香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   78%

該用戶從未簽到

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 541# 的帖子

等我搵日去跑步前 睇一睇先.
上次機乎比老細sale 倒部2009slice hi-mod

升級   25.8%

該用戶從未簽到

各位好,小弟報左名參加26/9三鐵比賽,之前都未玩過,本身冇單車
因為住響九龍,一開始諗住租車比賽,不過計落好似買車會抵d
上網搵過,覺得880 & 901都幾好,唔知大家點睇呢?

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 D文 於 2010-8-11 12:53 發表
    各位好,小弟報左名參加26/9三鐵比賽,之前都未玩過,本身冇單車

901唔錯架, 新款好好多
    比多小小買904/905,有排玩,遲的升級都唔洗換件

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-8-11 12:53 發表

880, 90X都係好車, 睇下係你想使幾多錢
    904開始就係比較長遠既投資

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 543# 的帖子

你幾高呢? 我5呎8, 我剛剛換左車. 放緊上年7月買既車. 佢已經完成左一年既任務, 剛退役.
    有興趣睇睇啦.
    http://www.facebook.com/photo.ph ... 39&id=603425346

升級   25.8%

該用戶從未簽到

小弟都係預4k左右,904over晒T_T

原帖由 franklcf 於 2010-8-11 13:39 發表 你幾高呢? 我5呎8, 我剛剛換左車. 放緊上年7月買既車. 佢已經完成左一年既任務, 剛退役. 有興趣睇睇啦.http://www.facebook.com/photo.php?pid=14137163&l=cb1372cc39&id=603425346

我得170cm,會唔會太大架?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 547# 的帖子

吾arm, 我172cm 加手長腳長先剛剛好.

升級   20.85%

開心

caad9係好野,整體唔錯,有得唸ga

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 549# 的帖子

其實我又想知90x同caad9車架分別大吾大呢? 價錢有一段距離. 我未踩過其他車, 所以吾知. 而家部tt 吸震比caad9好好多, 但吸震好等吾等同架軟呢?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

tri bike 又真係舒服同破風好多. 一樣軨 同多一個水樽都快過caad9同keep個speed耐好多. 未set好都已經快過同輕腳過caad9.
    caad9 last training. [url=http://www.runninreeonline.com/act/351219/subView/Laps]http://www.runninreeonline.com/act/351219/subView/Laps[/url]
    cd last training [url=http://www.runninreeonline.com/act/356613/subView/Laps]http://www.runninreeonline.com/act/356613/subView/Laps[/url]

升級   20.85%

開心

原帖由 franklcf 於 2010-8-11 15:14 發表
    其實我又想知90x同caad9車架分別大吾大呢? 價錢有一段距離. 我未踩過其他車, 所以吾知. 而家部tt 吸震比caad9好好多, 但吸震好等吾等同架軟呢?

一個係大牌子,一個係台灣制既牌子, caad9 用料應該好過美利達,但係美利達出既車既套件,鈴都比其他大牌子出既入門車靚
    性價比高,價錢低,我有個朋友踩住部904比賽都可以企台,.

你部tt係碳架,仲要咁粗橫,緊係吸震啦,carbom係有吸震既特性,而caad9係鋁架,地面既震動會傳去把手,換一換個carbom把手龍頭應該有小小幫助,

軟架既義思係淋,比力部車唔去,金屬會有疲勞,所以鋁架粗用真係2,3年淋哂,靚小小既頂級鋁架可能好小小,去倒4-5年
    金屬架有分,鋁,鐵,鈦,鎂合金,鋼,碳等等 ,唔同既金屬架有唔同既特性,鋁就比較輕,富蝕冇秀積但係易淋
    鐵就太重,易生秀,所以唔多講,鈦就係金屬入面最好既,平路好去,即傳動性高,硬,玩10-20年都唔易淋,輕,全球最輕既車多數都係鈦造,但係價錢閒閒地都成2皮野淨架,同埋上色難,同鎂合金一樣,但係價錢便小小,,  鋼,都係以玩成10幾年,平路好去,但係重,會有秀積,碳,係迎科技
    因為制作成本好高,所以貴,特點,硬,傳動快,輕,但會受陽光影響,carom一撞就會碎等等

