴晚去柏立基健康院睇門診, 目的係要經政府醫生轉介, 才可於私立醫半價做心臟CT Scan. 點知個醫生問完我病情及睇完眼科醫生幫我寫果封信, 立刻好緊張咁罵我點解眼中風當天唔立刻睇急症, 佢話血管裏既小血塊隨時會再塞住視網膜血管或其他地方, 並立刻寫紙要我入急症室, 我話已經過咗四日, 但該醫生仍然要我立刻睇急症. 於是我唯有乖乖地立刻去聯合睇急症. 當我到達聯合時, 真的嚇咗一跳, 全個急症室幾乎滿座, 心諗實有排等, 但點知登記完去分流處時, 護士立刻為我戴上入院手帶, 並急召工作人員推住輪嚟接我直入急症室病房, 一分鐘都唔使等, 估唔到原來我喱種情況屬於緊急case. 經醫生診斷後, 需要留醫檢查情況. 入院後做咗好多檢查, 包括眼部檢查, 心電圖, 照肺, 抽血, 腦部CT Scan, 並需服用亞士匹靈 (抗血小板凝聚藥), 當姑娘為我量血壓時, 儀器上顯示我的心跳是每分鐘40(平時自己check最慢都要每分鐘48), 嚇咗佢一跳, 但經驗豐富的醫生立即問我是不是運動員, 我話唔係, 不過係操開馬拉松同毅行, 醫生話咁劇烈運動都頂得順, 心臟應該冇乜問題, 我話我個個隊友都係咁fit, 醫生嘆道佢都好想玩但冇時間練. 後來所有報告都是正常, 醫生決定比我出院, 佢開咗兩個月亞士匹靈比我服, 但佢話我可以自行決定食與唔食, 最後我問醫生我仲可唔可以玩毅行, 佢話叫佢點答至好, 佢話雖然風險唔高, 但應該冇醫生夠胆贊成我繼續玩毅行, 尤其是要跑的! 聯合的醫護人員非常好, 好少醫生肯同病人講咁耐, 佢最後應我要求幫我寫咗建議做心臟CT Scan 及腦部MRI和MRA (磁力共震)的轉介信, 我已BOOK了星期二到港安醫院做, 如果結果都是正常靜儀話者,可能,有機會批准我繼續操山!

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 62 天

好好休息多幾日,靜待你的好消息出現!

升級   94.3%

該用戶從未簽到

升級   24%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2010-8-21 23:12 發表
    嘩! 話回話回又加段, 睇嚟大家都已上力, 等埋我呀! (因book唔到靚時間, 我將改於嚟緊星期二入廠大驗心臟及腦部)

琴晚去柏立基健康院睇門診, 目的係要經政府醫生轉介, 才可於私立醫半價做心臟CT Scan. ...

首先恭喜大雄ching 初驗冇事
    提提你亞士匹靈是"抗血小板形聚药"即俗稱"通血管药",應該是要每天定時服用的!!!!!
    其次此药長期服食會減低胃的保護性----即係會傷胃,Dr 有沒有開胃药如 Triact or Famotidine?????如有药物上的問題大家可以研究吓,最多收你平D,就一支水特啦!!!!  

小弟要去開操了!!!!

升級   81.05%

該用戶從未簽到

出發

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

回復 1213# 的帖子

scchu ching, 借你的相一用, 謝謝

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 timmywwc 於 2010-8-22 06:35 發表

首先恭喜大雄ching 初驗冇事
    提提你亞士匹靈是"抗血小板形聚药"即俗稱"通血管药",應該是要每天定時服用的!!!!!
    其次此药長期服食會減低胃的保護性----即係會傷胃,Dr 有沒有開胃 ...

醫生的確話d藥會傷胃, 甚至會引起胃潰瘍.

升級   6.8%

無聊

首先恭喜大雄ching 初驗冇事 提提你亞士匹靈是"抗血小板形聚药"即俗稱"通血管药",應該是要每天定時服用的!!!!!其次此药長期服食會減低胃的保護性----即係會傷胃,Dr 有沒有開胃药如 Triact or Famotidine?????如有药物上的問題大家可以研究吓,最多收你平D,就一支水特啦!!!! 長跑網兄弟姊妹的無私,小弟佩服!佩服!

升級   100%

該用戶從未簽到

唔該哈利兄、scchu ching ge 靚相!
    擒日好熱, 成33度, 應該行得比較辛苦!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 明跟人生跑 於 2010-8-22 10:39 發表
    長跑網兄弟姊妹的無私,小弟佩服!佩服! ...

X2!! 希望大家都可以繼續跑落去, 長跑長有!!

好在大雄平時有做開運動, 只要注意一下飲食,
    相信檢查結果會唔會太差! 好快又會歸隊!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 大雄2009 於 21-8-2010 23:12 發表

琴晚去柏立基健康院睇門診, 目的係要經政府醫生轉介, 才可於私立醫半價做心臟CT Scan. ...
    大雄師兄你初步檢查無事就好喇,希望你做完個詳細檢查都無問題,可以繼續帶隊啦。

升級   100%

該用戶從未簽到

多謝timmy, rockiec 同 cat cat既關心, 冇跑一星期已腳仔都痕埋, 希望快d可以跑返.

升級   6.85%

開心

副校長,揾到之前CHing 留低綁鞋帶嗰條hyperlink,睇吓有冇幫助

http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-267--12334-0,00.html

升級   94.3%

該用戶從未簽到

已見Wty 上網,但K隊仲未報平安。

升級   9.35%

該用戶從未簽到

sorry ar.. 我地返了好久, 5:45 in toal for the same route.

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 62 天

今日K隊:22/8/2010 (星期日)行程 衛奕信徑3-5段
    行程及預計時間:(上石級及上斜行, 落斜及平路JOG, 目標平均1小時5K)
    1. 調景嶺站 - 維景灣畔 - 澳景頂        
    2. 澳景頂 中途插入 衛3 - 井欄樹   
    3. 衛4, 井欄樹 - 沙田坳獅子亭      
    4. 行衛5  獅子亭 -城門水塘
    全程約27.74km 用時5:44:54連休息
    GPS時間   http://connect.garmin.com/activity/45604214