香港長跑網  - 長跑長友

樓主: onon
打印 上一主題 下一主題

邪神霸腿傳功大會 <1> 操後身體狀況滙報

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原來自己已經有十幾年冇試過咁"甘"嘅訓練, 真係好多謝邪神ching!
雖然做到尾嗰幾組真係有心無力, 但見d ching ctse都咁落力, 最後都捱埋嗰5個X, 都算對得住自己.希望下次可以做好D.
好鍾意邪神嗰句: "跑步真係好開心, 不過練跑就..."
唔該晒Terry ching幫大家影嘅靚相, thank u!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TNT 於 2009-3-7 20:26 發表
原來自己已經有十幾年冇試過咁"甘"嘅訓練, 真係好多謝邪神ching!
雖然做到尾嗰幾組真係有心無力, 但見d ching ctse都咁落力, 最後都捱埋嗰5個X, 都算對得住自己.希望下次可以做好D.
好 ...

X2

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   61.95%

該用戶從未簽到

過了一日,身體狀態和大多ching ctse 一樣。但星期五必定再來!

我以住都絕大多一個人練跑,長跑都係兩三個鐘,成日都以為練足時間,俾足里數就夠。但ching講得最正確! 練好基本功,加強體能先係

升級   61.95%

該用戶從未簽到

過了一日,身體狀態和大多ching ctse 一樣。但星期五必定再來!

我以住都絕大多一個人練跑,長跑都係兩三個鐘,成日都以為練足時間,俾足里數就夠。但ching講得最正確! 練好基本功,加強體能先係首要任務!!

其實除左邪神ching呀肉體訓練外,對我同樣重要係ching對我呀思想訓練。任何運動開心得來都要吃D苦,但我覺得練長跑要比其他運動要吃得更多苦,半馬全馬對我地凡夫俗子係2粒4粒,甚致5粒鐘呀體能極限大挑戰,除咗身體要頂得順外,精神上都要配合,老實講,一個人跑,肯定無去到琴日咁盡,邊會再叫自己俾最後5組"交差"呀! 原本聽到,真係想講: 唔係呀! 但想起D比賽,最後有冇gas都真係靠呢D同個意志先得ge.

多謝邪神ching share訓練經歷,真係字字真言。我都信要跑得好,都真係唔少得D痛苦!

星期五再見!

升級   10.53%

該用戶從未簽到

原帖由 Left3 於 2009-3-7 22:38 發表

我以住都絕大多一個人練跑,長跑都係兩三個鐘,成日都以為練足時間,俾足里數就夠。但ching講得最正確! 練好基本功,加強體能先係首要任務!!

其實 ...

非常同意Left3 c-hing 的見解。
星期五必定再來!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 領跑員 於 2009-3-7 23:44 發表
    要明白到,無論幾耐時間的比賽,對身體的要求都會係好高.......

好多時大家的注意力,只會集中放係場地400/800/1000/2000等,這些強度心肺課程.....

或者係咁15/18/20/25/30/35k長距離的上量課......

兩 ...

謝謝分享. 小妹雖然未能參與其中, 會留意大家的分享.
    辛苦曬, 領跑員犧牲自己練習時間去指導幾十位師兄姐, 長跑網的福氣 .

升級   7.67%

該用戶從未簽到

首先好多謝邪神兄的悉心教導, 而家小弟終於知道何謂專業訓練,
    個袋(大脾)真係塞滿哂錢(乳酸)!
    諗番尋晚的課的確幾甘, 單單做熱身動作都已經上氣唔接下氣,
    再嚟五個又五個的變速跑真係少啲意志都會投降

不過小弟相信精鋼係要經過千錘百鍊才能鑄成,
    今日的付出成就明天的結果, 跑步當然一樣,
    所以小弟會以邪神兄為榜樣, 專心練習
    希望他日有足夠「斤兩」挑戰全馬

重有同咁多位ching ctse一齊練習真係好開心,
    雖然辛苦又落大雨, 但係相信大家的感覺都係滿足的
    希望下星期再見!

升級   54.2%

該用戶從未簽到

今日我個Pat.pat.有少許痛
    但個body無嘜問題

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

今早對大脾上方同後面條根先至嚟料...真係...
    沙田10K 大脾後面條根抽住跑都幾辛苦, 但係只能 sub 53' 完成, 全程俾人界到...

升級   82.35%

該用戶從未簽到

今日大脾後方去到個pat重有o的酸痛,但剛剛去jog 左45 min及 拉吓筋, 恢復得七七八八

升級   0%

該用戶從未簽到

今朝跑沙田10k 對腳都仲有少少乳酸係度, 但去到最後500m 都仲有力衝埋佢, 雖然今日比人界到成身傷晒(其實次次都比人界), 但都叫跑到自己既水準, 最後sub 65 達標 : 1:03'37" 完成. 又袋一堆乳酸返屋企

升級   61.1%

該用戶從未簽到

明明仲有D酸係肌肉度, 行路都有D就住就住
    但係跑起左之後就同平時無乜分別
    過左1小時左右就差唔多無晒開始之前既酸痛!

升級   0%

該用戶從未簽到

報告 :
    星期六早上起身沒事,大俾有小小緊.
    星期六下午訓了一較,之後來料,大�小俾都好緊...猛拉筋
    今日河畔10k熱身感覺仍有乳酸.比賽pb,,
    好似最後二百米界了陪跑員(果然提腿衝刺,後段加速有用)

仍有好多進步空間(預佐比人操得甘)

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Kc@ruby 於 2009-3-8 12:48 發表
    今日大脾後方去到個pat重有o的酸痛,但剛剛去jog 左45 min及 拉吓筋, 恢復得七七八八

12點鐘見到你在渣華道水務署附近拉筋,好認真呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

今朝早鬧鐘響,大脾後方去到個patpat同埋條腰好酸痛,好唔想起身,終於去左沙田跑,點知仲快左兩分鐘(48'23"),跑完d乳酸好似無晒,而家無乜酸痛啦。多謝邪神將錢袋落我地個袋,謝謝! 星期五再見。