香港長跑網  - 長跑長友

樓主: iceberg99
打印 上一主題 下一主題

TKO毅行 T隊, K 隊 (及O隊 --> support team) 操山 go Go GO!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

衷心感謝活活, 烏拉, 狗哥, 小學生, 公牛, 哈利, running-sue, 馬拉, kf, paul, 祖祖, kin, Parco爸, desmond, rockiec, 壞人隊長, 非比, JC, iceberg, 馬神及明師兄 的慰問及意見. 長跑網真是一個令人感到快樂及溫暖的地方!

請大家放心, 我宜家身體機能一切正常(表面上, 實際上可能嚴重內傷), 夜行積聚之乳酸今日已經散晒, 肌肉已冇酸痛, 最緊要係心情靚返晒! 我之前好down只係因為比靜儀同家中長老俄到我謝晒, 又話叫我唔好做呢樣, 又話唔准做果樣, 又話要我立刻入院, 又話我因為操山操到中風. 但亦明白他們都是因為關心我先至咁煩.

其實我兩個月前已做咗一個幾詳細既body check, 結果只是胆固醇輕微高了少少, 其他一切正常. 但都唔知點解隻眼會突然缺氧十幾分鐘, 我已決定於本週內做心臟冠狀動脈CT SCAN, 跑步心電圖, 腦部MRI及腦血管MRA. (其實我都唔知果D MXX係乜, 但專業人士話做呢D就啱架喇.) 如果做完証實冇問題才繼續操山. 若果大吉利是真的有問題, 我就一定會乖乖地唔玩毅行喇. 我已問過毅行主辦機構, 若隊長有醫生証明不適宜出賽, 是可以換隊長的, 所以請各位隊員繼續努力操山, 唔准偷懶!

請大家等我既好消息!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 timmywwc 於 2010-8-17 21:36 發表

大雄隊長--小弟(醫院药房小職員)建議你多找一個眼科醫生替你斷症,並不是不信先前那個醫生而是看看有沒有其他可能性!!!!
你除了胆固醇高外還有沒有其他問題???因為糖尿及高血壓都對血管都有影響 ...

check返資料如下, 請timmy兄給意見:

HDL-Cholesterol 高密度胆固醇  ( 1.02 mmol/l ) (高於0.7為正常)
LDL-Cholesterol 低密度胆固醇  ( 3.62 mmol/l )  (低於3.37為正常)
Cholesterol 總胆固醇               ( 5.28 mmol/l )  (低於5.17為正常)

血壓  ( 121/71 )
Fasting Glucose 空腹血糖 (4.49 mmol/l )  (3.3 -6.3為正常)
HbAIC 糖化血紅蛋白 (5.07%) (4%-6%為正常)

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2010-8-17 21:46 發表
大雄哥, 冇事既, 以後好似我咁.....

登錄/註冊後可看大圖
少D扣肉...

登錄/註冊後可看大圖
少D入TKO特訓..... ...

死啦, 我聽晚仲想唔跑但入TKO特訓添!

升級   100%

該用戶從未簽到

多謝timmy, 壞人隊長, 228華及sammy關心及鼓勵!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-8-17 22:47 發表
大雄哥. 既然唔會因為你而成唔到team. 咁你就可以更加放心了
暫時唯有作最壞打算. 好好專心調理休息下
最多咪轉做幕後大隊長. 專責鞭策班馬騮跑快d hgonion_icon_105ghg ...

烏拉既建議都唔錯, 可以借support為名起各小休地點gup住佢地.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 timmywwc 於 2010-8-17 23:02 發表

剛返家,冇triglycerides數值嗎???簡單看數值幾好,應該不需用药物控制,只是LDL田各高及HDL略低(讀書時記得男性應高於1,而有運動的人應更高),
問多句家族有血管問題嗎????其次大雄師兄應該沒有抽煙吧??!! ...

全家都胆固醇偏高, 父親曾中風兩次, 冇抽煙, 冇戴con, 不過最近戴老花眼鏡工作後對眼比以往更疲勞.

triglycerides ( 1.43 mmol/l )  ( 0.22 - 2.20 為正常)

升級   100%

該用戶從未簽到

多謝善長 Lap Tak, Brian, Lau Wu, Wai 及 草兄弟支持, 祝各位善長身體健康, 生活愉快!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 bolo 於 2010-8-17 23:09 發表
剛開机先睇到大雄ching post 請保重
身體理順後,先算

多謝bolo兄的關心及意見!

