香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 馬仔
打印 上一主題 下一主題

陽光燦爛的日子

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-7 11:35 發表
906泰基盃,成績并不好,可是滿意自己的表現!

登錄/註冊後可看大圖

烈日下,沿著賽道,看到有人放棄,有人暈倒…
可是我還在奔跑,不理快還是慢,不 ...

成績係次要者, 努力到最後一刻, 已經好值得自豪啦. 加油呀馬仔!!!!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-14 12:32 發表
這個星期幾乎都是在慢跑,總共跑了44公里。
身體一直都很疲倦,總是提不起精神,
吃得并不少,可總很快就會肚子餓,
感覺身體裡面空空的,沒有能量……http://maggiemarket.myftp.org/download/msn/emotion/emoti ...

馬仔... 可能你跑得太密了, 跑完既疲倦都未有退去, 消耗左既都未及補充, 就又再跑, 我地既身體都要有時間休息的
如果身體疲倦, 就更要小心, 因為係哩個情況下, 好易會受傷

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-17 23:25 發表
多謝ctse ge分享
當時我都有搵物理治療師睇過,分析好大可能係因為長時間向住一個方向跑(轉彎時身體的重量集中在左側)
及熱身唔足夠引至髂脛韌帶發炎。建議少跑球場同埋完全停止速度練習。
果段時間情緒都幾低落 ...

原來馬仔都受過傷, 相信現在更加懂得照顧自己對腳啦!
如果腳怪怪地就要小心一點了, 試下多休息同暫停衝圈吧, 又或者做下第二d既訓練, 等怪怪地既位置有機會休息, 同時又可以keep 住狀態!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

恭喜馬仔ctse !!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-11-9 20:59 發表
昨天沒有等領獎就離去,是我不對,今早致電詢問是否可取得獎盃,
畢竟是用汗水換來的成績,誰知道拿不到獎盃不得己,還被狠狠教訓了一通
說我打擾其休息(我在早上10點,10點半各打了一次),說我不尊重賽事……
...

先恭喜馬仔CTSE 得到好成績, 的確好快呀!
你要囉番獎杯, 都係留為紀念者, 而且這是你應得的, 你有比報名費, 亦用汗水換左個獎番黎呀, 佢地用不著咁樣回應你, 真係令我對哩個比賽打晒折扣