香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   25.8%

該用戶從未簽到

唔知defy3如何呢?
見moble01 d 用家講個架比較軟d,唔係比賽形,入門就幾好揸
不過scr1 d料靚d又平d,唔啱size真係好可惜

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-8-15 15:39 發表
小弟去火炭試過SCR1 S SIZE,發覺原來S都唔啱我,要XS先得,而SCR1冇出XS
唔知GIANT有咩車有出XS而香港又買到呢?

CHing,

你高170cm,細碼唔啱!

睇返日本Giant個網,有SCR1既geometry
http://www.giant.co.jp/giant10/bike_datail.php?p_id=P0000029&action=geometry
細碼理論上啱165~180cm
加細碼就155~170cm

不過01個邊,好似推介TCR多,而香港呢邊就推介SCR多

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-8-16 00:52 發表 CHing,你高170cm,細碼唔啱!睇返日本Giant個網,有SCR1既geometryhttp://www.giant.co.jp/giant10/b ... id=P0000029&action=geometry細碼理論上啱165~180cm加細碼就155 ...
係啦,GIANT XS好少選擇,預算內的話唯有DEFY3啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-8-15 23:48 發表
唔知defy3如何呢?
見moble01 d 用家講個架比較軟d,唔係比賽形,入門就幾好揸
不過scr1 d料靚d又平d,唔啱size真係好可惜

硬度應該無問題, 不過headtube較長, 角度偏向舒適型

升級   21.55%

該用戶從未簽到

170 又真係吾洗xs.
我而家感覺到架tt 有d太細. 之前caad9又有d大小小小小.
全舒服扒係度時只係剛剛好. 如果行78度可能太細.
可能踩開caad9 size52, 習慣伸展開. 而家tt有d core太緊既感覺.
之前問過trisprots.com同qr 都建議m size. 但香港個個都詁s size. 踩得兩次未可作準.
所以買車一定要試, 如果朋友有就最好試下.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

有一部香港小有3鐵車係荃灣出現
係discuss 引用.
http://www.discuss.com.hk/redirect.php?tid=12919178&goto=lastpost###

登錄/註冊後可看大圖

升級   52.3%

該用戶從未簽到

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 567# 的帖子

夠竟而家d carbon 架係 台design大陸做 定大陸design大陸做 定台design台做呢?
見到香港都有carbon 架軨廠.

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-8-16 09:58 發表
170 又真係吾洗xs.
我而家感覺到架tt 有d太細. 之前caad9又有d大小小小小.
全舒服扒係度時只係剛剛好. 如果行78度可能太細.
可能踩開caad9 size52, 習慣伸展開. 而家tt有d core太緊既感覺.
之前問過trisprots.co ...

原因可能係一般車架設計都係for 外國人,而亞州人前臂一般都比外國人短,踩RB時可用細一點size,而TT車因為用手碀抓在車頭上,所以手前臂長短便沒有分別,只需調教TT bar的長度

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 569# 的帖子

今晚再出車, 第一次試80c, 之前4次都係76c.
好可能有危險敢覺, 因為手肘太直有d標前感覺, 手要hold得好緊. 之前rb + aero bar 感覺安全好多, 因為手肘有d向前少少.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-8-25 10:04 發表
夠竟而家d carbon 架係 台design大陸做 定大陸design大陸做 定台design台做呢?
見到香港都有carbon 架軨廠.

我覺得係同出一轍

升級   79.33%

該用戶從未簽到

聽講現在全世界的碳纎架毛胚都在大陸做的。
只是後加工和噴漆在宣告產地-台灣、意大利、西班牙........做

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-8-25 14:54 發表
聽講現在全世界的碳纎架毛胚都在大陸做的。
只是後加工和噴漆在宣告產地-台灣、意大利、西班牙........做

還是有優劣之分, 重量, 硬度等, 始終碳纎內部結構有不同
各無印良就大部份都一樣

升級   40%

該用戶從未簽到

各位師兄,小弟係新手,想問下邊度有平d既三鐵衫買????
因為搵左好耐都冇..thx

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 574# 的帖子

想平, 泳褲+件鐵top 就okay. NewBalance係超平, under$300 我都買過一件全身, 但好快冇貨, 要keep 住check.
2010 年買 times nb store $299 曾經
http://www.facebook.com/photo.ph ... 7a&id=603425346

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 leslie88 於 2010-8-25 23:36 發表
各位師兄,小弟係新手,想問下邊度有平d既三鐵衫買????
因為搵左好耐都冇..thx

CHing,
留意哩個:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=8300&extra=page%3D1&page=25
從495#開始:
<今日起元朗nb專賣店見倒3鐵衣13x>
不過唔知仲有冇

升級   15.26%

該用戶從未簽到

唔知3鐵的衫用來齋跑步好唔好?
nike,adi個d跑步唔好睇,又薄.

邊度3鐵店,比埋地址,thz

升級   21.55%

該用戶從未簽到

升級   38.67%

該用戶從未簽到

想問下軨既profile分low, medium同high. 作用係咪講緊慣性?
慣性係咪講緊keep speed?
medium同high會好大分別?

朋友介紹左對Eurus,好野黎?!?

升級   9.47%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-8-26 09:16 發表
想平, 泳褲+件鐵top 就okay. NewBalance係超平, under$300 我都買過一件全身, 但好快冇貨, 要keep 住check.
2010 年買 times nb store $299 曾經
http://www.facebook.com/photo.php?pid=11818100&l=2e5ed72f7a&id ...

You should go with me next year!