香港長跑網  - 長跑長友

啤啤的跑步日誌之第二章~廣州馬拉松

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 112 天

https://www.facebook.com/groups/www.longrun.hk/permalink/540499393133858/

啤啤的跑步日誌之第二章~

今年廣州馬拉松終於成功報仇:3:03:14

2014-11-23:3:45:52(估計早餐飲咗豆漿出事,25k要入廁所 + ITB痛)
    2017-12-10:3:48:42(渣打馬拉松後一直受傷無得練,老本唔多,差啲跌出4小時外)

無記錯應該係今年5月28日做完推拿之後,傷患開始好轉,亦可以開始跟返訓練。

但無跑成年,心肺體能速度都一落千丈,唯一上升嘅只係體重,4月份竟然去到77.7kg。

之後有新丁班前進師兄和其他師兄師姐指導和夾住操練,慢慢地開始上力,體重亦喺比賽前減至69kg。

之前報咗創新競走10k試時間,可惜因為自己嘅比賽經驗而搞砸了,綠色半馬又臨時取消咗,所以對於今次廣州馬拉松有種患得患失嘅感覺。

每次跑馬前都要食咗飯先,今次都唔例外,三點半起身,用帶嚟嘅電熱煲加熱飯,食到熱飯成個感覺完全唔同晒。

今日氣溫9°C,微雨。每年廣馬都熱到爆廠,今年真係有晒「天時」。

廣州賽道算係比較平坦,「地利」都可以叫做齊備。

比賽前一星期去做推拿,結果按完之後全身酸咗兩日,最大鑊係,唔知點解每次慢跑完內收肌都酸痛。

之前日子嘅操練,我應該要有信心,只係長課唔夠耐力爭啲啲,但目標3:05:00應該無問題,在於臨場發揮,不過始終有啲擔心內收肌情況。

乘搭長跑網車去到會場已經6:30,距離起步時間只得返1個小時。有上年經驗,已經預先熟讀行李車位置,一落車見到半馬行李車,知道舐嘢,全馬行李寄存係喺會場嘅另一邊,就即刻出發。由於唔可以喺會場中間穿越,只能沿住外圍,冒住大雨向人群嘅反方向不停向前走。寄存好行李,經過安檢,入到起跑A區時間已經所剩無幾,人群已堆滿喺起跑線前。

鳴槍後,足足用咗36秒先經過起跑線,有上次10k賽經驗,預先喺手錶set咗最高及最低步速警告(4’10”同4’30”),但頭兩k人多路窄,只能維持大約5’-5’30”左右,一直跑到較寬闊路面,先至開始加速。

預先將印好咗嘅3小時配速帶戴喺手上,5k過去,比預定時間慢咗2分幾鐘。唔心急去追,嘗試提速到4’10”,首要追返310大隊。

10k過去,腳仍然無乜異狀,呼吸暢順,體力仍然充足,信心大增,只係仍然未見310大軍。

過完15k水站,喺16k終於追過310,精神為之一振,繼續順住去嘗試搵返300大軍。

終於,19k左右,喺對面線見到300大軍,但估計有1k距離,計算要喺餘下嘅半馬要加快4分鐘追上300大軍有啲冒險,決定放棄追趕,保持圴速跑返自己。

經過20k CP,時間1小時25分,仍然比配速帶慢1分鐘。

半馬過後,對腳都無乜投訴,有少少攰,但一轉返以前唔抬腿嘅細密步跑姿,步速馬上跌出4’15”,用咗一陣俾四頭肌休息吓馬上抬返腿跑。

30k開始覺得攰,但一諗到今次有晒天時地利,分分鐘下次再無咁好彩,咬一咬牙又提速捱落去。

去到34k左右,應該又係我衰靚仔,有條粉皮無啦啦走埋嚟同我貼住肩跑,又不停同我講嘢,我終於頂唔順答佢一句「我聽唔明」,佢仍然繼續貼住我跑,極度唔慣同人貼到咁埋,慢返少少提早35k食gel由得佢過我,呢個時候隻錶響,顯示:Low Battery。

37、38k上橋位前停咗架救護車,前兩次都喺呢個位置停低,有少少陰影,但今日似乎狀態ok,沿住橋一直跑上去。

去到40k,隻錶第二次響,我心裡面講:今次我可能係最好時間嘅一次,幫我頂埋佢呀,同時感覺四頭肌開始有啲異樣。

過埋41k牌,見到前面有3隻拱門,一想提速右腿四頭肌即刻抽筋,停低10秒之後,感覺消失,再唔敢加快,只係用返馬速繼續跑。

準備衝過3隻拱門,離遠望到個牌寫住仲有500m,心入面乜嘢粗口都想爆出嚟,望返遠啲,真係見到終點喇。

終點大鐘已經顯示03:03:20,最後喺03:03:49衝線,想㩒錶但隻錶唔知幾時原來已經熄咗。

返到去,馬上攞返行李,就走去攞即食麵、食雪條、刻字⋯⋯

坐低食麵嗰一刻,隻腳立即抽筋,抽到我想大聲叫出嚟⋯⋯

Like: 5.0
    Like: 5
    哈!哈!我同你一樣以為拱門就係終點,於是鼓埋最後一口氣衝向拱門,點知仲有幾百米,真係媽媽聲!  發表於 2018-12-25 15:22
    Like: 5