香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大力蘇
打印 上一主題 下一主題

2010.11.28 聯合國兒童基金會慈善跑 UNICEF Charity Run (名額已滿)

關閉 [複製鏈接]

升級   30.2%

該用戶從未簽到

升級   30.2%

該用戶從未簽到

對我來講:

HK$450 - 就當做善事(雖然我覺得佢加得太狼死)
獎項少了 - 也沒所謂, 反正我能在長跑項目攞獎的機會很微.
塞人 - 若參加今次會是第1個半馬, 被人阻慢一點也沒所謂, 安全至上.

但6:15開跑, 根本未天光. 地點太遠, 要4:30去到巴士站就太早了. 如果有多D識得既人一齊跑我或會有更大動力去報.....

心大心細中.............

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2010-7-17 01:25 發表

chisuet 兄, 好耐冇見 !

我已經報咗 12月5日 新加坡半馬,
所以我都諗馬哩個係咪都係報半馬, 驚會影響新加坡跑,
同埋我都驚會塞人, 報咗又跑唔到全力, 好似有啲唔抵.

哩個 Unicef, 諗落舊年都好快滿 ? 係唔係呢 ??
駛唔駛要諗真啲就報名嘞 ?!?!

得兄你好!
舊年如果無記錯, 應該是10月中爆滿.
你既報了新加坡半馬, 即使參加這一個, 都可能會當是輕鬆跑.
不過兩者相隔一星期, 換著是我可能趕不及回氣.
下年如你有意思報外地全馬, 除了新加坡及澳門外, 不妨考慮一下沖繩那霸馬拉松, 應該勁好玩.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-7-17 09:03 發表

Thanks 得兄!!
sub-2 應該好難
我練 16k 最好果次都只係 1:45
正常就要 1:50左右
我目標係 sub-2:15
最差都希望有 sub-2:30
睇到時熱唔熱
一熱我就死得..........  " />" />

炎熱天氣對所有跑手都有影響架啦.
夏天主要儲mileage, 也不必求快. 一入秋會你自然會覺得好跑好多.
我今個夏天主要是以競步+慢跑為主, 長課多會揀競步.
就像今早就「行」了15k多一點, 1:50左右.

如果我參加, 因這一個是第一個半馬, 我會將目標訂得低一點, 2:15左右, 再慢一點也沒所謂.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-7-29 11:15 發表

唔知有冇記錯
渣打半馬好似七點先起步
我跑兩個半鐘既話
返到黎都九點半
10k 應該完哂..........

渣馬2010半馬挑戰組及1組的開跑時間是6:00及6:30.
其實除了入維園最後衝刺的一段路, 半馬及10k的路線不會重疊.
就算塞人, 好大機會都是跑同一路程的.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-7-29 15:14 發表

Thanks 更正!
唔知半馬 last 駛唔駛上天橋呢?
我跑 10k last 要轉上天橋然後衝落天橋再轉入球場.........

多得很:
上西九龍快速公路, 林士街天橋, 馬師道天橋........還有上落西隧.
雖然我未跑過渣半馬, 但相比之下, 10k的維園道天橋真係濕濕碎.

Unicef個半馬個上落斜應該是最少.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

幾經考慮, 今日終於報左半馬,
但仍未決定到時會否落場參賽, 因為1星期後另有一個20公里道路競走.
視乎進度, 兩者可能要擇其一. 若到時未能參加這一個也可當做善事.
對上的一次比賽要數到河畔10k, 剛好50分鐘內.
入夏後很少做速度課, 每星期的長課都只有17km.
即使落場, 因為係我既第一個半馬, 亦只求輕鬆完成.
若能2:15內完成而又不太倦則更佳.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-8-17 21:36 發表

下? 唔會呀?
頭10K 已經搞到筋疲力竭, 後11K 先至會係最難捱的呢?!
所以平日跑開15,16K (最好練到20K 左右) 先至有機會跑完全程半馬呢??

試下前面跑得慢d, 到跑順才加速才未遲.
秋冬天應該會比夏天好跑好多, 而且比賽日氣氛影響下, 表現會比平時練習好一些.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2010-8-21 07:18 發表

econecon ching, 唔洗心急wor, 舊年係一, 兩個星期前會收到confirmation letter, 響灣仔某酒店攞跑手包. 到時見lahgj091" />" />hj , he~he

今年不見了那間酒店的名字, 取跑手包的地點可能會改.......

