香港長跑網  - 長跑長友

樓主: hksis8888
打印 上一主題 下一主題

強烈反對渣打馬拉松加價

升級   93.67%

該用戶從未簽到

政府對本地田徑運動直接投放的資源有限, 田總靠一年一度的馬拉松比賽籌集資金, 其實都是無可厚非的.

老實說, 田總有不少賽事是賺不到錢, 甚至是蝕本, 但為了推廣田徑運動, 都仍然舉行.  我個人認為, 香港馬拉松參與的65000人當中, 真正熱愛長跑的只有少數, 大部分都是湊熱鬧的群眾, 田總用他們的錢, 去推動田徑運動, 是十分正確的做法! 而我們熱愛跑步的人, 應該不介意付出多少少, 去幫助推廣跑步運動, 特別是年青的跑手, 是需要很多資源去培訓的!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-10-4 15:33 發表
各位贊成或反對都必定有原因,唔會明知自己錯都當對。不過,要講加價是否合理,最好有客觀數據,可惜我真係搵唔到內幕資料,知道筆錢點使。

搵左一輪,只係在HKRUNNERS的討論中,見到2007年HKAAA換主席時有些討論 ...

正如你所說, 因為缺乏資料, 田總內部的管理是否妥當, 我地外人是很難評估, 不過我地又唔應該用陰謀論去推測, 呢次加費係為左增加佢地自己人架利潤!

從反應看來, 大眾對加費似乎沒有太大的意見, 如果真係貴, 應該少人報名才是, 不過事實就係反應依然熱烈.  所以我係贊成田總搵多d錢, 用黎推動長跑活動, 所謂收之于民, 用之于民, 可是現在田總似乎將係長跑比賽中賺到的錢, 花在短跑, 或徑賽項目, 就有負長跑人士的期望! 點解田總唔用錢支持全職長跑運動員呢?

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2010-10-4 23:56 發表

經濟學角度看
因為名額一早爆滿,很多人報不到名
是可以每年加價加到截至日才滿額
一定可以賺更多(甚至可能加價到不滿額,賺得更多)

但如果真是賺咁多
一定會有業內人士加入競爭

就全馬而言,滿得最快
...

同意shogikin兄的講, 要有進步, 就要有競爭; 不過攪大型的跑步比賽, 一定要有政府的支持同祝福, 而在這個條件下, 田總得到的競爭優勢, 其他跑步賽事的攪手, 似乎望塵莫及!

曾經聽聞有攪手想在廸士尼攪全馬的比賽, 如果成事, 或者會對渣馬構成威脅; 因為只要有賽道, 私人團體攪的比賽, 很多時都比田總的辦得好!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

關于件衫, 我會聯想起渣打銀行多過nb, 所以或者t-shirt的設計, 係贊助商的意見, 佢地覺得唔大變會有更大的宣傳作用都未定!

我同意小叻的說法, 其實我都幾鍾意呢條賽道, 勝在變化多端!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2010-10-6 10:49 發表

咁嘜就系
贊助商的意見 >> 跑友的意見

當然主辦單位可以說
都有跑友喜歡這個設計
跑友的意見未有一致共識

Kin in Running

跑友們可能們可能覺得紀念t-shirt係報名費架一部份, 既然比左錢, 當然有要求! 不過事實上好多大型的比賽, 件衫只係贊助商架宣傳品之一, 係件衫上賣廣告, 佢地要比錢架; 所以, 件衫對佢地黎講, 只不過是人肉廣告牌而已, 當然如果設計得好, 好多d人着出街, 宣傳效果會更佳都未定!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2010-10-6 11:19 發表

贊助商有比$
唔通跑友無比$

點解贊助商的意見是意見
跑友的意見就不是意見

Kin in Running

好簡單, 因為跑友比得錢少囉!
一個跑友先係比300, 而一個贊助商就比幾十萬, 甚至幾百萬; 你話主辦單位會聽邊個講多d呢?