香港長跑網  - 長跑長友

樓主: purejoey
打印 上一主題 下一主題

無傷無痛,馬不停蹄~

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

我姐夫係跑得之人, 10km 約 41min.
    每次佢都不停講 interval interval interval.
    無論練速度練耐力, 都係 interval !   

我自己跑咗兩年, 唔算話係 [苦功], 因為真係鍾意跑嘅感覺 !
    我自己覺得, 夏天都要跑吓, (不過, 冇咁勤力), 咁秋冬天就可以有收成.
    (有次約跑, 有位師兄講, 夏天跑多啲, 冬天就可以好似 [飛咁快].)   
    (所以, 有時間跟師兄師姐約跑, 亦都學到嘢 !)   

練少少斜都緊要, 我都仲係唔係好得.
    (家住東涌, 可以跑去機場, 但係冇乜斜, 又冇運動場, 所以而家都好少跑 interval.)

我有上工聯會嘅堂, 有一樣嘢得著係跑嗰陣記得 [腳踭][後撐], 咁就可以 [彈] 得大步啲.

今年算係有啲成績, 同要練全馬都有莫大關係......   thank you very much !   

[班門弄斧] ~ 各位師兄師姐唔好見笑, 亦都希望可以指正師弟.   

12. 19/12 沙田節半馬拉松暨聖誕繽紛跑 (Finished) (人生第一個半馬 1:48:28 sub 1:50 yeah!)

師兄你最近哩場已經 KO 咗我嘞 !   
    purejoey 兄, 一樣係有實力架 !
    我都要以你為目標/學習對象, 一齊努力一齊加油 ! 再 PB !     

升級   0%

擦汗

原帖由 purejoey 於 2011-1-2 15:27 發表
    我的天才波已經用盡,今後要有系統地訓練了。

其實我都係天才波, 加有啲人教過吓學過吓同睇書.
    其實有唔少嘢我都係未明未掌握到, 冇跟住練.
    (第一次渣打全馬, 而家都唔係正式練, 自己仲跑咁多比賽.)
    不過, 就安慰自己, 希望未見底. 如果再學好啲做足啲, 應該會跑得更好.

舊年我都以為自己跑到 sub-50 就滿意, 唔再擺咁多心機時間.
    (但係全馬就點都要至少跑一次啦 !)
    但係跑跑吓, 今年仍然明顯有進步.

我都諗緊, 究竟我嘅極限係去到邊 ?
    以前覺得 45-46min, 點會呀... 而家都差唔多.
    究竟要跑到 40-42min, 係會點呢 ??   

睇咗你少少 blog 紀錄, 跑咗年半 ?
    (我跑咗兩年, 所以你都好好實力呀 !)
    我都想可以好似你咁 keep 得咁詳細, 而且又有檢討得著, 紀錄得咁有系統.

我都想今個星期跑次長課 (~ 25-30km), 但係唔知有冇時間 ?
    而且跑得多, 要有時間恢復, 所以要預返兩三日休息呀.   

多謝你俾我喺度講咁多嘢.   
    我都會努力啲, (睇時間同工作啦......) 盡量努力啲.   

加油呀 !   

升級   0%

擦汗

原帖由 purejoey 於 2011-1-3 00:25 發表
    自從著網衫跑後係認真左好多。如果加埋約跑肯定加快進步。

年紀方面,雖然小弟較得兄大,但眼見很多出色網友都比小弟大很多,所以唔可以賴。亦因為咁令小弟深信自己一定大把進步空間。

得兄都開個Blog la,相信大把人幫襯的。

參賽多, 有太多跑步衫, 著唔晒.
    有時我冇著網衫.   
    (你認得我, 我唔太認得你, 下次見到你叫吓我.)   
    我對嗰場賽, 特別有期望, 都會著網衫, 同著 Mizuno 跑鞋, 加強信心 !
    (我第一次 10km ~ sub-50, 就係第一次著網衫, 好 [老泥] !)   

最近 [心雄] 咗, 有留意多咗賽果, 的確係 45-54 組別嘅人, 仲勁過 35-44 !   
    希望到時我都要有咁勁.   