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2010-8-21 12:38 發表
請問各位條賽道多唔多上茖斜. 同埋其實個起點係係欣澳站定迪士尼站架

小弟會係港島區去架. 似乎當日除左搭的士去港鐵"香港站"外別無他法.

唔知當日上環站會唔會早d開放呢?

當日會有穿梭巴士的. 你跑半馬要搭最早的一班, 4點幾就開.
http://run.unicef.org.hk/b5_event_details6.php

若搭港鐵, 最好直接去香港站, 最早的一班東涌線列車4:50分開, 之後14-15分鐘一班, 上環站未必會早開.
應該會在迪士尼下車, 你跟住D人行就得, 坐得呢班車個個都係去跑的.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2010-8-23 02:14 發表

而家難d啦. 今日下午(星期日)自己跑步. 越跑越唔掂, 一來熱二來空氣較差.. 跑到最慢時有7分幾1k pacing. ... 好唔樂觀而家咁睇.

而家咁熱既天氣, 7分幾1k pacing倒沒有甚麼問題, 最重要係你知道係呢個環境下, 自己做緊什麼(是長課還是tempo)
同埋應該去到邊, 唔好太勉強自己就得.

我上星期六早上係跑馬地跑一節長課, 開頭都係keep住7:15/km, 頭11-12k心跳都一直keep到80%以下,
但13k以後, 開始有點曬, 亦有點心急想早點完成, 步速不自覺加快去到6:45/km, 去到最後一個圈更去到6:15/km, 但心跳已超過85%.
15圈即是20.625km, 用了2小時21分完成.

如果不是後段心急, 能keep住7:15/km, 長課的效果應該會更好.
不過經過這一課, 我已有信心可以2小時15分內完成我第一個半馬.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 orgafish 於 2010-10-14 00:15 發表
我第一屆跑過,如果無記錯只有一種賽程 - 15K。
跑道平坦,環境一流,無得人撞人。
無論如何,我今年又再次支持佢,
已經報左半馬

到時見

你上年可能沒有玩, 上年半馬同10k既撞人撞到傻.
去年呢個時候已經爆滿, 到今年到而家仍然未滿.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-11-18 15:46 發表

又係咁
大會又唔安排地方換衫沖涼............  " />" />hjghugh

佢只會有兩個大帳幕俾你換衫, 沖涼就可別想了.
人地個樂園趕住清場, 之後開門做生意, 邊有可能仲整個地方俾你沖涼.

你只會見到一排好長的"臨時廁所陣", 由左至右睇, 相當"壯觀".

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-11-24 01:31 發表
謝謝bello兄! 小弟會坐0425北角開出的特別巴士,前年參賽坐過,上車入錢的($20)不過半夜無車搭,由柴灣飛的去用左60蚊,相信無改的,舊年坐大會特別安排既巴士(唔洗錢,不過等如無得訓,好早的好似係3點鐘),今年,博 ...

如樓上講, 今次這個方法應該行不通了.
由去年開始要坐大會安排的巴士要係領取跑手包時順便要俾埋那$20, 佢會係你個號碼布上打印, 司機會憑那個印放人上車.
換句話說, 應該不會在上車時俾錢.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

恭喜各位昨日完成比賽及PB的朋友,
特別是齋老味, 第1個半馬就Sub2, 勁!

本來也報了這個UNICEF作為我的地標半馬, 不過一星期後有1個20k道路競走賽, 對我來說兩星期2個20k以上的比賽驚體力未回復. 經再三考慮後決定選擇後者, 反正半馬的比賽總有機會, 後者一年才得一次.

我會以美津濃半馬作為我的地標賽, 但不會計較時間(因為一星期後又一場10k隊際), 真正目標放在明年2月渣打半馬.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2010-11-29 17:35 發表

今年渣半馬前, 試跑 ~ 20km, 有自己攞水飲.
早一兩個星期, 自己試跑 ~ 18km, 冇飲水冇嘢食, 真係好攰好攰.

平時跑比賽, 有飲水後, 心理上生理上, 係會即刻醒神啲, 所以真係唔 ...

飲水的確好緊要, 當你口渴時才飲已算遲, 缺水時速度一定下降.
水站那幾秒唔慳得.

有位高手教的方法: 若不想拿水/飲水停下來, 或怕飲到一身都係, 可以在拿水杯後先揸實杯邊,裡面既水就不會漏瀉, 要飲時略為鬆開杯邊逐少飲下, 飲完後揸皺隻杯到合適位置丟棄. (當然不希望大家亂拋垃圾).

至於平時練習, 就無咩所謂啦, 或者買一個可以放水樽的腰包就得.