香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   52.3%

該用戶從未簽到

師兄中毒不淺, 睇來呢度會相繼有人中毒

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-11-15 23:35 發表
終於都忍唔住去左敗家單車果然好毒" />" />

登錄/註冊後可看大圖

恭喜晒,又多位車主!

升級   14.3%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-11-16 13:44 發表 恭喜晒,又多位車主!

恭喜哂 x 2

唔多熟識bianchi車系, D文兄可以講下點解買呢部車嗎?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

又身痕, 想幫對matrix 換 enduro 0 bearing, 要成$7xx 換一對, 換左enduro zero ceramic bearing 會吾會有少少分別呢?
matrix 用 4月-10月, 半年黎都好滿意. 但又想cheap cheap 地換左前後bearing.

又想入對 12xxg 既22mm clincher 黎上斜, 賣對racing3.

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2010-11-17 08:41 發表 恭喜哂 x 2唔多熟識bianchi車系, D文兄可以講下點解買呢部車嗎?
多次出車,開始覺得架車好似有d位唔係我fit我身形,多次自家fitting之後發覺上管唔夠長,令我決定左換車念頭(心魔作祟)
之前目標都Giant TCR ADV sl系列,不過有次響yy見到佢幫人訂左部adv sl3,一問之下原來都超出我預算.......
咁就上下discuss睇下其他牌子,cerveno d花好靚,真係好吸引,奈何個價真係止晒毒,而bianchi隻招牌色小弟其實麻麻,不過佢紅白拉花都幾型,就將目標定左響尼隻牌子度
放車當日就去左元朗睇,見到目標,順便睇埋其他車先再決定,就係果時比我睇到尼架.
本身個架同d件係上一代ga野黎,所以比新款平,而且又fit我size,個價都比Giant TCR ADV sl3平dd,忍唔住就入左手

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-11-17 12:17 發表 又身痕, 想幫對matrix 換 enduro 0 bearing, 要成$7xx 換一對, 換左enduro zero ceramic bearing 會吾會有少少分別呢?matrix 用 4月-10月, 半年黎都好滿意. 但又想cheap cheap 地換左前後bearing.又想入對 12x ...
franklcf師兄,你對matrix係響台灣買定響香港買架呢?
你係用緊t50?一對要幾錢度?
thx!!

升級   14.3%

該用戶從未簽到

回復 665# 的帖子

原來如此, 呢種黑白拉花好似好少見, 型!

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 666# 的帖子

對matrix 冇保養, 吾建議新手用, 我用左半年都未有問題. ching 都係踩住alu clincher sin.
踩得順對alu chincher sin 再諗刀. 因為刀要好多考慮因素.
當然 matrix t38/t50 2011 都係好平

升級   44.74%

該用戶從未簽到

D文兄

淨係睇相唔係咁清楚部車既零件
係元朗個間單車鋪買野要小心
間野為左清倉底貨真係無所不用其極
有時大路野睇黎係用左靚野
但係有細微位換返低grade野
不過無既,人地開個價岩咪自己預算咪ok囉
係要小心D比佢換左cheap野唔知,好似俾人呃咁唧
不過都恭喜晒,恭喜你開始中左毒癮

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 魚蛋明 於 2010-11-18 15:52 發表 D文兄淨係睇相唔係咁清楚部車既零件係元朗個間單車鋪買野要小心間野為左清倉底貨真係無所不用其極有時大路野睇黎係用左靚野但係有細微位換返低grade野不過無既,人地開個價岩咪自己預算咪ok囉係要小心 ...

咁恐怖?!

升級   4.67%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-11-15 23:35 發表
終於都忍唔住去左敗家單車果然好毒" />" />

登錄/註冊後可看大圖

恭喜C-hing, B記呢隻色係街應該好少撞色...想問個架係唔係純carbon?定係混合物料?Thanks.

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 macuLam 於 2010-11-26 09:50 發表 恭喜C-hing, B記呢隻色係街應該好少撞色...想問個架係唔係純carbon?定係混合物料?Thanks.

以我所知,架同叉都係全碳

升級   21.55%

該用戶從未簽到

2010 Reynolds SDV66T 有什麼利弊?
見係66mm 都幾合我lee d 輕腳人, 吾太高又吾太低, 行dt240 hub
http://www.reynoldscycling.com/i ... item&p_itm_pk=1

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-1-20 09:34 發表
2010 Reynolds SDV66T 有什麼利弊?
見係66mm 都幾合我lee d 輕腳人, 吾太高又吾太低, 行dt240 hub
http://www.reynoldscycling.com/index.php?p_resource=items_wheels_item&p_itm_pk=1

我未玩過, Eddie有對細Reynold刀, 可以問下佢意見
同Zipp價錢差不多, 不過相信2手價值可能唔夠Zipp好
Aerodynamic方面Zipp下左好多功夫, Reynold我就唔太熟
以我經驗, 大細刀都要習慣, 相差10幾mm未必咁大分別
...不過要Reynold的話都可以找我

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 674# 的帖子

哎呀...剛係網上買左reynold sdv66t
早知有相熟就吾買住啦 .
今朝一開mail 就收到 C C 做2010 promo, 之前諗過reynold
見好似好抵, 忍吾住掃左一對 前後66mm

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-1-20 14:06 發表
哎呀...剛係網上買左reynold sdv66t
早知有相熟就吾買住啦 .
今朝一開mail 就收到 Competitive Cyclist 做2010 promo, 之前諗過reynold
見好似好抵, 忍吾住掃左一對 前後66mm

Reynold就係咁, 成日減價減到....
踩完記得出report

升級   21.55%

該用戶從未簽到

orce兄 ...應該係3 info 度list一下有什麼品牌. 甘我地d有心人就一清2楚, 大家可以研究一下
上次我個friend買左calf guard + jacket, 係hk100 真係有作用. 感覺上比百幾蚊既壓力襪好.
會吾會有skin?

升級   100%

該用戶從未簽到

自從玩完超越鐵人賽, 話俾自己一年時間去體驗,
雖然成績麻麻, 只係一個全年總季軍,
但踩住架鐵車算係咁! 所以尋日終於响 jason ching
度出咗架 tt 車, 雖然好貴, 但物有所值...

靚唔靚??

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2011-1-24 13:37 發表
但踩住架鐵車算係咁! 所以尋日終於响 jason ching
度出咗架 tt 車, 雖然好貴, 但物有所值...

靚唔靚??

149 ...

上年負磅讓賽都介底咁多人, 2011相信一定會有更大進步
轉踩TT發力同RB有分別, 可能要習慣一下, 之後就不得了啦
渣馬好快就完, 等你出山!

升級   11.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 rockiec 於 2011-1-24 13:37 發表
但踩住架鐵車算係咁! 所以尋日終於