你果部tt係碳架,吸震之餘硬度高,硬等於你比力,的力係用起傳動方面,唔會冇左
    caad9係鋁架,踩得多就會淋,一比力,就會散左的落起個架度,所以用相同既力比較係會差的

想知個架淋唔淋,擺部車埋'場',腳踏整落6點1向,然後踩個踏落地下,睇下個架有冇郁,冇既就姐係唔淋
    我試過踩一部勁淋既鋁架,一踩,個幅度係可以好大

升級   20.85%

開心

原帖由 franklcf 於 2010-8-13 15:33 發表
    tri bike 又真係舒服同破風好多. 一樣軨 同多一個水樽都快過caad9同keep個speed耐好多. 未set好都已經快過同輕腳過caad9.
    caad9 last training. [url=http://www.runninreeonline.com/act/351219/subView/Laps]http://www.runninreeonline.com/act/351219/subView/Laps[/url]
    cd las ...

梗係破風啦,成部車都係減小空氣左力,又刀鈴
    用上手同下手已經知道個左力好多,有成1成咁多
    刀鈴keep 速係好,但係要上到去某個速度先會輕鬆

升級   25.8%

該用戶從未簽到

小弟去左飛波同牛牛睇過都冇賣MERIDA,而且都冇D入門價錢ga車,唔知邊間會多d 入門車簡?
    merida係咪因為要轉款,所以周圍都冇貨呢?
    見有人響uwants賣merida一手車,個個model比舖平幾百,果d又有冇問題?

升級   20.85%

開心

原帖由 D文 於 2010-8-13 20:03 發表
    小弟去左飛波同牛牛睇過都冇賣MERIDA,而且都冇D入門價錢ga車,唔知邊間會多d 入門車簡?
    見有人響uwants賣merida一手車,個個model比舖平幾百,果d又有冇問題?

去元朗祥記,火炭果間,單車世界應該都有
    10年款有左好耐,
    去鋪頭買好的,因為鋪頭有保養,有得試車,有咩事都唔洗咁煩
    如果你口材好,可能買成車送埋水'胡',水胡架,lock踏等等,再打多個9折

記住買車最緊要岩自己

升級   20.85%

開心

原帖由 D文 於 2010-8-13 20:03 發表

元朗祥記,火炭,單車世界'?'
    10年款都係出左半年多的
    好小人會起網賣一手車,  最好去單車鋪買
    一來有保養,二來可以試真的
    講下價,話唔定9折再送lock踏,水胡

升級   20.85%

開心

台製既架比歐美制既架既分別就係size
    台製得xs,s,m,l,xl,而外國牌子差唔多咩size都有,40,42,44,-62等等
    所以台製車架既唔好處就係size未必岩哂自己,即細又細過龍,大又大過龍

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-8-14 08:24 發表 元朗祥記,火炭,單車世界'?'10年款都係出左半年多的好小人會起網賣一手車,  最好去單車鋪買一來有保養,二來可以試真的講下價,話唔定9折再送lock踏,水胡
    小弟去火炭試過SCR1 S SIZE,發覺原來S都唔啱我,要XS先得,而SCR1冇出XS
    唔知GIANT有咩車有出XS而香港又買到呢?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-8-15 15:39 發表
    小弟去火炭試過SCR1 S SIZE,發覺原來S都唔啱我,要XS先得,而SCR1冇出XS
    唔知GIANT有咩車有出XS而香港又買到呢?

我知道有一部Giant有, 不過唔知重有冇貨

升級   8%

該用戶從未簽到

回復 558# 的帖子

Defy 3, I just checked it in 火炭世紀 a week before.