香港長跑網  - 長跑長友

樓主: checkie
打印 上一主題 下一主題

向十月大阪出發!

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 checkie 於 2010-10-5 09:21 發表
    每個星期一都係假期,難得假期一於休息番下!
    同埋等腳爭同時休息下。

諗番轉頭,腳爭可能係早兩星期前練斜路出事,當然上斜無問題,但落斜時太快賴野!
    今日腳爭又隱隱作痛,13K General aerobic 變成Recov ...

Checkie 師兄,

小心保重對腳呀!

如果係練習的話,落斜改為行好過,因為真係好傷腳架!唔止腳爭,膝頭哥同樣咁受力,好容易勞損受傷,
    我以前就係經常好快咁跑落料,結果膝頭哥嘅軟組織就傷晒,根本就很難會康復,依家仍然跑不到。
    所以我見人連練習都衝落斜的話,我就會忍唔住話俾佢聽嚴重嘅後果,希望你唔好介意!我同你一樣都係60後,
    傷了就康復得好慢好慢,所以真係要好好保護雙腳。

祝長跑長有!

升級   100%

鬱悶

原帖由 checkie 於 2010-10-3 12:49 發表
    今曰本來係長課,因事同周六練習對調左,今日 10K Recovery Run 但無加 Speed 6X100m, 因為驚腳爭再傷。
    亦因此再注意力集中係跑姿方面,之前睇過佐治男孩師兄介紹 Chi Running 既跑姿,今曰集中精神一於死跟。:l ...

請問在那處可以睇到?
    謝謝!

升級   100%

鬱悶

恭喜checkie師兄康復,但要小心處理唔好俾佢再受傷啦!

升級   100%

鬱悶

原帖由 checkie 於 2010-11-10 22:03 發表

多謝鼓勵!
    唔知係咪心理作用,同Mike Li 10K後,又有少少拿住拿住,休息兩天又無事。
    今日換個方式跑樓梯,上左 85層,又係少少拿住。
    都唔知跑好定唔跑好。

checkie 師兄,其實上落樓梯都好傷腳架!你仲要係跑添............  

我09年跑完渣打後膝頭哥傷到依家,係軟組織創傷,時好時壞,到現在都未能復跑,
    唯有去做gym keep住體能,gym有一種太空漫遊機 (我係咁叫佢),你在機上可做足
    哂跑步的姿勢動作,但就唔會有撞擊力俾對腳,物理治療師都叫我可以做呢部機。

另外,物理治療師叫我可以開始在緩跑徑上急步行,如冇問題時遲些可以慢慢jog,
    我打算買對老虎鞋好好保謢脆弱的雙腳,見checkie兄在早前的posts中似乎曾著
    過不同model的老虎鞋,想請你俾些建議我,我不算太重,大約102lbs.

謝謝你的意見!

升級   100%

鬱悶

[quote]原帖由 checkie 於 2010-11-18 08:58 發表

升級   100%

鬱悶

回復 135# 的帖子

Thanks checkie ching.
    You are right. I'm already much heavier than before when I kept running over 60km every week.

I need a pair of training shoes with high protective function for my legs.

Kindly looking forward to your valuable advice.

I'm sorry to have my post here in English for I need to have a Chinese writing pad to generate
    Chinese characters for me but unfortunately the computer I 'm using now is without this installation.

升級   100%

鬱悶

[quote]原帖由 checkie 於 2010-11-18 13:52 發表

其實師兄你咁輕,好多唔太薄底既跑鞋都無問題啦!
    個人意見,由上而下,保護性從強到弱,但三款鞋都係俾全馬4至5小時內用。
    我以前用過Gelfeather係又輕有霖,唔好係左右兩邊無保強,穩定性差

升級   100%

鬱悶

原帖由 checkie 於 2010-11-18 13:52 發表 其實師兄你咁輕,好多唔太薄底既跑鞋都無問題啦!個人意見,由上而下,保護性從強到弱,但三款鞋都係俾全馬4至5小時內用。我以前用過Gelfeather係又輕有霖,唔好係左右兩邊無保強,穩定性差啲。DS t ...

多謝checkie 師兄寶貴意見 !

我依家就去買鞋啦 !

升級   100%

鬱悶

L
    原帖由 checkie 於 2010-11-18 21:17 發表 唔洗多謝,希望你搵到心目中想要果對鞋。

多謝大B Ching 同Checkie Ching 指點 !我試過了你們建議的三個型號: kayano, gelfeather, DS Trainer,

Kayano 係設計俾扁平足, 我因不是, 所以試穿時不太舒服
    Feather 不錯, 但個人較喜歡 DS Trainer, 感覺保護較佳, 但可惜冇我個碼, check 過運X家全線都冇我個碼, 最後都還是選擇買了 feather.

升級   100%

鬱悶

原帖由 runrun 於 2010-11-20 11:21 發表
    L

多謝大B Ching 同Checkie Ching 指點 !我試過了你們建議的三個型號: kayano, gelfeather, DS Trainer,

Kayano 係設計俾扁平足, 我因不是, 所以試穿時不太舒服
    Feather 不錯, 但個人較喜歡 DS Trainer, 感覺 ...

我本來咪話買咗Gel Feather嘅,但上星期去到運動場急步行(我仲未可以跑)試鞋,感覺係唔差,輕巧柔軟美,但又唔算太好,
    可能我買大咗,感覺隻腳喺鞋籠內「浪嚟浪去」,唔多自在!

因為仲有多張7折coupon,就再走去運X家看看,嚟吓可唔可以訂DS Trainer,但喺店員話冇得訂,
    反而推介我試 剛新到咗兩日嘅Gel Kayano 17,上星期我試的是Kayano 16,試穿時覺不舒服,
    所以不考慮買,今次我諗即管試多次,出奇地,今次對Kayano 17很舒適又輕,於是決定買埋佢。

前晚再到運動場急步行試Kayano 17,感覺良好,很穩定、保護亦佳,又唔覺重同硬,一流!多謝兩位ching 好介紹!

升級   100%

鬱悶

恭喜checkie師兄達標,預祝Boston 再PB !