香港長跑網  - 長跑長友

樓主: checkie
打印 上一主題 下一主題

向十月大阪出發!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

checkie兄, 小弟著過ASICS後, 都做左佢FANS, 真係好好著, 而家總共有四對:

Gel DS Trainer --> Speed training & mid-long run
Saroma racer --> Speed training & mid-long run
Gel Nimbus --> Originally wanna buy for long run, but feel too heavy.. not for me
Tarthar Gale --> Racing

個人好喜歡DS Trainer系列.. 作為練習鞋夠保護又唔會太重!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

好好休息!
另, 得閒報告下Kayano啦, 洋人好似好buy呢款鞋!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

chekie兄, 休息為走更遠的路, 身為老鬼有樣好就係知道幾時要停 .. haha

好好養傷, 放眼渣打馬拉松啦!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

好高興 Ching 康復 , 小弟都係好經歷過多次受傷, 好明白傷癒可以復操的喜悅!!

記住慢慢唻, 唔好太心急!!   仲有大把時間先到渣馬, 我目標都係3:30, 到時終點見!!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

個人認為, 如果runrun ching/tse?  咁輕, 如無特別容易受傷, 應該DS Trainer作為訓練鞋應該好夠保護了...

升級   13.33%

該用戶從未簽到

非常認同!!

希望你今次訓練計劃訓訓利利, 一直到渣馬做到佳績!!

另, 小弟未睇過Pifizinger的programme, 只有聽這裏的佐治兄介紹過, 係咪要好多時間先可以練到咁高里數?

升級   13.33%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-12-4 09:01 發表
因為開始跑番,消炎藥又食完,腳爭又緊番加少少痛。
尋曰做第二次衝擊波,雖然情況無大進展,但起碼緊既感覺好左,鬆番哂。
暫時仲未有顯著成效,醫生講厘個症比較長手尾,洗濕個頭,頂硬上啦!

完全感受到師兄的無奈, 跑又痛唔跑都幫唔到乜...   唯有盡量改善跑姿, 睇下可唔可以幫助減輕腳底壓力啦!!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

chekie兄, 受傷真好麻煩, 但這問題其實個個跑手應該都經過, 唯有慢慢來, reset目標唔係消極, 相反係極之積極的方法!!  希望ching早日好番晒啦!

ps 小小個人意見, 既然ching係目標做全馬成績, 實在唔需要太多短矩 (100m/200m) 訓練, 易受傷之餘也不見得對長矩跑有大幫助..

升級   13.33%

該用戶從未簽到

鏡皇,我目標細點(4:00),睇下到時撞唔撞到你啦!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

Checkie兄,明天好好享受比賽!