香港長跑網  - 長跑長友

樓主: MatthewTse
打印 上一主題 下一主題

男兒當跑步 ~~ 『練馬拉松長跑者,心無罣礙。』

升級   61.95%

該用戶從未簽到

Matthew ching d 時間好定, 星期日試下開頭搭你車走半仔馬仔先

升級   61.95%

該用戶從未簽到

希望啦!!!
呢d嘢..天時地理人和三者不可缺一,盡力而為!
105叫我唔好爆咁多, 留後,而家有d心大心细....策略點定?..均速or先扯袋錢落袋??? 以前均速去结果都係爆, 扯又爆, 唔扯又爆????
不如事事旦旦輕輕鬆鬆算吧.....

升級   61.95%

該用戶從未簽到

嘩嘩嘩, 開操!!點夠你玩呀!,

升級   61.95%

該用戶從未簽到

Mattmatt
你唔等我一齊BBQ?
我會努力呀喇!

升級   61.95%

該用戶從未簽到

Matthew兄尋日上咗練,好堅!

升級   61.95%

該用戶從未簽到

matthew
操咁行!
我買你SCM穿3:20!!!

升級   61.95%

該用戶從未簽到

撞鬼!
做咩落咗一波呀?
上返5波crusie control 啦!!!

明明係波子, 當corolla咁揸??

升級   61.95%

該用戶從未簽到

好靚嘅均速,揸波子唔踩盡係難事,有時見勢好會快放係正常嘅,忍到係高手高手高高手!

升級   61.95%

該用戶從未簽到

一路食早餐,一路上堂學嘢,多謝matthew同大俠!
講開又講,我真係冇速度基礎(10k, pb47min, HM, 1:45 may be),而家練衝圈對渣馬有冇幫助呢?
或者等遲下先有系統去訓練速度?sorry sorry,
唔好意思,雀巢鳩佔,借位問嘢!

升級   61.95%

該用戶從未簽到

mattmatt, 朝兄, O兄
我12月底試過你條藥方, 3次5K Tempo, 跑到我cc下, 之後就覺得我根本係冇速度訓練嘅底子, 台馬係全靠哩数練返呢嘅 (80-100K/week )。
班老實人响HV個d沖法我完全follow唔到,  但我知要再進步就要練速度。 由而家慢慢每K中800m tempo, 200m冲開始, 每星期沖嘅距離加長, 200-300-400m etc…. 但而家變速只可有增加30-45秒之差, 基本上快不到多少, 但希望累積速度感同肌肉強度。 師兄有冇意見, 帮下手??

sorry, 繼續借位問功課....

升級   61.95%

該用戶從未簽到

多謝三位師兄指教,而家可能要試一試邊個唔同方法對自己比較有效,高里數對我呢講唔係太大問題,呢個也可能係根本我未盡全力之固,速度上我發覺其中一個原因可能係提腿不高,,turnover不快,加速時用密步速來進行,而不是加大步幅,這就是我說冇速度底子的原因之一,即肌肉及體格暫未能加強速度訓練.
其實今年開始我打算每星期兩次,每次約5k來專練速度,以衝k做目標,等我試多幾次再同大家報告update一下,睇睇策略上要點調整。
再謝三位!
再感謝mattmatt, 唔好意思佔你個blog幾個位,但真係獲益良多。

升級   61.95%

該用戶從未簽到

Good Plan! 跟你!!!
but, nov/dec 韓國有咩比賽?

升級   61.95%

該用戶從未簽到

JoongAng International Seoul 去年Nov 7, 跟呢個時間夏天要操行d
Seoul International Marathon 今年3片月, 多d時間做準備,可以SCM當長課練!

仲有個响加州大部份落斜既比賽,好多人用佢BBQ
http://www.runcim.org/, 但响12月!
but $$$$$$$$$$$$$!

升級   61.95%

該用戶從未簽到

有目標先有動力!

升級   61.95%

該用戶從未簽到

唔揸灘吹水可以到4'55”一k收工都得喎

升級   61.95%

該用戶從未簽到

MT 台馬返呢狀態大勇!!
每課都有進步! BBQ食硬!
操多一年, 今年底報場qualifying race, 穿315應該穩陣! 快d定機票去食龍蝦啦!

升級   61.95%

該用戶從未簽到

公司在朋友間常被問到為什麽要犧牲休息時間,忍受不合理的痛苦,也非要預備練習!

備戰台馬前, 我係公司d同事見我lunchtime去加課, 2pm返呢食住個包做嘢, 都問我呢個問題....我答得好簡單,我問佢地每日用幾多時間上網, 行無聊街, 睇電視, 上FB, 土豆 etc....個個都話一個多鐘, 我話呢個鐘被我跑咗10k加沖涼囉.....
跑步, 不論辛苦與否就係我的休息時間...

升級   61.95%

該用戶從未簽到

mattmatt
今日試你地個劑4組5k,速度比平時均速快15秒,頭3組去得幾好,每組快個另一組2x秒,第三組最後一k去到4:18, 我自己都嚇左一跳,但休完之後第4組完全冇課,頭兩k去到5:5x,基本上係tank empty....,結果light jog返屋企,想問應唔應該再休耐d然後再試,定收工算?
我打算每星期執一課呢味,會否太密呢?

升級   61.95%

該用戶從未簽到

升級   61.95%

該用戶從未簽到

Mt冇奶油呢個速度,我估有人私下佔用佢個blog發假訊息,我考慮報警備案,因為已經進入施法程序,我不便講下去,假mt唔好再响度寫嘢喇