有隊員想試玩衞徑, 由油塘開始, 可能要你帶隊.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 -R- 於 2010-8-17 23:21 發表
希望大雄隊長身體無事, 身壯力健 " />" />

謝校長! 聽晚可能會嚟同你飲杯, 不過係以茶代酒!

升級   100%

該用戶從未簽到

對不起, 因這兩天很忙未有看post, 現在才有時間看.

好多謝, 好多謝albert, 車仔, maylam, 通利, jogging cat, ah li, 亮哥, 花子, terence, 迪迪仔, 狗哥, wongc 及 bat bat 的祝福與鼓勵. 得到大家的關心與支持令我更明白應先清楚體康問題, 有關毅行之訓練暫要麻煩albert隊長獨力處理了! 大家唔洗擔心, 雖然好多病例証實眼中風是腦中風之先兆, 但等我check清楚晒發覺冇事後將會歸隊與各隊友再同甘共苦!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-8-18 11:50 發表
而家先睇到大雄隊長有事,好高興見到大雄隊長好積極同冷靜地面對緊,俾個GOOD 你~~

我覺得大雄隊長呢次毅行同健康應該分開處理,毅行年年有,係好好玩,不過對比健康微不足道,隊長你都知有醫生紙退出係可以 ...

花子師兄, 請你記住真係要起麥徑等我, 唔好呃我呀! 我驗完身就嚟架喇!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 swtcheng 於 2010-8-18 13:46 發表
大雄ching....加油..........飲杯............ 茶

通利兄, 我呢幾日真係好慘呀, 早餐冇得食餐蛋面, 剩係食麥皮, 冇得飲可樂, 剩係飲水, 見到最鍾意既尤魚鬚同豬潤流晒口水但只有得睇冇得食!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-8-18 12:08 發表
大雄總隊長休息下先,食健康d,只要有營養乜野都食,除左油鹽糖,加埋適量運動,一定好快好番晒的!
多食木耳據講可以排走膽固醇。
祝身體健康,長跑長有!

收到晒喇亮哥, 唔該晒!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2010-8-19 11:38 發表
報告大雄隊長, 昨晚蒸魚特訓時與TKO隊員同枱, 佢地非常認真咁討論今個星期嘅行程, 絕對無吞卜, 請隊長放心去............做檢查.    線人wongc

真係老懷安慰, 今個星期日我可以去得好安樂.................................................................咁SCAN晒D衰鬼血管!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-8-19 21:25 發表
岩岩追番post至知原來大雄兄出左事...
之前見你操得幾行下,一操操兩日,而家當係休息下啦
希望你check過眼睛之後無事,可以繼續操練!

謝謝馬王兄關心, 上次你出事學識咗乜野係熱痙攣, 今次自己出事先知道原來眼也會中風!

升級   100%

該用戶從未簽到

十分感謝大家的關心, 我剛剛Book咗明晚看政府門診, 將要求醫生為我寫轉介, 若成功的話將安排本星期日入香港島港安醫院做心臟CT SCAN 及腦部MRA/MRI. 因由政府醫生轉介可半價於港安做SCAN, 但若不獲轉介也會照去港安!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-8-19 23:12 發表

" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />

烏拉, 記住注意飲食健康, 唔好學我成日食埋D高胆固醇食物.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2010-8-19 23:17 發表
等你的好消息。

比心機操呀哈利, Keep住d好似上次咁fit既狀態呀!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 猿球 於 2010-8-20 07:26 發表
大雄我冇上網多日估唔到你會出事
小心D多休息!

猿球請勿擔心, 我會檢查完先再跑返.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2010-8-20 09:29 發表

嘩, 睇你唔出D飲食習慣咁差喎 .  餐蛋麵呢家野我真係大時大節或者跑完全馬先食一次, 你當早餐??!! 要介啦.  唔好覺得慘, 食少D保得住健康, 好低喎.

Yes Mum!