香港長跑網  - 長跑長友

樓主: iceberg99
打印 上一主題 下一主題

TKO毅行 T隊, K 隊 (及O隊 --> support team) 操山 go Go GO!!!

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 62 天

升級   0%

慵懶

TKO毅行T隊K隊訓練5:  
    日期:T隊:24/7/2010 (星期六)   K隊:25/7/2010 (星期日)
    K隊:25/7/2010 (星期日)
    集合時間及地點:7:30AM於荃灣地鐵站恒生銀行
    (若想一齊吃早餐者請於7:00am於荃灣地鐵站對面大x樂快餐店食住等)
    行程及預計時間:

1.先由荃灣地鐵站乘51號巴士到大帽山麥徑第9段入口
    2.大帽山--大欖涌水塘   (9.6K) 1:25  預約時間
    3.大欖涌水塘--大棠     (11.3K) 1:45預約時間
    4. 歡迎各區跑友跟操.

1. 馬拉
    2. 大雄 (多拉A夢全體仝人鞠躬, 將會全程快行唔跑, 並由M174 shortcut 到大棠, 可能會快過跑果d到終點)
    3. 靜儀
    4. 叮噹
    5. 技安
    6.

好野!大雄隊長帶領多拉A夢全體仝人十卜K隊,從未如此熱鬧,大家一才加油呀!

升級   0%

慵懶

wty今晚真勁,運動場起步至澳景更亭來回兩次!
    我就唔得掂,一次到更亭,一次到澳頂!
    活c姐更冇得頂,見佢以好輕盈架步伐兩次上澳頂!
    回程時由wty領跑各自跑回家!

升級   0%

慵懶

原帖由 monsterjoe 於 2010-7-24 15:12 發表
    好彩仲有仲命仔返到屋企, 多謝校長, 大雄(特別多謝你D POWER GEL, 唔係就無力落返沙田), Iceberg, 陪住小弟蟻行hgj091" />" />hj, 今日實在太失察, 去到中途站入唔夠水, 最後落佐針山後, 都係唔好博, 平估後 ...

祖祖,第一次操蟻行,老抽係正常架事,特別呢幾段實屬難行,上星期我都係第一次落針山時先老抽,呢幾段我起碼飲左5L水,你帶咁少水實頂唔順,下次再行搵支竹仔傍下身都冇咁辛苦!

升級   0%

慵懶

原帖由 哈利330 於 2010-7-24 22:54 發表
    活活師姐可安排代購 nilforces 牌 2L 水袋,$90內。
    有興趣請在星期三(28/7)或之前留名:

1. 哈利

以下師兄是否同意價錢/牌子唔同左?

2. 昌
    3. 明(2L或3L)
    4. iceberg99 (做backup )

哈利,我想買但又冇背囊,活活師姐可唔可以代購埋?

升級   0%

慵懶

原帖由 猿球 於 2010-7-25 12:23 發表
    20.25k
    第九,十段
    3小時8分鐘

麥理浩徑9-10段共20.25KM
    出席: Desmond 、猿球 、馬拉、大雄、靜儀、叮噹、技安、
    日期:25/7/2010 (星期日)
    大帽山--大欖涌水塘                  (8.91K) 1:02:21、
    大欖涌水塘--大欖涌水塘出口      (5.76K) 1:02:57、
    大欖涌水塘出口--大棠度假村      (5.58K) 1:02:53、
                                                 總時間   03:08:12、已包括所有休息
                                                   總 共   20.25km、
                                              Avg Pace 09:17
    [url=http://connect.garmin.com/activity/41700686]http://connect.garmin.com/activity/41700686[/url]

升級   0%

慵懶

各位隊友仔, 由於長跑網決定每隊毅行隊贊助毅行戰衣7件, 請大家利用以下人工智能表格填寫尺碼, 係用現有網衫(背心)尺碼計算,即34,36,38,40,42,44. (正選, 後備, 十卜都有, 攞晒14件先, 人選如有更改遲d先算)