我有個 Y-BLOG, 所以哩度冇咁多時間開 blog 嘞.
    (有幾位長跑網師兄都有留言, 兩邊走......)   
    http://hk.myblog.yahoo.com/duckduck-day

升級   0%

擦汗

原帖由 purejoey 於 2011-2-20 21:32 發表
    (1:53劣績要挑戰2012渣全馬要加倍努力)
    放完屁了,要思考挑戰2012渣全馬的可行性。
    遲d要試跑30k先。
    原帖由 purejoey 於 2011-2-27 14:02 發表
    渣馬後會減少參賽,覺得好倦。
    反而要多練長課迎2012渣全馬。

purejoey ching,

渣半馬 1:53, 點會係劣積 ?!
    (渣打真係唔講得笑, 唔係沙田半馬平路)
    師兄半馬PB成績比我優勝, 有時間練習又想試嘅, 一定可以下年上全馬 !

參賽係咪攰, 其實可能係早起身攰啫.
    今年我都會少參賽, 但係練習會唔會少咗, 就真係唔知道......
    或者心態上, 我都有少少攰嘞. (可能啱啱跑完渣馬都係一個星期啦)
    (其實我都仲有係想玩三項, 所以會少啲練跑; 但係雖然玩三項, 我希望單車項目可以幫到我跑步多啲; 我始終都係鍾意跑步多啲嘅.)

我舊年跑完半馬, 主要係想練多啲斜路, 同埋適應熱天氣,
    如果師兄想練長課30km, 或者可以年尾遲少少練都得啩 ?!
    其實我自己真係唔夠耐力, 唔夠長課.
    下年應該唔跑全馬, 但係都希望半馬可以有更好成績 !   (純粹個人分享)   

升級   0%

擦汗

原帖由 purejoey 於 2011-2-27 14:42 發表
    得兄點解咁易放棄渣全馬呀?!
    我覺得長力係可以練出黎的。
    因為開左支票,想早d知自己和全馬差距,所以想儘快試跑21k以上路程。

我不是放棄全馬.
    我喜愛全馬給我的感覺和意義.
    這全馬真的很神聖 !
    也許這樣, 我更想要預留多一點時間, 期待下一次全馬, 會有更深感受和意義 !
    (時間上, 實際上, 又或者有點不許可, 看看年尾會否 [姣婆守唔到寡] ?! )   

實際上, 我 10km 與我半馬全馬成績, 真的不成正比.
    我比較想 10km 再做好些成績, (想攞獎).   
    耐力會看情況都會練, 年尾想再試石岡 30km, 或試沿岸半馬.

好好等待和努力, 到真的在全馬上作賽及完成, 你一定會有更深感受 !       努力 !   

升級   0%

擦汗

我團火, 都係熄咗.
    估唔到哩兩年團火, 真係熄咗......   

由於膝腿傷要休息, 現正好返七七八八.
    雖然哩兩星期, 都有參賽 (畢拿山/大棠), 其實係因為之前報咗名.

雖然而家完全冇練習, 但係, 我都希望年尾下一賽季......   I'll be back !   

blog 主 同 樓上位師兄, 休息一下, 下個賽季要再嚟呀 !!   

升級   0%

擦汗

原帖由 purejoey 於 2011-7-6 00:12 發表
    Victoria to Peak, 黃金海岸15公里賽, Asics 香港十公里挑戰賽, 聯合國兒童基金會慈善跑, HKMP半馬拉松2011...

渣全馬? 唔敢諗住。

purejoey ching,

Hello !

我都好耐冇正式練跑, 係最近先跑吓跑吓咁......
    報咗渣打 10km, 見到一啲熟識嘅名字, 都報全馬半馬......
    睇吓 blog, 就 [中] 咗入嚟哩度......

最後有冇跑 V to P 呀 ??
    我等 [機場 10km] 先係第一個 10km !

有時真係團火... 謝咗... 之前甚至懷疑會唔會連 [渣10km] 都唔報 ??
    不過, 我最近又好開心, 心態返咗嚟, 希望遲啲狀態都返嚟啦.

舊年同你傾過幾多吓... 希望遲啲又再傾, 又再見.       努力 + 加油 !

升級   0%

擦汗

原帖由 purejoey 於 2012-10-21 01:14 發表
    終於有新目標 - 2014東京馬拉松~

現在作為哈日族的我,希望人生第一個馬拉松賽事在東京完成!!!

要練好長力外,超級怕凍的我也要克服天氣問題 >

Hello !

好耐冇嚟睇人哋 blog, 又咁啱係哩度.
    我今年準備半馬嘞 ! 報咗渣半馬一組, 同同學一齊起跑. Enjoy !

我都報咗曼谷半馬, 仲有兩個星期咋 !
    有目標好呀 ! 2014東馬, 祝你成功 !!