香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

陽光燦爛的日子

升級   34.67%

該用戶從未簽到

小女子跑著半年多,希望可以一直跑落去,越跑越健康,越跑快樂!越跑越靚女!(哈哈,唔知有冇可能呢?)
最近有幸認識一良師,跟住跑著十幾課,做著些簡單記錄,係呢度同大家分享吓!

+1 0
上一篇︰各位Ching,Ctse下一篇︰苦山

升級   0%

該用戶從未簽到

期待馬仔的分享!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009年5月26日        星期二       吐露港
跑了差不多有半年多,不正確的跑姿,跑得太多,休息的太少,不太合適的訓練課程,身體終於開始出現不良反應,偶而會頭暈,精神疲憊,左側臀大肌持續疼痛,股四頭肌僵硬……知道不可以再凭著死力跑下去,開始尋找合適的跑會,希望得到一些正確的長跑知識及訓練方法
先做2公里熱身,跟住5個300(1分18秒)加5個200(48秒),最後1公里cool down,拉筋,結束今日的訓練。輕鬆舒服,又是一個全新的開始!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009年6月7日    星期日    吐露港

今日跑吐露港,由大埔元洲仔公園—科學園,來回約8公里。
開始4公里跑得好辛苦,開完通宵,熱身唔夠,腳又痛,沿途人又多,又忍唔住望吓風景……太多嘢分散d注意力……哈哈!搞到我跑到上氣不接下氣,就來斷氣咁制!

其實我都唔知自己跑唔跑到,但係心裡卻諗住一定要捱落去(放棄過一次,唔可以有第二次)。

結果終於都俾我捱完全程,都幾辛苦吓,雖然全程冇計時,但我知道今日的速度之前從未做過。知道自己可以跑好d,辛苦都值得!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009年6月8日   星期一    吐露港

星期日因為熱身唔足夠,攪到自己鬼咁辛苦!
今日我醒目,早著半小時到,熱定身先
呢幾次主要都係針對6月14日ge比賽(元朗區青年節長跑賽,全程8公里),星期日練著耐力,今日練速度加耐力。

先做一個3公里,開始1.5公里跑得比較保守,回程時逐漸加速,仲有約500米時開始發力再加速。時間係14'47"

休息5分鐘,再做一個2公里,開始落雨。頭1公里跑得唔好,後1公里加速,想追番的時間,時間都ok!9'40"

休息5分鐘,最後做一個1公里,用全力放鬆跑。時間4'47"

今日跑著6公里,平均速度在5分鐘內,己經係我呢半年最好的時間!繼續努力!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

師妹跑得好好丫~~~半年時間已經唔錯~長跑最緊要keep住
    跟住佳哥掂丫614跑成點丫

711MF 該用戶已被刪除

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009年6月11日   星期四    吐露港
    今天是比賽前的最後一課,原計劃是要練400米速度,但係只脚仲係痛,所以改練300米加200米速度。
    —— 4個 500緩跑+300加速 1'16"/ 1'21"
    —— 4個 200緩跑+200加速 48" / 50"
    —— 2個 1500 自由跑    1'07'' / 1km

明天去元朗大球場取號碼布及晶片,作最後比賽前準備。
    因為脚傷,對呢次比賽冇咩期望,但係都會努力去跑!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

元朗青年節長跑賽

2009年6月14日     星期日    濕地公園路

今天全程都跑得好辛苦,一是腳傷未癒,二是天氣(90%的濕度),三是不熟悉賽道再加上自身的訓練也并不足夠。43"12"完成8公里賽事,女子E組第十名。

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009年6月15日    星期一    吐露港
    今日做賽後恢復,
    今日隨意跑……但係今日真係唔掂……好倦啊!
    最終跑著約2公里都係放棄。

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009年6月17日     星期三     大埔道
    大埔道學跑上斜同埋落斜。
    利用100米的上斜調整跑姿和節奏,來回做著約20個。抬腿,前脚掌落地,後蹬等技術都有所改善,唯是雙臂的摆動仲係不得要領,每次跑完,雙肩都好倦…痛苦!
    最後是1公里cool down,即時感覺到頭先學到的技巧對於跑平路有好大帮助,有節奏同埋知道抬腿後蹬借力,無意中速度快。

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009年6月18日      星期四    太和運動塲
    今天原計劃係跟馳騁去行山ge,真係好耐有出隊,好懷念過去瘋癲快樂的日子!

但係最近迷上著跑步,有d走火入魔,停唔到落來……真係停唔到!一日唔跑個心都唔舒服。所以最後都係決定放棄行山去跑步。

今日跑太和運動場,熱身後跟住D師兄沖圈,做著3個400米,5個300米,5個200米。冇計時,只是盡力去跑。

跑姿總係唔掂,雙臂ge摆動僵硬唔自然,提腿唔夠高…唉…都跟著10堂la,總係冇麼改善,真係蠢!死蠢!

睇來要更加勤力練習先得!!

升級   0%

該用戶從未簽到

馬仔ctse你好,歡迎你開blog作分享~~

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009年6月20   星期六    太和運動塲
    今日好熱,去到太和運動場已經一身汗

今日速度訓練

800 x 2   3'40''

600 x 2   2'40''

400 x 3   1'40''

300 x 3   1'14''

長跑一是速度,二是耐力,三是速度加耐力!

加油!加油!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009年6月22日     星期一    吐露港

今日天氣比較悶熱,又捱著一晚夜,身體狀況并不理想,有少少wing wing 地……

自己跑著2公里作為熱身,然後向著科學园方向跑出去,來回約跑著7公里,冇計時。跑得唔好,仲未有自ge步頻和節奏,呼吸也不能配合,一d都做唔到速度,雖然可以勉強完成今日功課,但人就好倦(想跑多少少都唔得)。

最後以一個短距離加速作為cool down,20米慢跑起步,40米加速,60米處收步。這種練習可即時拉鬆緊繃的肌肉,好有效,原本跑完7公里好倦,做完幾組後,個人即時舒服著好多,輕鬆著。

其實跑步一d都唔簡單,需要學習改善的地方還有很多。

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009年6月23日  星期二     大埔海濱公園
    今天做技術訓練,跑上斜和下斜,主要是針對速度和抬腿的技巧。

可以奔跑的時候,就是陽光燦爛的日子!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

今日係公司俾同事話我“長短腳”,真係激鬼死我啊!
    只不過只腳仲有少少痛,要就住來行姐……

升級   34.67%

該用戶從未簽到

長跑訓練--14

2009年6月25日   星期四    吐露港
    今日好輕鬆(因為只腳仲係痛),只係跑吓斜路練吓力,拉吓筋,調整吓跑姿。

升級   0%

該用戶從未簽到

馬仔ctse真係好勤力...努力之餘都要記住小心好好保養對腳~

升級   34.67%

該用戶從未簽到

其實我都有d擔心,因為痛著都有成3個月,一直未能完全康復
    依家開始唔練速度住,只練姿勢同埋耐力,希望可以快d好番!