香港長跑網  - 長跑長友

樓主: nc
打印 上一主題 下一主題

nc 跑步blog

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-3 23:12 發表

fighter小兄弟, 唔駛返學或返工嗎 咁好星期四入camp, 真令人羨慕

4點開跑, 想早d3點前 (or 2.30)到, 電聯吧... 希望小兄弟去完camp還有氣力跑

呵,祝兩位出師順利,希望唔會太熱啦
steven,跑斜路唔好再甩轆啦,以你腳力,至少要under 23min

升級   16.67%

該用戶從未簽到

好英喎,上斜過人!

我有時早晨比賽會飲牛提神, 不過係半小時前分段小小地甘飲,ok無問題 , 效果都好
好似nc姐一下子氣吞全牛就未試過, 事關隻牛都幾 "un"胃, 成罐一次過落肚隨時跑到嘔...

anyway, 恭喜哂
會跑埋另外兩場5k?

升級   16.67%

該用戶從未簽到

回復 308# 的帖子

小腿比較易搞
我通常塗Voltaren gel(有消炎作用), 再用指力替小腿按摩, 最好由腳跟開始順住小腿肌肉條紋掃到膝後,一個方向重覆甘做就得
按摩對散乳酸好有用, 做完對腳會輕晒(手指就累D )

升級   16.67%

該用戶從未簽到

回復 310# 的帖子

香港有, 好common, NSAD 黎既, 可以安全使用

升級   16.67%

該用戶從未簽到

try banana, 1 banana isn't very filling and easy to digest, that gives you enough energy for a morning long run

升級   16.67%

該用戶從未簽到

Fig?? I have tried fresh fig. it's a really different kind of fruit
my colleague has a fig tree and he'd bring us a FULL basket of figs to share when it's season. it has a very pleasant scent.
I quite enjoy the taste, just like if you add a bit of fragrance to sweet. But it's those fruit you can't have too many

is fig same as 無花果? anyone knows?

升級   16.67%

該用戶從未簽到

睇黎要借CERN既大型粒子撞擊器加速成光速先可以勉强影到nc姐既側面!

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-11-30 22:42 發表

其實我星期五, 六也有用按摩膏按摩對衰腳, 等佢可以鬆d, 合作少少, 點知都係同我作對. 另外, 都有係咁意拉下筋的, 不過又真係拉得不足夠

個個都話凍d跑得舒服d, 我真係唔係好明, 凍到緊晒又掂跑 ...

是否warmup不足呢?
5-10min jogging warmup in winter是必需的,最好加兩三轉來回快跑提高心跳,然後慢慢拉筋,效果可能會好D

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-12-7 21:52 發表

3/12/08 - 9.345k - 7線 x 21
2'27"/2'37"/2'50"/3'02"/3'07"/3'24"/3'25"/3'22"/3'24"/3'19"/3'12"/3'00"/3'06"/2'59"/2'41"/2'34"/2'34"/2'31"/2'29"/2'25"/2'19"  Total: 1:00'56"

3個8線warm up (腳腕很緊 ...

咦, 10k training都可以輕鬆sub-60, fit 喎
跑哂草灣係米好正呢? 地面又soft, 唔似跑石屎路甘易傷, 沖涼房又新又正, 無得彈