香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tommyleung
打印 上一主題 下一主題

由半馬上全馬, 要幾耐時間?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 齋老味 於 2010-12-2 11:26 發表

ching 你同我一樣喎
    本來都冇諗過玩全馬
    但係經過 unicef 半馬後
    又覺得自己有機會跑到全馬喎
    不過要解決中途補能源既問題
    暫定 2012年報渣打全馬
    渣打中途好似有得補充糖份???
    係我就可以考慮啦........ ...

咁我真係冇你咁快 lu
    我預計即使跟佢地全力練習,自己若肯日操夜操既話
    都可能要 2013-2015年先至可以報渣打全馬
    原因係全馬同半馬/ 10K 情況不同
    要先解決補充水份,甚至訓練自己三小時內不飲水這個問題......

升級   100%

開心

原帖由 tomcat 於 2010-12-2 01:14 發表
    我用咗2年時間,去準備我的第一個馬拉松.
    我是60后,2年前10k跑1h,我選擇不太進取或輕鬆的方式去操練,
    因身體/工作/時間都不能放太多在操練上.

現每星期70k,含30k長課.目標12月底前每星期100k含40k長 ...

我真係羡慕你在工作繁忙中仍可以抽時間去練跑
    但你點先可以抽到時間呢? 真係清晨去練跑完先至返工?

升級   100%

開心

原帖由 purejoey 於 2010-12-3 00:49 發表

我依家夜晚跑21k都冇飲過水因為出汗較少,日間跑就一定飲。
    其實跑一段飲d水有什麼問題?可以邊跑邊飲,唔會損失好多時間。

邊跑邊飲會令個胃消化唔切,容易搞到胃痛。
    當然全程唔飲水係冇可能,但儘可能做到越遲先飲就越好啦......

升級   100%

開心

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-3 11:47 發表

我次次全馬都野外露出排出多餘水份, 尤其在昂船洲大橋, 上斜之前背面幾千人跑,”野外露出”小便.

飲水not for 口渴. 口渴飲太遲. 聽ching 教, 習慣每 3k 飲 100 毫升對身體訓練效率更高.

咁搞法咪成日跑跑下都要去洗手間?!

升級   100%

開心

原帖由 tomcat 於 2010-12-4 00:51 發表

Ching!
    我都係抽時間跑,有時早上跑完返工或放工跑,
    如感覺彼倦就唔跑.但定咗就要起身跑,
    跑到的,早餐加杯凍奶茶比自己.
    所以要用2年時間.

下星期13度啦,又係考驗.
    爭扎起身.

呢個對我黎講都算是適應了
    去年渣馬前,我記得又係好凍,仲要係落微雨
    但我都照落街練跑,結果都做得到。

期望今年都可以咁做。