香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

向十月大阪出發!

升級   58%

該用戶從未簽到

本來唔想寫厘個 Blog 唔想悶親大家,但 Mike Li 兄想知有幾悶,咁就一於悶悶佢!

首先先講下點解幾十歲人仲馬拉松。

追塑番 2005 果次身體檢查,肺X光片出現左可怕嘅黑點,以個陣時食左二十年煙既歷史,同埋每年照 x光都無發生咁既事,

心裏面暗叫不妙!唯有自己安慰自己.....可能係肋骨陰影即!
但接住黎轉介專科,專科醫生話睇起上黎似瘤,一聽真係暈得一陣陣。跟住入院檢查,磁力共振,正離子測試,肺內規鏡,針剌...... 心裏面一路回避肺癌兩個字!

雖然最後唔係肺癌,但難逃開刀厘一關,再食六個月藥,先至醫好果啲最後確定係發霉嘅真菌!厘次心路歷程令厘個煙民醒悟,開始注重身體,為健康著想。

係心口開刀嘅傷口康復期間,醫生話郁下會幫助傷口縫合,我嘅跑步生涯就咁由散步開始,繼而慢跑。

同時因為要令自己保持每日跑步習慣,一於下決心跑馬拉松,咁馬就拉郁左我厘條蟲!!

待續

+1 0
上一篇︰長tight 褲腳有拉鏈同冇既分別下一篇︰跑步減肥? 會唔會減完肥膝頭已經好傷呀?

升級   58%

該用戶從未簽到

第一次全馬 Stanchart 2007

亦係第一次比賽,你地會問點解第一次就玩咁大。其實我覺得一係唔跑,跑就跑到最切底,死就死,一於全馬。唔得出年再跑過。
對於一個無乜運動既人嚟講,42K行都唔容易仲要5個半鐘完成,全馬無論喺心理上同生理上都係一個好大既挑戰。
於是問下啲有經驗既高人點練,佢地教我是但搵個schedule跟就得嫁啦!咁梗係信啦,上網胡里胡塗搵到厘個。
http://www.halhigdon.com/marathon/Mar00novice.htm

升級   0%

該用戶從未簽到

今日身體狀況好嗎?

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-9-21 11:39 發表

亦係第一次比賽,你地會問點解第一次就玩咁大。其實我覺得一係唔跑,跑就跑到最切底,死就死,一於全馬。唔得出年再跑過。
對於一個無乜運動既人嚟講,42K行都唔容易仲要5個半鐘 ...

ching, 我都係跟呢個program, 我覺得好work喎.  里數唔多但跟得足一定跑得哂.

升級   100%

該用戶從未簽到

checkie兄:

咪賣關子啦CHing,而家先開始講2007!!
咁賣法,幾時先講到2010

點都好,身體健康最緊要
祝CHing完全康復

升級   7.45%

該用戶從未簽到

Checkie兄,很高興可以欣賞你的大作。

升級   61.95%

該用戶從未簽到

keep it coming....2007 to 2010.....long story wor.....
but I like these stories!

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-9-21 11:53 發表
今日身體狀況好嗎?

托賴!非常好!
以家無食煙,但仍然飲酒。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2010-9-21 12:00 發表

ching, 我都係跟呢個program, 我覺得好work喎.  里數唔多但跟得足一定跑得哂.

贊成,我完全靠佢先掂。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-9-21 12:03 發表
checkie兄:

咪賣關子啦CHing,而家先開始講2007!!
咁賣法,幾時先講到2010

點都好,身體健康最緊要
祝CHing完全康復

多謝師兄先!
手腳慢,請比啲耐性。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2010-9-21 13:31 發表
Checkie兄,很高興可以欣賞你的大作。

睇完咪笑就得!

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 Left3 於 2010-9-21 13:44 發表
keep it coming....2007 to 2010.....long story wor.....
but I like these stories!

多謝,努力中!

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-9-21 11:39 發表

對於一個無乜運動既人嚟講,42K行都唔容易仲要5個半鐘 ...

興奮地跟左個schedule 18個星期,最終上戰場啦!

其實有幾個朋友話陪我跑,諗住唔怕有盤一齊上路心都定啲!

點知由尖沙咀剛出奧海城,5個唔見左4個,都好仲有一個,一路跑一路傾去到青馬,就係飲水慢啲即,連最後個朋友都失散埋。

硬住頭皮自己跑,跑到一半路程已經開始力不從心,但心諗要早啲過西隧唔要上巴士,唯有死嚟繼續跑。

到30K無辦法變成行人,但好彩4個鐘到西隧,過埋西隧對腳已經唔屬於自己,好不容易行到金紫荊終點,

時間係4:48半跑半行完成第一個馬拉松,心情興奮到連疲倦都忘記埋,果種感覺high到爆!

升級   100%

該用戶從未簽到

CHing
第一次就sub5,利害
比個讚你

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-9-21 15:00 發表
CHing
第一次就sub5,利害
比個讚你

多謝,王小虎師兄鼓勵!

升級   58%

該用戶從未簽到

衝出香港2008東京馬拉松

第一次全馬好似好輕鬆咁完成,比著你都毛鬆鬆想再下一城!

剛巧有朋友想參加第二界東京馬拉松,於是一於跟,希望PB!!!

點知滑鐵廬。。。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-9-21 15:52 發表

多謝,王小虎師兄鼓勵!

師兄就唔敢講,都未跑過全馬,今年都係第一次半馬咋.
CHing之前有練跑的嗎?真係好強啊!!

目標2011全馬Sub430
自己都發下dd火先

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-9-21 16:59 發表

師兄就唔敢講,都未跑過全馬,今年都係第一次半馬咋.
CHing之前有練跑的嗎?真係好強啊!!

目標2011全馬Sub430
自己都發下dd火先

咪玩我啦!幾十歲人先跑係咁上下!
今年我目標係3:30!

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-9-21 16:01 發表
衝出香港2008東京馬拉松

第一次全馬好似好輕鬆咁完成,比著你都毛鬆鬆想再下一城!

剛巧有朋友想參加第二界東京馬拉松,於是一於跟,希望PB!!!

點知滑鐵廬。。。

諗住跟 Hal Higdon 既高一個level- intermediate 可以隨時 PB 舊年 07 既 record,
http://www.halhigdon.com/marathon/Mar00intermediate.htm
點知東京係二月仲好凍,跑果日早上係零下一度。

未開跑睇見隔離日本阿叔凍到斯斯叔叔,自己未跑已經消耗好多熱能係保持體溫方面。
舊年係渣馬同朋友失散既唔好經歷,點知今次又再一次歷史重演,吹脤!
槍聲一響,開始慢跑到出發點,因為有成七萬人參加,人龍有成兩K咁長,所以跑去出發點都要成幾分鐘。
我帶左相機係咁係起點影相,轉頭朋友話 enjoy! 就影都唔見。
一心諗住有陪跑好d, 一於死追將本來諗住>5 min/K 既peace 提升到 4:30 min/K, 但由新宿追到曰比谷再去銀座,都唔見蹤影,
到25k處膝頭忽然好痛,勉強頂到30K, 又變行人,又再一次行番終點,結果係五小時!
以為練多左會進步點知仲衰過以前,十分失望。

升級   58%

該用戶從未簽到

今年第一個目標............澳門全馬
剛剛報左名。
舊年跑過,斜路比較少,希望係厘到可以提早波士頓 3:30達標!

唔得渣打再衝。