香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 亞平
打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

唔知道星期六有冇特訓呢?
    如果冇, 打算星期二/五晚去自修10轉8轉.

我唔想死係西隧或者係橫屍天橋上啊!

升級   0%

難過

剛剛先知, 原本Wong Sir係答我問題.
    死火!

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-14 00:23 發表
    13JAN 19:40 新圍-鄧記-碼頭-鄧記-新圍

本來準備今脕獨自上路,沒有目的,沒有路線,沒有時限,隨心隨意地在熟識的道路上,重拾昔日獨自一人的孤寂感受。已經很久很久沒有一個人去跑,當初那種孤寂感好像已經是很 ...

小妹繼續獨個兒追著自己的影子跑.
    雖然幾個屯門友沒有在單車徑上遇上, 但我沒有孤寂感覺. 知道同一天空下, 同一條跑道上, 有師兄們同自己一樣堅持跑下去.
    期待下次跑友結伴同跑.

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-14 23:42 發表
    14JAN 18:00 旺角健身中心

今天在健心中心利用組與組之間休息時間,上了長跑網,看到這個帖子 [怎樣鼓勵身邊的人跑步],也想在這裡說說自己的一個小故事。

不能強逼,以身作則

跑步是最不能強逼一個人去 ...

寫得好啊! 期待看續集.

直至她參加第一個10k比賽,
    唔知道平兄花了幾多時間感化大人呢?

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-15 21:57 發表
    6JAN 18:00 旺角健身中心

跑步機有一個好處,就是不用理會路面情況,思緒可以天馬行空,於是下文就在10公里路途中完成了初稿。

循序漸進,莫加壓力
    持續了一段時間後,她開始向我投訴,公園裡的男人們注視的 ...

"當你得知她今天又比前次跑多了幾分鐘,請別吝惜你的贊賞,這是對她努力的肯定,也是一種有效的鼓勵。"
    完全認同, 跑步的初階段好容易放棄, 需要許多鼓勵同肯定. 長跑網的師兄師姐們都俾左唔少鼓勵同肯定小妹的努力.
    平兄真係俾好多正能量平大人啊! 真係羨慕死人.
    講得好好:"行20分鐘去鄧記, 就算唔跑步, 再行20分鐘返屋企, 已經比許多人健康."
    你屋企行去鄧記唔洗10mins啦!
    平嫂可以獨自係運動場跑圈45mins, 小妹怕悶就重未試過, 平嫂真係有恆心!

升級   0%

難過

原帖由 Patrick 於 2009-1-16 22:22 發表

暫時37k對小弟來說太長啦,
    但20k又太短...

所以星期日會留守屯門,
    希望可以食到32-34k.
    25/1 才上 36-38k.

一班人跑可以推動你跑長少少架!
    考慮18/1試試啦, 可以自動縮短少少.

明天上斜特訓見.

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-16 11:14 發表
    叮叮噹師姐,鄧記跑圈已困不住你啦,你一早就搵到場外更廣闊的天地!
    要講恆心講毅力,你先至係表表者!

平兄又讚小妹 我唔客氣, 招單全收囉!

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-17 11:39 發表

曲奇姐,她的確被賽事愉快的氣氛所感染,但是賽後的感覺卻是相當慘痛.

好心急啊!
    咁平嫂重會唔會繼續跑步呢?

留意今晚....續集.
    平兄你可以寫小說, 如果登了你倆愛情故事, 我地本年刊必定收視上升.

升級   0%

難過

"大約每小時8公里的速度,對我這個慢腳來說,已是一種挺折磨人的速度,曾經試過在屯門河單車徑上,用快步行走的方式,就剛好可以跟上她的跑速。我知道這樣做是不對,但你要我在幾公里路程以步行速度卻一直保持著跑步姿態,是一件相當累人的事,或許本網7兄他會明白我的感受。第二次跑街最終是在我先累到的情況下,臨時改在卓爾居為終點站。" quoted

辛苦平兄了! 你的付出係唔會白費的, 堅持到底.

升級   0%

難過

平兄對腳點呀? 有冇搽油按摩呀?

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-20 00:36 發表

我曾經講過,自己在失敗中摸索著走過來,相信還可以再走過去.

Yes! 平兄當然可以!
    總結經驗, 越戰越勇.

升級   0%

難過

原帖由 pwong5618 於 2009-1-20 11:03 發表
    我同平兄跑果幾次長課,應該我最了解佢嘅情况,其實佢既問題
    7哥已經答咗--- " 心理壓力大 "
    等我同你分析吓,唔啱就當我吹水算啦!

