香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2012TKO毅行齊齊玩

升級   28.33%

該用戶從未簽到

我吳系跑(你們全是超快腳,我吳敢來)。。。

只是想問有地圖,gps 圖嗎?我想知道路程,等我可以有一天hea跑。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 jshho 於 2011-5-27 11:05 發表
>> 有一天hea跑。。。

星期六個個叫 "hea 遊" ...

呢個係毅行訓練呢 ~~ 哈 ~~

我知道啊,正待批文參加ching的 sat hea 跑。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 wty16 於 2011-5-27 11:48 發表

google D相大家看下

謝謝靚相。。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-6-15 23:57 發表
1. 大雄  (唔中)
2. iceberg (唔中)
3. 猿球 (中左)
4. 16 (  ?  )
5. bolo (唔中)
6. 呀強 (  ?  )

恭喜TKO隊。。  熱鬧跑山啊。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-6-16 09:14 發表
最後結果

1. 大雄  (fail)
2. iceberg (fail)
3. 猿球 (success)
4. 16 (fail)
5. bolo (fail)

總計:

success: 1
waiting: 0
fail: 4

TKO今年得一隊!!!" />" />  

都有一隊啊,努力啊。

HK 隊好像很多成團啊。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 馬拉 於 2011-6-16 10:55 發表
恭喜晒,
有得做十卜

如果有什麼support ,幫忙,跟操(不過吳夠快),出聲啊。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-6-16 23:15 發表
徵求靚隊名一個

TKO( ?????? )隊

例如TKO唔老實人隊、TKO小蝸牛隊、TKO好人隊
TKO大學生隊、TKO啫喱佬隊等等.

TKO 未來其中一個最重要的發展是 那個跨海橋 (有行人路,可以跑啊)

個計劃叫“活力無限」就叫 TKO   。。

http://www.cbl-tko.hk/chi/progress.html

行到累時叫下隊名都記鼓舞咖。。。(不過可能有人用過了)。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-6-20 01:44 發表
今日大家都好勤力, 猿球最叻, 一早獨自一人走晒四個O, 最後個O仲係由釣魚翁返TKO, 2拾幾K先用咗3個幾鐘, 勁呀!!!
我同16就操下午, 二人由運動場出發玩上次佢地操鷓鴣山果條線, 點知未上晒鷓鴣山我已經'鷓'過鷓 ...

小心啊,吳好把車頭練得太盡。。。。

我知道很正,因為我都系甘。  但其實在運動途中和之後,系吳系應該吳好飲冰冷的飲料的呢? 吳知道這裡有沒有高人解答下?

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 marcus 於 2011-6-28 09:55 發表
太悶熱的天氣堅辛苦, 個個都慢, 7月都未到就操到爆晒就唔好啦....
太熱都係適合操夜山, 日頭就揀啲多士多或有澗的地方操
太熱我鐘意操大嶼, 貪佢多野飲賣同有澗hea下

同意啊,達到目標故然重要,時間還多,有時候享受行山的樂趣,(一次半次)慢一點也未嘗不可啊。。。

加油!

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2011-7-21 23:13 發表

總之水和甜飲 份量 3:1, 如喝了3L水, 1L甜飲不太過份.
鹽份也要補充, 最好2小時補一粒鹽丸.

大雄ching, 小心保重啊。。

各位ching (借用大雄這個地方一問)
1) 我也聽一個行山的大ching說,吳哦都要吃,他還說如果有點倦,也是沒吃東西的先兆。是嗎?
2) 我買個D 沖斎, 寶X力,說是1L 水就一包,我買了個3l 水袋,我放了三包,是否3倍超標?

感謝。。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2011-7-22 00:56 發表

1)CHING如果是行,定時吃就可以(2-3小時)麵飽疍糕也可,不要等餓,邊個行山會沒倦意的。

登錄/註冊後可看大圖

2)照3比1比例,一次3 ...

謝謝ching。

吳好意思,是說睡意,不是倦意。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

http://connect.garmin.com/activity/101075089

行完, 好熱(原來今日係大暑), 但冇想像中o甘辛苦
7:30am 起步, 7-8段有風師兄同雲姐姐間o吾中陪我o地
Total 用o左3:30:00
9-10就辛舌D, 風雲都冇o西
而且我o地行新麥徑10段 (不是毅行10段), 係上山(o吾行水塘)再直出屯門
最後行引水道果7km 又烈日當空, 地面白"saisai",
簡直係上下煎, 完全跑o吾到
好彩有D 位置係有山水, 可以用來洗面降温
最後同o左7:25:00 左右完成
雖然o吾能夠sub7, 都算有D交代

你們真系好勵害啊,今天在街五分鐘都熱死人了。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-7-26 19:30 發表

果然係有勇有謀, 攪到你抽筋果位有冇奧尼爾咁大件???

