香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kennysze
打印 上一主題 下一主題

第八次長跑一萬公里(累積至22年8月31日共71580公里)

升級   0%

無聊
  • 簽到天數: 372 天

原帖由 kennysze 於 2013-1-2 18:25 發表 有些朋友請教為何我可以連續跑長距離而不受傷,我也作了一些分析,就在這裏和大家分享一下。 跑鞋首是我覺得適合的鞋是非常重要的因素,以前對跑鞋並不認識,隨意買對外表好看的Nike鞋來跑馬拉松,跑完後腳又痛 ...

多謝kenny師兄分享

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

根拿師兄,落水壩底我行果條路線無管制,其實就係衛徑到城門水塘之前咪要上樓級,果個位可以落樓級,之後沿D舊引水道一直行就會再見到樓梯落到水壩底,果度仲有好多位相信可以沿下城門水塘繞個圈,另外我仲見到條石屎路,睇地圖可以出到去大圍,下次都可以試下!!  反而我今次上番水壩個位見到個牌寫住不准內進。

花仔師兄,客氣了!!thx!

升級   79.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

多謝施Sir賜教,絕對同意鞋非常重要,我之前都係著美津農Rider,今年中見有對ASiCS GT低買就試吓,果然效果不錯,跑過半馬對腳無乜問題,希望長課加量都無問題。不知施Sir跑鞋著幾耐先要換新的。

升級   0%

開心

回復 1103# 的帖子

ad2009師兄,我同一時間有好幾對鞋輪流著, 所以好難計算著幾耐先換,現在我有下列跑鞋:
    Ascis GT2700 兩對 ,GT200, Ninmbus 14, DS skyspeed 3,
    Mizuno LSD, LSD3, Ascend 4, Wave amulet, Wave idaten
    Salomon XT Wing 3
    超過30公里長課集中著依 Ascis GT2700 ,GT200, Ninmbus 14, 其他就著來跑無咁長途的,或返工(放工會跑大約幾K到地鐵站)!
    你睇到連4年前我著的 Mizuno LSD 第一代我都沒有放棄(上年渣馬仲係著佢),除非著爛我先會唔要!

升級   79.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

i

感謝施Sir指導及分享

升級   57.4%

無聊
  • 簽到天數: 138 天

施SIR 你好呀,我都有追開你個POST嘅,真係好正,亦都激勵到我跑多左同遠左!我想問下你有冇著過ASICS KAYANO系列呢?我練長課係著KAYANO18的, 感覺鞋底比較硬,仲有要跑左7~8KM腳底先會舒服D ,聽你講NIMBUS系列跑長課好,攪到我都有興趣TIM~

升級   92.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kennysze 於 2013-1-3 08:30 發表
    根拿師兄,落水壩底我行果條路線無管制,其實就係衛徑到城門水塘之前咪要上樓級,果個位可以落樓級,之後沿D舊引水道一直行就會再見到樓梯落到水壩底,果度仲有好多位相信可以沿下城門水塘繞個圈,另外我仲見到條石屎 ...

HI~KENNY
    我係阿忠
    下城門有路跑去大圍, 全程石屎都幾好跑又冇乜人, 我間中都會跑依條路去城門水塘, 再繞塘一周回大圍, 都幾好玩架~

升級   0%

開心

chikwong師兄,多謝支持! 我無著過ASICS KAYANO系列, 見依個系列鞋款GEL特別多,可能依個系列同GT系列一樣有DUOMAX支撐對腳,可能你覺得佢硬! Nimbus無DUOMAX,應該會無咁硬,你可以試試!

升級   0%

開心

回復 1107# 的帖子

阿忠, 哈哈! 一睇張相就知啦!
    我上次都見到依條路,多謝你O既介紹,我會試下!!

升級   0%

開心

13年1月4日,今天早上回校開會,下午就順便試試日後和學生遠足的路線,先走黃泥涌樹木研習徑,再走衛奕信徑第二段至栢架山路,落鰂魚涌,然後跑至中環,全段共跑20公里。

今日好大煙霞

登錄/註冊後可看大圖

路線圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   57.4%

無聊
  • 簽到天數: 138 天

原帖由 kennysze 於 2013-1-4 22:16 發表
    chikwong師兄,多謝支持! 我無著過ASICS KAYANO系列, 見依個系列鞋款GEL特別多,可能依個系列同GT系列一樣有DUOMAX支撐對腳,可能你覺得佢硬! Nimbus無DUOMAX,應該會無咁硬,你可以試試!

多謝你嘅意見,下次買鞋會試下NIMBUS系列~

升級   13.4%

該用戶從未簽到

Hi! Sze Sir,今朝係樓下做cool down時見到你,我同你同一屋苑嫁!但好少碰面,我見你打緊電話唔敢打擾你,一路都有睇你個blog,學到好多野,希望遲d可以好似你一樣享受跑步,越跑越遠!

升級   0%

開心

回復 1112# 的帖子

kennychan師兄,原來我地係同一屋苑O架! 下次見面打聲招呼丫! 哈! 今日我偷跑都俾你見到添!!!

升級   0%

開心

13年1月6日,凌晨時小Kenny 出世了,忙至3時才回家睡覺,早上起來,還有些時間才到探訪時段,跑了個青衣北一圈,然後回家沖涼探太太和BB去。此段共跑9公里。

小Kenny 出世了!

登錄/註冊後可看大圖

路線圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   13.4%

該用戶從未簽到

恭喜曬Sze Sir,升呢做爸爸!BB好精靈!BB出世頭幾個月最幸苦,冇覺好瞓~ ,希望你仲有精神同時間去跑步啦

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

恭喜∼施Sir     

升級   100%

慵懶

恭喜施sir榮升老豆....生完b咁辛苦都可以第朝就跑真係服左你,相信不久將來就會見到個揍仔公揹住個bb跑遍全港...

升級   0%

恭喜晒施SIR,祝小孩健健康康,人見人愛. 照顧初生BB會消耗好多精神同心力.你倆都要小心保重身體!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 44 天

恭喜施sir

升級   16.67%

該用戶從未簽到

恭喜

恭喜恭喜