香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

How aero is aero?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-6-3 13:22 發表
之前都睇過, 好scientific, 相信position同bike呢兩個factor係相輔相成的, 因為bike既角度會影響position
不過最抵買應該都係aero bar, 以price/watts saving計
唔通真係要買埋TT頭盔?

什麼是飛機把什麼是休息把?

我也想買個飛機把呀!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-6-3 13:22 發表
之前都睇過, 好scientific, 相信position同bike呢兩個factor係相輔相成的, 因為bike既角度會影響position
不過最抵買應該都係aero bar, 以price/watts saving計
唔通真係要買埋TT頭盔?

TT頭盔違反我既美學原則
實在太醜怪......

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-6-3 14:10 發表
鐵人用來破風、衝刺的係飛機把;我的用來hea住踩、休息的就係休息把。
型態上:“一”字型的應該算飛機把;大“L"型高手位的可算休息把;”S"型的就睇你的背脊與地面的角度來決定好啦。

thanks!! 有錢去買個 "飛機把" 試下先
反正暫時黎講我都唔會踩太長途, 三鐵我諗短時間內只能玩到半奧距離

架車平加d 補品睇下會唔會快d 先

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-6-3 14:20 發表
如果40KM以內,又好似新娘潭個的路程,個人覺得aero bar的作用不大。

點解呢? 因為小弟游水慢, 上水後都好難勾車, 都係要靠自己破風, 咁如果好似創新路呢d 直路,
有 aero bar 破風唔係可以快d 咩?