香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 馬仔
打印 上一主題 下一主題

陽光燦爛的日子

升級   34.67%

該用戶從未簽到

906泰基盃,成績并不好,可是滿意自己的表現!

登錄/註冊後可看大圖

烈日下,沿著賽道,看到有人放棄,有人暈倒…
可是我還在奔跑,不理快還是慢,不理前方是否有掌聲或是獎盃,沒有停下腳步,一直向著前方奔跑……

登錄/註冊後可看大圖

下一站,927荃灣國慶盃!
加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-7 11:35 發表

登錄/註冊後可看大圖

可是我還在奔跑,不理快還是慢,不 ...

尋日天氣咁熱,能順利完成賽事已經好好架啦....
927加油呀...

升級   0%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

馬仔:
難得妳享受每次練習同比賽, 成績好唔好都唔係太重要, 最緊要長跑長有麻, 下次再努力~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

成績係次要者, 努力到最後一刻, 已經好值得自豪啦. 加油呀馬仔!!!!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

登錄/註冊後可看大圖

Good. Keep going

升級   34.67%

該用戶從未簽到

多謝大家ge鼓勵!
    馬仔己經收拾心情,再次投入練習,
    下一站,927荃灣國慶盃!
    大家一起加油!

登錄/註冊後可看大圖

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-9-8   Tue         easy 8km

2009-9-9   wed       早   easy  6km
                                   晚   warm  4km + 馬克操 + cool down 4km
                                  Total 14km  (開始有些秋意,跑得好舒服!)

2009-9-10  Thur    元朗公園八大圈  約10km

2009-9-11  Fri        Rest

2009-9-12  Sat      上村公園  easy 6km

2009-9-13  Sun      Rest

升級   34.67%

該用戶從未簽到

906泰基盃完成時間    53'27 ,意料之外!
    全場308,而我ge號碼布又係308,又會咁啱

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-9 12:35 發表
    906泰基盃完成時間    53'27 ,意料之外!
    全場308,而我ge號碼布又係308,又會咁啱

ctse成績好好呀, 恭喜晒, 繼續加油

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 169# 的帖子

多謝菲菲ctse的鼓勵!馬仔會繼續努力!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

一向都好鍾意食嘢,基本上跑步其中ge動力之一,就係為著可以無拘無束咁食嘢
    但係依家越食越多,食到停唔到口

登錄/註冊後可看大圖

好似唔識飽咁……死啦,咁食法,跑多多都冇用啦

登錄/註冊後可看大圖

升級   34.67%

該用戶從未簽到

點算呢?

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-11 22:46 發表
    一向都好鍾意食嘢,基本上跑步其中ge動力之一,就係為著可以無拘無束咁食嘢
    但係依家越食越多,食到停唔到口

登錄/註冊後可看大圖

好似唔識飽 ...

怕咩....妳係咁跑,應該係話食多多都冇用先啱~

升級   34.67%

該用戶從未簽到

這個星期幾乎都是在慢跑,總共跑了44公里。
    身體一直都很疲倦,總是提不起精神,
    吃得并不少,可總很快就會肚子餓,
    感覺身體裡面空空的,沒有能量……

登錄/註冊後可看大圖

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-14 12:32 發表
    感覺身體裡面空空的,沒有能量……http://maggiemarket.myftp.org/download/msn/emotion/emoti ...

馬仔... 可能你跑得太密了, 跑完既疲倦都未有退去, 消耗左既都未及補充, 就又再跑, 我地既身體都要有時間休息的
    如果身體疲倦, 就更要小心, 因為係哩個情況下, 好易會受傷

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-9-14  Mon
    早   大埔運動埸    2km slow + 4Km middle + 2km slow
    晚   吐露港—科學園—沙田  來回慢跑約17km
         (8號風球下,單車徑一架單車都冇,我同師兄跑洗成條路,爽!劲大風但冇麼雨,d風四面八方吹埋來,頂住烈風奔跑,好痛快!

登錄/註冊後可看大圖

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 175# 的帖子

多謝提醒!
    其實自己都有檢討,一來如你所說,可能跑得太密,身體沒有足夠的時間恢復,同時係飲食上都出咗d問題(工作關係,很難做到少食多餐,又好鍾意食零食,反而忽略咗正餐,好多時都唔肯食飯…
    會作出適當調整,希望有所改善

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-14 12:32 發表
    感覺身體裡面空空的,沒有能量……http://maggiemarket.myftp.org/download/msn/emotion/emoti ...

馬仔師姐,加里數是需要有系統的,如果加太快,會導致過度疲倦或受傷.我最近在我的Blog裏寫了一些有系統的訓練方法,包括如何加里數(Base Building),歡迎到來看看。

升級   0%

該用戶從未簽到

馬仔 ctse
    其實如果你跟緊人練..點解唔善用資源
    問定教練唔見面既日子可以點練呢?
    跟人練唔止為0左沖圈... 改跑姿...
    教練可以因應你既身體狀況/能力... 對你既訓練計劃作出建議
    呢 d 都係網上資源做唔到既

如果你唔理自己身體狀況一直係咁跑.. 跑傷0左.. 邊個負責?

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-15 09:10 發表
    馬仔 ctse
    其實如果你跟緊人練..點解唔善用資源
    問定教練唔見面既日子可以點練呢?
    跟人練唔止為0左沖圈... 改跑姿...
    教練可以因應你既身體狀況/能力... 對你既訓練計劃作出建議
    呢 d 都係網上資源做唔到既

...

其實,初跑者不太適合做衝圈,如果真的要衝,最好不要太激烈。
    很多教練的水準有高有低,但世界名教練如Pfitzinger,Jack Daniels就有保證。