香港長跑網  - 長跑長友

樓主: onon
打印 上一主題 下一主題

邪神霸腿傳功大會<2> 操後身體狀況滙報

關閉 [複製鏈接]

升級   48.67%

該用戶從未簽到

感謝邪神兄傳功及米大夫監場

昨晚的訓練對於腿部力量不足的小弟, 確係對症下藥, 一針見血
在進行交叉跑時已經有心無力, 加速時比平時慢跑還要慢, 還有少許想抽筋的跡象
回家上落樓梯時大腿極之酸軟, 不能發力, 需以扶手支撐
為著做出更好成績, 小弟日後定當加強腿部訓練以彌補不足之處

還要感謝邪神兄及使乜理兄借出半邊LOCKER

升級   70.53%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 peter6565652003 於 14-3-2009 15:35 發表
謝謝邪神主持分享會及miller師兄監督,小弟今朝起床雙腳酸軟,petpet位像被人打了麻痺針一樣,勁痛及麻痺,最惨係踎低都很辛苦,頭先想踎低身執嘢都幾乎pk咁滯,不過.....嘿嘿嘿....上面啲師 ...

Peter 兄,可能下次邪神會搵你做助教....
每組動作由你先示範俾我地睇吓,包括正確或唔正確既姿勢~~

講定先,下星期小弟要出差黎唔到,眾兄弟頂硬上呀,唔好揸流灘
,損失既係自己咋!!

升級   70.53%

該用戶從未簽到

我有o的大脾痛, 頭先忍痛去花展影相 >.<

唔知點解,試o左幾次打好幾句之後post,只出到頭幾字(that's why 昨晚reply失敗)

升級   100%

該用戶從未簽到

首先多謝邪神兄傳授霸腿神功 & 米拿ching監住我地唔比我地吞卜

升級   100%

該用戶從未簽到

攪極都post 唔到, 再試

身體狀況如下:
老鼠仔都酸
腰有少少
2股側有d
前後大腿勁酸痛
後小腿微酸

大腿雞肉一向都唔強, 希望傻多幾次之後會勁多多

邪神師兄: 下次過

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-3-14 11:28 發表
今朝起身.....都係髖關節個位痛....反而大腿丫....腰丫...petpet個d位唔痛喎" />" />

我全條腰都好, 腹部好耐無試過咁痛了, 髖關節同大腿就有少少酸痛

升級   0%

該用戶從未簽到

過了大半天,大腿仲係好緊,今日上落車同落樓梯就真係要扶住先得,腰,patpat 同髋關節就少少酸軟。 但腹部就没有酸軟的感覺

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-3-14 18:45 發表
各位參加分享會的跑友.......

係時候講下,應該邊幾組肌肉會有強烈反應.......

腰、腹、大腿(特別是前方)、股巨肌、背肌,應該係重災區.......

而小腿,應該只是少少反應.......

當大腿四頭肌無力時,膝 ...

邪神兄,多謝晒你。

老實說,串也要有實力才串得起,也串得令人信服,經過這兩次練習,令我更了解以前只是未學行先學走,基本功都未有就死跑爛跑是無用的。

邪神兄有實力,有道理,串得起。

我不怕串,下星期再見∼

升級   70.53%

該用戶從未簽到

下星期會再來的, 可惜我只可以上多兩堂, 四月頭去London, 回港時邪神已經離港, 可惜...可惜...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

腰、腹、大腿(特別是前方)、股巨肌、背肌,應該係重災區.......

多謝邪神CHING 既分享, 由細到大我既腰力都好差, 所以尋晚真係做得好辛苦
不過D 動作我會KEEP 住去做的, 因為我好多時比賽跑到尾段都無力抬腿, 結果越跑越慢, 希望多訓練腰腹會好D

升級   56.2%

該用戶從未簽到

邪神兄,今朝起身時,腰、腹、有反應,但唔算好強烈....  不過差d用唔同條腰起身....

大腿有少許反應、髖關節有斯裂感覺......

今日個傷勢覺得已經好左好多,下星期可能可以再跟操....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78%

該用戶從未簽到

咁好玩,下星期一定要參加

升級   85.79%

該用戶從未簽到

報告邪神師兄:
其實三腿後發覺双脚冇力,
所以去草地做體能.
昨晚離場時雙腿已經有料到 估唔到咁'ying'
瞓覺時每次轉身都知....酸酸醒
今朝覺得腰(倆側)開始酸,之後發覺好多動作都要用腹肌....真係愈來愈酸
最攪嘢係無lala打咗個乞嗤.......成個前側腹都拿實咗.
至於雙脚,依家只肯抬高至大腿水平線,大約樓梯級高度,
企喺度著褲及鞋有難度
但係呢種感覺....我鐘意
最後亦最緊要,多謝邪神CHING 既分享.同好高興認識咁多位ching 和ctse

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-3-14 20:48 發表

咁好玩,下星期一定要參加

唔好呀! 會上癮架! 係你自己話參加架,唔好話辛苦呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oh-man 於 2009-3-14 16:21 發表
我有o的大脾痛, 頭先忍痛去花展影相 >.<

唔知點解,試o左幾次打好幾句之後post,只出到頭幾字(that's why 昨晚reply失敗)

唔好打俗字(香港常用字)係出唔到既!