香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

備戰半程鐵人賽

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我玩苗圃, 毅行, 全馬都係照 45mins一包gel算.
每一個半鐘加d小食, 如半隻蕉或一塊花生漿包.
照長途如毅行再加4-5個鐘一個魚柳包加奶色.
最重要都係食得開心. 吾好食千其吾好放落口.
任何長途比賽我都係同里數相反...因為真係懶
我連續兩年都冇行過苗圃, 苗圃比賽就係我既操練(又可以敢講, 比賽心態係最重要)

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-7-26 22:55 發表
rockiec兄,請問一個馬拉松跑手體內約有多少肝糖+血糖?loud兄, 我今次過台灣會了解下比賽時沿路補給的情況,再做下reserch,計劃個能量補給plan。我就覺得巧克力的營養成份不夠全面,pawerbar會好的,我們由700開 ...

三水哥, 你可以上網搵吓d 關於ATP 同 aerobic metabolism 既野.
我係一位懶人, 但時常有好成績都係靠lee d 之前讀過既機本概念. work 吾work就由比賽反映. 我比賽就反映出係work.
我只可以講 一星期under 30k 既跑步, 都可以跑出3:1x既全馬, 一星期操山吾夠50k既山, 苗圃係可以under 5小時. 反映出賽前準備係最重要. 操練不足就最好溫書.
你有咁多時間操練, 再吸收多d能量轉換常識, 一定有一突破.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 29# 的帖子

吾會wor, sodium 係gel入面已有一定分量.
Sodum and Potassium一盤都有.
http://guenergy.com/products/gu- ... e-berry-pomegranate

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 33# 的帖子

我有個friend 因為飲水多左係單車上面嘔, 之後散哂 佢係前港隊.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-8-3 10:32 發表

Rockie兄:
今年有跑第一次半馬,2:17
計數的話是可以完成全馬(4:45)
不過目標就定左4:30

如果半馬2:17, 如果未跑過全馬, 真係要預全馬要5個鐘

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-8-3 15:38 發表

或者玩住兩鐵先,頂下癮

我之前由2005-2008都係玩水陸, 2009開始玩3鐵.

2000開始舉鐵(上哂腦, 連證書都攞埋, 因為沙士先去跑步, 因為所有gym都要關閉) 155lbs
2003開始跑步 150lbs
2005定06開始水陸 145lbs
2008開始操山 140lbs
2009開始3鐵(影左一次3鐵相就中左毒 5月boc3鐵) 133lbs
2011 Ironman 好期待
ching 早玩早享受早型
睇睇個lb 數就想玩啦, 不過銀包個lb 數都好低

升級   21.55%

該用戶從未簽到

又一個引人入鐵報告. 正.
上次吾記得比番$10 你. 下次再記.
你只玩3鐵就好啦, 可以去玩703. 我要操山, 冇得玩703住. 等你地703報告.
女友都好想睇我海外比賽, 一來可以比賽, 二來都可以玩多幾日.
菲律賓比賽真係好想去, 我好鐘鍾意馬尼拉一帶.
原帖由 三水豆腐 於 2010-8-4 13:37 發表
Hahaha...我就極速中毒:
2008年第4季踩P8折車 (160磅)
2009年第2季游水 (150磅)
2009年第3季跑步加踩公路車(140磅)
2010年2月兩項 (136磅)
2010年5月三項(134磅)

2010年10月半程鐵人賽: ...