香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   25.8%

該用戶從未簽到

同discuss d ching講開tubular胎壓,原來zipp建議最大都只係去到145psi
http://www.zipp.com/support/maintenance/wheel_care.php
響08都有人討論過尼個問題
http://www.mobile01.com/topicdet ... 087&r=4&p=1

究竟係廠商響說明書中講得保守d定係真係唔好打咁勁?我見有d tubular可以打200psi咪冇用?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

似乎最大胎壓還看管胎本身的上限
唔同牌子有唔同特性, Vittoria EVO CX最大可打200, 但continental最大只去到170, 不過continental既胎身較硬, 170既感覺同Vittoria既200已經係一樣
至於打幾多先叫好, 則視乎情況
打得大, rolling resistance低, 但抓地能力下降, 而且車胎損耗會較快
根據我自己經驗有以下考慮因素 :
1. 自己體重輕可以打細d
2. 側風強, 可以打細d
3. 天雨路滑要打細d, 路況不好亦要打細d
4. 比賽打大d, 確實係輕腳d
5. training時唔好打咁, 條胎耐用d
最後, 胎壓打幾多控制在你手, 何不自己試下, 感受下

升級   73.68%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

小弟新人一名,剛完成了兩次陸上兩項,成績麻麻(中年組別排尾) ...但真係好好好過癮!
    因未能發新帖,所以續這帖。
    小弟踩緊CAAD9-4全車,未換過組件。現想換粗一點(但實力及財力所限,不想揀太粗)的Wheel set,請問zipp202或Dura-ace 7900 C35 (應該是新出的)那一組較好較合適?!謝謝!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 saikui 於 2011-2-16 18:34 發表
    小弟新人一名,剛完成了兩次陸上兩項,成績麻麻(中年組別排尾) ...但真係好好好過癮!
    因未能發新帖,所以續這帖。
    小弟踩緊CAAD9-4全車,未換過組件。現想換粗一點(但實力及財力所限,不想揀太粗)的Whee ...

睇得呢隻鈴, 財力都唔少啦
    Zipp 202係純上山鈴, 平路無慣性, 起碼都303啦! 性能好好
    至於C35就少d人玩, 比唔到意見

升級   73.68%

無聊

Gforce師兄見笑!
    因為唔熟單車,只識揀大牌子!我以為只有101先係山鈴。303都諗過,但怕個Rim Depth太闊(45mm)唔夠力踩同練傷左,我住將軍澳有時出入要上落山,亦有唔想換(未識自己換)Brake!所以諗住一物兩用由3x mm試下先!
    敢問有冇其他好介紹?!

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 saikui 於 2011-2-16 23:56 發表
    Gforce師兄見笑!
    因為唔熟單車,只識揀大牌子!我以為只有101先係山鈴。303都諗過,但怕個Rim Depth太闊(45mm)唔夠力踩同練傷左,我住將軍澳有時出入要上落山,亦有唔想換(未識自己換)Brake!所以諗住一物兩用 ...

繼續踩下caad9-4成車先啦, 記然包左尾, 咪跟 orce 兄練下先lor. 個人快左先再諗車啦.
    到時發覺車吾夠先再諗強化單車啦.
    caad9-4都吾弱wor. rival+force 已經好勁.

升級   73.68%

無聊

多謝師兄提醒,單車哩家嘢都幾「毒」,行親單車舖都出事!
    我都想跟人練下,不過比賽都包尾...怕跟唔上。

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 saikui 於 2011-2-17 17:07 發表
    多謝師兄提醒,單車哩家嘢都幾「毒」,行親單車舖都出事!
    我都想跟人練下,不過比賽都包尾...怕跟唔上。

我地一大班人, 有唔同程度, 有男有女, 應該無問題既!

升級   73.68%

無聊

原帖由 orce 於 2011-2-17 22:22 發表

我地一大班人, 有唔同程度, 有男有女, 應該無問題既!

咁有機會,真係跟下你地踩下... 謝謝!

