香港長跑網  - 長跑長友

樓主: leefs
打印 上一主題 下一主題

勇於表達心裡說話的師兄,妹們!

關閉 [複製鏈接]

升級   2.67%

該用戶從未簽到

每個人係社會上都有自己角色,有自己的思維,有自己的立場,運動中掀開各人政治立場是不智,用言論攻擊政見不同的人亦破壞奧運精神 [ 運動無分國界,無分種族,無分宗教,無分政治 ],大家以運動會友,唔提任何政治,運動就係運動,如果要談政治,就應該係政治場合大家暢談。

升級   2.67%

該用戶從未簽到

好好一個跑步網,滲入咗政治.......!
舉個例子,將宗教派別擺出來,A 派話1,B 派話2,C 派話3,原來A B C可以和平共處,因為大家一直以跑步會友,心中都知大家宗教立場,只不過大家唔攞出來講,無硬銷自己的宗教派別,所以和和氣氣大家跑步;但有一日某宗教派別話對方不是,唯獨自己宗教的神才是正宗,甘樣原本不同宗教派別的朋友心中亦不憤,點解你的神才是正宗,我的宗教究話我的神才是正宗,原本好好朋友亦分手。
正如一間公司,各人有宗教派別立場,為何大家會和平共處,因為各人都尊重別人的宗教信仰,唔會叫人放棄自己原本的宗教吓仰而去信奉你的宗教,亦唔干預別人的宗教信仰。