排名不分先後
    1. 大雄 (40)
    2. iceberg (  )
    3. wty (  )
    4. 哈利 (38)
    5. bolo (  )
    6. 馬拉 (40)
    7. 明 (  )
    8. 活 (  )
    9. 猿球 (36)
    10. 公牛 (  )
    11. 昌 (44) 有大著大
    12. rockie (  )
    13. sammy (  )
    14. May Lam (38)

升級   0%

慵懶

TKO毅行K隊訓練五報告
    麥理浩徑9-10段共20.25KM
    出席: Desmond 、猿球 、馬拉、大雄、靜儀、叮噹、技安、
    日期:25/7/2010 (星期日)
    距離及時間:
    1. Desmond 、猿球 、馬拉
    大帽山--大欖涌水塘                  (8.91K) 1:02:21、
    大欖涌水塘--大欖涌水塘出口    (5.76K) 1:02:57、
    大欖涌水塘出口--大棠度假村      (5.58K) 1:02:53、
                                                 總時間   03:08:12、已包括所有休息
                                                   總 共   20.25km、
                                              Avg Pace 09:17

2. 大雄、靜儀、叮噹、技安 (全程快步行, 走shortcut到大棠)
    大帽山--大欖涌水塘                  (9K) 1:53:XX、
    大欖涌水塘--大棠度假村            (4K) 0:47:XX、
                                                 總時間   02:40:XX、已包括所有休息
                                                   總 共   13km、
                                              Avg Pace 12:20

多拉A夢隊報告:
          今朝5:40am起床, 叫咗好耐先叫醒叮噹同技安兩位大爺, 攪到成6:40先出得門口, 因早餐都未食, 唯有飛的由藍田到荃灣, 真係好傷呀, 搭咗成百幾蚊, 但終於都可以同大隊一齊食早餐. 食完早餐搭巴士到荃錦凹麥9入口, 影完團體相吹雞出發, 一起步TKO K隊應聲彈出, 好似搶錢咁絕塵而去. 可憐既大雄揹住5.8L水(水袋3L, 700ML水4支, 因為老細多, 冇辦法)及全隊補給物品, 帶住好耐都未行過山既多拉A夢隊死吓死吓咁出發, 每當落斜既時候, 大雄都嘗試跑吓跑吓咁引隊友跑落斜, 但3位隊友當佢隱形, 一步都唔肯跑. 大雄唯有用氹慣人上山既死橋來氹3人落山, 一路行一路話就嚟會好曬, 就嚟到終點, 大棠有冰凍可樂等奸計氹佢地, 3人終於肯用'較快'既步速行. 因為3位大爺乜都唔洗ling, 所以都算幾合作. 行吓行吓, 叮噹突然苦晒口面咁問大雄: 行山咁悶, 你點捱100k呀?, 激到大雄反肚咁滯. 幾經辛苦, A夢隊終於抵達大棠, 好開心咁飲住綠X同食住雪條等TKO隊. 起大棠渡假村等咗約半小時, 突然感到斜路上面有一般氣波傳來, 跟住見到3團綠影直衝落嚟, 原來TKO大軍殺到, 眾人齊聲歡呼, 互玩'Give me five', 影完相後落去上次請wty飲靚湯個靚姐果間餐廳大吃大喝一餐, 不過今次冇湯飲!

回程時, 眾人起268C巴士上瞓到死豬咁, 一齊發多拉A夢, 只有小技安仲眼仔碌碌咁睇風景!

鳴謝:
    特別鳴謝3位老細比面行足全程, 如果唔係就要急CALL TKO隊3位高手返轉頭揹佢地落山!