升級   40%

該用戶從未簽到

各位師兄我想問下如果對比三鐵3料既質數,
    02 creation ,2xu定orca最好最襟thz

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 leslie88 於 2011-2-23 20:05 發表
    各位師兄我想問下如果對比三鐵3料既質數,
    02 creation ,2xu定orca最好最襟thz

唔同牌子有唔同型號好難比較
    但係貴唔代表耐用, 因為貴既型號一般會"線"水d, 透氣d
    2XU係好大既三鐵衣服牌子, O2 cutting較收身用料非常透氣
    最緊要有得試!

升級   20.33%

該用戶從未簽到

買左merckx lxm車架....
    但再想偷輕
    because i am using the x-mission rubbish seat and handlebars and 龍頭
    any suggestion for those things?
    價錢1般便可
    thx

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 hei 於 2011-3-1 17:39 發表
    買左merckx lxm車架....
    但再想偷輕
    because i am using the x-mission rubbish seat and handlebars and 龍頭
    any suggestion for those things?
    價錢1般便可
    thx

其實x-mission d 野唔算好重, 不過外觀就弱d
    要真係好輕既樣樣千幾兩千, 你咁後生, 操多d先獎勵下自己都未遲啦
    一般的話Ritchey WCS都幾好, 唔係超輕, 不過不少Pro bike都會用佢

升級   20.33%

該用戶從未簽到

另外想問下ling 的問題........
    想搵對ling
    1)偏向比賽用
    2)平路用
    3)最好有少少刀....(around 3x刀)
    4)2nd below $2500......
    only racing7?
    thanks a lot

升級   25.8%

該用戶從未簽到

想問下換餅問題
    依家我用緊FSA SLK PRO 50/34,可唔可以只換兩塊餅轉53/39?
    如果可以轉,係咪一定要買返原裝定可以夾其他牌子?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 hei 於 2011-3-6 11:10 發表
    另外想問下ling 的問題........
    想搵對ling
    1)偏向比賽用
    2)平路用
    3)最好有少少刀....(around 3x刀)
    4)2nd below $2500......
    only racing7?
    thanks a lot

換d重過1600g 既軨, 真係不如操下車好過 幫助真係吾大
    2手under $2500 racing 5 都得啦, 2手racing3應該都係3000
    3xmm 刀 如果係鋁, 真係吾係個個都頂得住
    之前有人放speed concept 7.5既成車軨都係3000 全新
    考慮下買全新既 sram 軨 s27 F735g/ R885g 或token 既 鋁軨, 平得黎比較有保證.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2011-3-8 23:03 發表
    想問下換餅問題
    依家我用緊FSA SLK PRO 50/34,可唔可以只換兩塊餅轉53/39?
    如果可以轉,係咪一定要買返原裝定可以夾其他牌子?

BCD唔同左,CT(50/34)盤係110mm,53/39係130或135mm,所以餅脾都要換。
    換餅脾亦要同BB配合,如果相同牌子會兼容,不同牌子就要睇睇。
    鏈條係原裝無cut的話可以用番;如果cut過的話,因為短左或者跳鏈,未必用得番。

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2011-3-9 11:53 發表 BCD唔同左,CT(50/34)盤係110mm,53/39係130或135mm,所以餅脾都要換。換餅脾亦要同BB配合,如果相同牌子會兼容,不同牌子就要睇睇。鏈條係原裝無cut的話可以用番;如果cut過的話,因為短左或者跳鏈,未必用 ...

要成set換真係要諗過先。。。。。。
    唔該晒cf兄

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2011-3-9 12:15 發表

要成set換真係要諗過先。。。。。。
    唔該晒cf兄

你覺得50唔夠用? 你個尾牙係咪11T?
    我都係用50, 好要用盡, 自問唔需要再多d, 可能我係踩轉數掛?!

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-3-9 20:30 發表 你覺得50唔夠用? 你個尾牙係咪11T?我都係用50, 好要用盡, 自問唔需要再多d, 可能我係踩轉數掛?!
    因我睇開本雜誌介紹用53/36黎練上斜發揮會更好,所以先想問下可唔可以齋換餅試,平平地試下都好
    不過要成set換就冇謂喇,太貴試唔過
    如果平路的話50+10 speed 我真係冇機會用得盡