香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   97.05%

該用戶從未簽到

大圍兄:

12月 14 日 樂善盃決定唔報啦!
因為呢輪雙膝舊患復發復到而家都未好得哂,功力得七成倒,
練跑都少咗,要就住就住,所以都係唔報啦!雖然條路線風景一流,
好想去,但避免加深傷患都係忍下先,你也小心D,不要太勉強, 跑得開心,留力全馬!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

屆教練表現咩叫做「balance of life」......
又可以練習...又可以「愛人/神如己」....又可以做好債仔本份
又可以睇住本網...

瘋狂你咁就唔得啦.....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2008-11-14 12:44 發表
大圍兄:

12月 14 日 樂善盃決定唔報啦!
因為呢輪雙膝舊患復發復到而家都未好得哂,功力得七成倒,
練跑都少咗,要就住就住,所以都係唔報啦!雖然條路線風景一流,
好想去,但避免加深傷患都係忍下先, ...

pwong兄:
唔緊要啦今年玩唔到出年玩過,其實今年我第一次玩都係諗住當行吓山郊遊吓應該都唔會太搏命。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-11-14 15:54 發表

stanleyhpm 兄,話定比閣下知,結婚...玩少很多嘢的 ,唔好因一時衝動,而後悔半生﹗

屆教練你好後悔呀?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 stanleyhpm 於 2008-11-14 17:43 發表

屆教練你好後悔呀?

心照得喇~~唔好迫人講出黎先得架

升級   11.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 kenneth 於 2008-11-14 15:54 發表
    kenneth你因住stanely的未來大人都有睇~~實~~個~~網~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-11-14 15:54 發表

stanleyhpm 兄,話定比閣下知,結婚...玩少很多嘢的 ,唔好因一時衝動,而後悔半生﹗

有埋債主後仲少時間去玩...........

升級   0%

該用戶從未簽到

11.14 夜探梅子林-上斜特訓(第一回)
    經過星期二SSP <---> TW約跑後,右腳掌有D腫痛本來想休息唔跑,但休息咗兩日好似冇咩野於是決定照跑。
    小弟先由屋企慢跑3K熱身到達沙田運動場,部份跑手已到達,於是各自熱身拉筋後於8:10pm出發,我、7兄及瘋兄最先到達梅子林山腳先行上山,不過上山一段我好快就給兩位ching拋離。
    上到梅子林路尾閞始落山問題就來啦,因為右腳掌腫咗同埋有少少痛,平路同上斜問題都唔大,但係到落斜就麻煩了,我感覺到同時聽到左右腳落腳好唔平均,為免傷勢加重決定唔上第二轉斜,係山腳休息一陣等埋loban ching 同埋 queenie ctse 就慢慢跑返運動場
    呢晚加埋熱身都叫跑咗15K啦。

本周總結 (里數:65  11月累計:133K)
    9/11 (Sun)10/11 (Mon)11/11 (Tue)12/11 (Wed)13/11 (Thr)14/11 (Fri)15/11 (Sat)
    黃金海岸15K賽 + 加操 Easy Run 13K (Total 28K)Recovery Jog 6KSSP 小隊約跑 16KRestRest夜探梅子林-上斜特訓 (Total 15K)Rest

升級   100%

開心

133k...大圍兄好野~~
    諗住11月12月1月跑多少里數?1月要不要減量?
    我今個月應該都係200k到....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-11-18 13:35 發表
    133k...大圍兄好野~~
    諗住11月12月1月跑多少里數?1月要不要減量?
    我今個月應該都係200k到....

我呢幾日有痛腳比人渣都唔敢跑 ,希望11月都跑到200K啦。來緊12月同埋1月我諗頂使籠都係250K,跑渣打全馬會唔會唔多夠呢?
    咁梁兄你諗住加到幾多?

升級   100%

開心

都係差唔多~~以我以往經驗~2個月500k我會傷.......先試下一個月200k~再睇下點
    我都驚唔夠   2月1-7仲跑唔跑?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-11-18 14:24 發表
    都係差唔多~~以我以往經驗~2個月500k我會傷.......先試下一個月200k~再睇下點
    我都驚唔夠   2月1-7仲跑唔跑?

我參考d前輩既訓練program,跑完2月1日個8K比賽之後,應該唔會有强度訓練,淨係會慢jog來頂吓跑癮。

升級   100%

開心

好~~咁我都係咁

升級   0%

該用戶從未簽到

11.19 大圍顯徑 <---> 大埔元洲仔 LSD 28K
    自從上星期五跑完腳腫,養傷幾日之後呢晚見腳腫消得8899點都要跑吓先得。不過穩陣d都係將原定既上斜特訓改為平路LSD,最難得仲可以約到CRE兄陪我一齊拍跳。
    以往幾次比賽+約跑已經知道ching既實力遠遠在小弟之上,今次有幸可以一齊操長課當然唔會放過學野既機會啦,於是跟CRE兄講千萬不要留力用返平時自己既LSD速度就可以,我會盡力跟跑希望可以提升自己既速度。
    頭1,2K因為ching唔熟路先由我帶跑,到咗城門河單車徑後我就示意改由ching做步速,CRE兄果然步大力雄,我見佢跑起上來好輕鬆而且氣不喘,相反我就要出盡九牛二虎 x 2既力先免強跟得上,半程14K用咗1'09'13完成。
    回程自知氣力已經用得7788,於是叫ching不用等我先行回體育館換衫及取行李,點知ching原來唔認得路咁我唯有盡量跑快跟得幾多得幾多啦。一起步ching好似開咗turbo咁(我諗係我跑得太慢),冇幾耐已經唔見咗ching個尾燈 ,我個心係好想加速,但係一來對腳唔聽使,二來唔知係咪突然涷返未習慣,沿途食得冷風多搞到胸口有d壓住咁條氣唔係咁順 ,沒辦法唯有盡量Keep住跑速希望ching唔使等我太耐啦,到跑到水廠街既時候見到ching跑返轉頭搵我(真係唔好意思) ,其實果時我已經用得8899跑唔快,ching就係咁陪我一齊慢跑返大圍,又差唔多到大圍火車站既時候,我曾經比辛苦戰勝提意係火車站搭小巴返去 ,最後得到ching鼓勵卒之都冇上車跑完全程,後半程用咗1'24'17(總時間2'33'31)。
    本來諗住返屋企著返件風褸再落來同ching食返個面,不過因為太夜ching話下次先咁我就自己買咗d腸粉同埋牛肉,返屋企一路用冰水浸腳一路食 。雖然今次真係跑得好辛苦同埋隻右腳掌好似又腫返少少,但係真係跑得好滿足。

路線圖: http://www.mapmyrun.com/route/hk/nt/376075547408

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

大圍兄:

照咁樣練法,你人 生第一個馬拉松應可輕易達標啦!不過仍要小心保護好隻腳,長跑長有。
    至於我的第一隻全馬餐恐怕要留番2010年去食啦。