K隊報告:
          跟著多拉A夢隊大軍於麥徑9段入口散水後,K隊一行3人齊起步以每K7分多速度向著田夫仔進發, 沿途風光無限, 間中見到有些越野單車手在操車, 大家打聲招呼各自離去。
         今日早上氣溫還不錯, 大陽不算猛烈, 好快過左田夫仔, 一路保持慢跑到大欖涌水塘小路入口, 用時約一個鐘。
          沿著大欖涌水塘小路入口的小路繼續慢跑, 呢條約6K的路跑左1小時多, 將到水塘小路尾出口瀑布處, 我地停落來休息洗面, 呢個時候幾個操單車的鬼仔鬼妹也來洗腳, 正當洗得興奮之際, 突然之間聽到“卜通卜通”二聲, 大護, 有人跌落爆布, 猿球即刻想跳落去救人, 行埋睇清楚原來係鬼仔鬼妹玩跳水, 兩隻野齊齊跳落爆布中玩“煙央” 戲水, 我地見冇意外發生,睇完戲也就走吧。
         出左水塘往山上行, 行到上面觀景台欣賞風景之際, 隊長來電說多拉A夢隊即將順利離開麥徑, 向著終點進發, 我地也不敢抬慢, 上落都係半行半走盡快會合大軍, 向著終點大棠度假村進發,終點在望,遠遠已見到多拉A夢隊在大棠度假村門口等緊我地, 我地一起齊聲歡呼, 互玩'Give me five', 影完相後落去上次請wty飲靚湯個靚姐果間餐廳大吃大喝一餐, 不過今次冇湯飲!
    回程時, 眾人起268C巴士上瞓到死豬咁, 一齊發多拉A夢, 只有小技安仲眼仔碌碌咁睇風景!
    後感:

今日K隊3人狀態尚算唔錯, 全程有8成慢跑, 休息時間不多, 能夠在3小時多完成,隊長都收貨啦, 因上次要4個多小時。加油!      http://connect.garmin.com/activity/41700686

升級   0%

慵懶

原帖由 rockiec 於 2010-7-27 13:29 發表
    裝水袋ge 背囊仔點呢? 自己另外諗辦法? 有無成set 咁買呢?

昨晚係觀塘買左一個 Mountain Wolf 25l 行山背囊,照公價九折,(係猿球個隻同一樣)另配左一個2.5L水袋,我貪佢配埋成set同一個牌子,水袋就唔肯打折$105,加埋成set 同一牌子$33×幾!

升級   0%

慵懶

原帖由 哈利330 於 2010-7-27 20:29 發表
    25L 會唔會大左少少? 我嗰個 20 L 大雄都話大左啲。

我上次同WTY上深圳買個背囊只係 174 人仔,如果活活個水袋真係唔過一舊,有機會背囊連水袋都唔駛港紙三舊。

下面 ...

你嗰個 都唔錯,我就買左下面呢兩樣!仲有18個月保養!
    http://www.mountainwolf.net/index_topic.php?did=82797&didpath=/79061/79086/82797

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

慵懶

TKO毅行T隊K隊訓練6:  
    日期:T隊:31/7/2010 (星期六)   K隊:1/8/2010 (星期日)

T隊 - 星期六行程
    集合時間及地點:7:45am於荃灣地鐵站售票大堂內(近D出口)
                            (若想一齊吃早餐者可於7:15am於綠楊新村商場美x快餐店食住等)
    行程及預計時間:
    0. 荃灣地鐵 乘車 (51號巴士) - 麥9起點 (大帽山荃錦公路)
    1. 大帽山--大欖涌水塘                  (8.91K) 1:15:00 (連5分鐘休息)
    2. 大欖涌水塘--大欖涌水塘出口      (5.76K) 1:15:00 (連5分鐘休息)
    3. 大欖涌水塘出口--大棠度假村      (5.58K) 1:00:00

備註: 1. 中途冇補給, 大部份時間跑落(不過臨尾上~200米), 帶備足夠嘅水、冰、飲品, 亦帶備補給品如麵包, power gel等.
              2. 若天晴請自備防晒用品, 包括帽, 黑超, 防晒霜等, 所有物品應用有胸帶及腰帶小背囊盛載, 行李越輕越好.
              3. 建議帶人字拖及衣物於終點替換.         

4. 歡迎各區跑友跟操.

人工智能報名:
    T隊:
    1. 大雄
    2. iceberg99
    3. 牛牛(雖然好大機會要同自己四頭傾計,死就死喇!)
    4. 昌 (我係衝坡王)
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.