星期六可以考慮由TKO跑到大清, 再由大清游返銀線灣上岸!!!

如果打風唔成或者可以4:00am出發走麥1-5.

大雄ching。

好啊, 不過要什樣帶東西還是背輕便背包跑啊?是穿遊泳褲跑嗎?

大清游返銀線灣有幾遠啊?

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-7-28 00:31 發表

對唔住呀ERIC, 其實我講笑炸, 大清游返銀線灣真係會死人架!!!
不過我地可以於大清來回浮台幾次練耐力.

哈哈,吳講邊有得笑。。。無所謂啊。

我都系為左d 超劲ching 捆邊遊跑,可能他們有興趣啊。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-8-6 16:20 發表
6小時完成!勁.......慢,因在城門閃了!
因趕住去北角攞毅行三十周年紀念戰衣!

TKO 隊繼續練出好成績。。。辛苦啦。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 天鬼 於 2011-8-21 06:28 發表

大雄兄....點解要用水袋+水特粉呢???你咁樣即係全程都飲緊水特.....試下水同水特分開啦,水袋用清水...之後買支水特渣手
起步前有熱身拉筋嗎???因為操雙凹最辛苦之一....就係一開始熱身不足就上大量石級...
你平時 ...

大雄兄,吳好意思借用你的post 說點事。

前天跟老實人行山,由沙田圍起步行5-8.我已聽天鬼ching 提點,今次不用水特+水放水袋,改為清水2L,另帶一小瓶水特500ml。。。

行完5,師子亭補水, 本來吃碗豆花,但見到其他ching 喝冰凍的水特,心思思。。老板更推薦喝942ml 的新牌子(日本,我之前也喝過), 買了,喝了大半瓶, 在把餘下的倒進本來的水特瓶。。。

行完6, 又心思思,買了罐氣水,又是冰的。。  起行啦,點知個人好似藕下藕下甘(平時可能都系), 行到needle 山 200米處,右腿特然抽筋,抽到育吳到,透了3-4分鐘 , 終於可以拉筋。 我先叫ching 們不要等我,我有事就打道回7起點,透了5分鐘,系時候決定,回頭,免得再抽,累了隊友。。。  今天看中醫(很多年,相熟的),他說的跟天鬼ching 一樣,水特之類的不可喝太多,1小瓶就好了,鹼性水太多,對kidney 負可,會令身體不舒服。還有,他說不要喝冰冷的水,溫水最易級收。。。  其實他已不止一次說,只是未賴過野,就犯險。。。 以後會聽話了。  

當然,這裡很多ching ctse 功力深厚,喝mud都沒事,我只是提提業餘行山人如我一d意見。。

再次,不好意思,大雄兄,沒交租給你。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 天鬼 於 2011-8-30 20:11 發表
ericlam師兄,大雄師兄....
抽過,爆過,撞牆....亦都係好寶貴既經驗之一
可以係下次或者同d未行過山既朋友仔行山既時候....
出現咁既狀況都知道如何應對.......
其實抽筋最大原因都係平時量數不足.....
我呢排都唔 ...

是啊,也很感謝你之前的提點。本來已暗暗聽你話,水袋清水,但是臨時到士多又喝多了。  

邊到跌到邊到爬起身,我一定會再行過的,可能簡單d由7段起點上,7-8 (有力就9+10)。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-8-30 13:47 發表

諗返起, 前年我跑渣馬沿途只飲水特不飲水, 30k未夠就不停抽筋, 抽到冇晒辦法, 仲有唔知係咪d水特令到個胃有d反胃既感覺, 去到最後兩個水站唔想飲水特, 改為飲咗大量清水, 點知飲完清水後奇蹟出現, 最後果k ...

未必完全是水特,但一定有影響啊。。。

恭喜你的新隊名。。 express 20。 夠貼切。。不過可能不對,到時候19小時或更快!!!

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 iceberg99 於 2011-9-17 18:03 發表
今日大雄同我都完成5-8
天氣簡直熱到出油
飲o左4升水,不過到o左大帽山頂都乾塘 " />" />
最終用o左5小時47分行完
http://connect.garmin.com/activity/114909540

尋日下午pre-trip o左 10km 由天星碼頭上山頂 ...

iceberg
好勵害啊,你都好似剛剛開操啊。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-9-17 18:06 發表
17/9,沙田坳~~荃錦凹
大雄,iceberg
沙田坳-城門 2:12
大休 0:21
城門-荃錦凹 3:14
總計: 5:47

針同帽曬到暈,草就陰D。
去到荃錦仲有力, 但夠鐘交人!

加油,大雄啊。 越來越快到當天就PB!