Wong Sir真係勁!
    用5段嚟說明5個字"心理壓力大", 唔聽你講都好難囉!

"要諗辦法去克服呢隻"心魔" --- 20K後唔掂既!"quoted

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-21 00:33 發表
    小弟尚未認識各位之前,是一位以健康為目的既休閒跑手,享受並熱愛長跑.從來沒有考慮時間速度或是距離既問題,只是由佢地隨著跑齡而慢慢自行進步.而幾次參加比賽(除了美記),亦未有為自己設下時限,甚至對賽果沒有任何期望.一切皆以享受參與為主.自從認識了長跑網友,尤其是屯門一班勁人跑友,或多或少受到影響,總是希望可以追近你地少少,起碼都唔好落後太多.再加上而家臨近渣打,其實由我跑完去年半馬,就已經決定今年跑首次全馬,當時亦是抱著參與之心情,以完成全程為目標.但原來這二三個月來,不知不覺改變初衷,為自己設下時限,並有所期望.有期望就會有要求,然後轉為是動力,但亦可以是壓力.而我就唔識取捨,二者兼得.

x2, 小妹都係抱咁樣心態去跑步, 以完成全程為目標.
    以下係我對大圍的回應, 對平兄, 小妹都會咁講呢幾句.
    引用:
    原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-20 20:04 發表

叮叮噹ctse好勁呀,食完20K梅子第二日咁快可以再跑,渣打半馬一定信心大增。

我係慢慢輕鬆跑架!
    多謝你地安排特訓, 跑完18/1上梅子林, 真係信心大增. 更加了解自己的強弱點, 長跑真係要時間浸淫, 唔係短時間可以改變, 平常心 享受第一個半馬.
    平兄, 享受你第一隻全馬, 唔係第二三隻會越來越大壓力.

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-21 00:44 發表
    有本書講男人當失落時,會一個人躲藏在自己心中的小山洞療傷,不想別人去打擾.
    我選擇了打開心窗,讓光亮照進來.......

謝謝各位!你們都是其中一點光!

我睇過一本書名好似 "Men came from Mars, Women came from Venus"
    都有咁樣講男人. 恭喜你有勇氣作明智而唔容易之選擇, 打開心窗.
    見到咁多師兄師姐對你關心, 真誠地俾咁多意見你 , 你有排好唔得閒囉!

塞翁失馬, 焉知非福. 何況你都冇失馬, 渣打隻馬等緊你去好好駕馭.

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-21 15:19 發表

WONG SIR 本書我懷疑你一早睇過...如果唔係你點會對師姐們咁體貼呵護...好似果次屯門約跑咁,專門安排了一條師姐路線.其實對師兄們都一樣咁關懷備致,今次馬鞍山約跑,為免我們跑錯路,在數個主要路口都見到wong sir ...

x2, 唔係點知道係好嘢?

升級   0%

難過

原帖由 pwong5618 於 2009-1-21 14:23 發表

叮叮噹:

好嘢喎!呢本書都識睇,你個未來另一半有福啦!

幾時借我睇吓,等我學下平哥哥咁識善解人意,佢氹到平嫂答哂糖!

Wong Sir未睇過點知道係好嘢?
    借你睇當然冇問題啦!
    其實, Wong Sir咁體貼關照我地班馬騮仔女, 你都唔洗睇書學啦!

升級   0%

難過

原帖由 kopo1128 於 2009-1-21 16:05 發表

x2!! 千祈唔好比人地的速度影響, 人地慢行快跑是人家的事, 你只需按自己所定的步速來跑, 咁就自然會輕鬆好多!! 總之周星馳的一句咒語十分管用. "我睇你地唔到!!!我睇你地唔到!!!我睇你地唔到!!!我睇你地唔到!!!我 ...

Thank you.
    一齊修練 長跑自我催眠法 "我睇你地唔到, 我睇你地唔到, 我睇你地唔到, 我睇你地唔到, 我睇你地唔到, 我硬係睇你地唔到"

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-21 15:39 發表

係長跑網裡,閣下本身已是一顆耀眼的星!

平兄剛榮昇版主, 咁快學人擦管理員鞋....

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-21 16:20 發表

小弟唔擦鞋邊有得做版主!

擦鞋呢招唔work架!
    cookie界完又界 管理員, 都可以昇版主, 洗嘜擦鞋呀!

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-21 19:53 發表

吓..唔work架,剛剛至入左成箱鞋油...點算好?

跑鞋洗嘜用鞋油架! 係傻架!
    都未見過管理員著皮鞋......