K隊 - 1/8/2010 (星期日)
    1將軍澳運動場-布袋澳村-天后廟大廟灣上山約  12K
    2上山經田下山-釣魚翁-廟仔墩-下洋山-上洋山-五塊田落-清水灣道約  6.6K
    3五塊田清水灣道-澳景-油塘約  8K
    4油塘經衛奕信徑-魔鬼山-五桂山-馬游塘回將軍運動澳場約  8K (唔知K數正唔正確,請指正)
    集合時間及地點:7:00am於將軍澳運動場    (若想一齊吃早餐者電話聯絡-6:30於富康花園茶餐廳)

1. 大雄 (最鍾意玩神秘既野, 唔理佢開乜野牌頭都照跟!)
    2.馬拉
    3.
    4.
    5.
    6.
    警告及聲明:
    1. 此項網友約行山聚會適合身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加,各位需量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
    2. 本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。 如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
    3. 活動不排除將於寒冷大風有雨的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
    4. 若活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。
    5. 參加者的個人保險須自行負責。

升級   0%

慵懶

哈利Ching,可唔可以幫我地度o下星期日全新路線圖,我地唔識度啊!

升級   0%

慵懶

原帖由 iceberg99 於 2010-7-31 18:57 發表
    今日一行六人(大雄,昌,哈利,明,牛牛和小弟),終於向住毅行者最後嘅兩段 - 9、10段出發。
    一起閘就係放火昌、大雄叮噹馬頭,哈利、明、牛牛緊跟其後。
    行出咗水塘、見到個瀑布,都見唔到鴛鴦戲水...... 馬拉,你呃我

全程比K隊還快3分鐘,強啊T隊!但我冇呃你呀隊長,我仲有兩位隊員可做証.唔信可召佢地問一問!
    就係佢地為左睇一場鴛鴦戲水.....先至比T隊遲左3分鐘!

升級   0%

慵懶

個日係猿球負責影相,睇相要問佢有冇影到!
    原帖由 哈利330 於 2010-7-31 19:29 發表
    有冇相睇 ?

升級   0%

慵懶

原帖由 大雄2009 於 2010-7-31 23:39 發表

烏拉, 你仲年輕, 仲有大把時間, 我就玩埋呢幾年可能會骨頭都脆, 我會好好留住同各位隊友練毅行既美好回憶, 將來講比d孫聽. 話比佢地聽我點樣同wty叔叔捱晒十段, 點樣比昌伯伯推爆, 壞人伯伯其實係好人, 馬拉爺爺 點樣呃人. 我亦都會講埋烏拉叔叔既奮鬥史比佢地聽, 教佢地向你學習, 不斷突破自己! 烏拉, 就讓我地兩個跑步跑到傻傻地既同志繼續享受跑到傻傻地既日子!

最近呢些日子,崖到傻傻地就真!

升級   0%

慵懶

原帖由 wty16 於 2010-8-1 14:20 發表
    今日敗走 Hybrid-TKO
    D 日頭毒, 好毒, 好Lunnn 毒..

多謝一干隊友, esp. 啊猿ching

ching,今日意志力唔夠,比個沙灘勾引左去,下次再試過!

升級   0%

慵懶

原帖由 明跟人生跑 於 2010-8-1 12:11 發表
    本今早想跟k隊操練,但周身痛楚,雙膝、肩膀刷損,隻手仲冇咗一小塊皮,肩膀著地.手掌脫皮.雙膝擦損.無能為力唯有休息

明ching保重,好返再操過!

升級   0%

慵懶

原帖由 wty16 於 2010-8-2 18:32 發表

馬拉兄 不在狀態jie

到落去游水個時真係狀態10足, 簡直係爽到暈!

升級   0%

慵懶

原帖由 大雄2009 於 2010-8-5 20:55 發表
    得高人相助, 明晚已安排於企嶺下及沙田凹埋水, 各隊員切記頭段(麥3)不用帶太多水, 以免浪費體能. 而有關照明用具方面, 本人將額外多帶2枝後備電筒.

另若明晚天氣惡劣, 將改為於後晚與K隊一起操. 若需改期將於明晚 ...

唔知K隊有冇高人相助呢?

升級   0%

慵懶

原帖由 烏拉 於 2010-8-7 15:58 發表
    發揮毅行精神. 等齊每一個人. " />" />
    K隊又要準備出發了! TKO繼續加油!" />" />" />" />" />

ps. 蝸牛隊都要繼續努力啊!!" />" />

感謝TKO盟主打氣,我地會更加努力架  !