香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2011.4.3 環島跑2011 (Round the Island 2011)

關閉 [複製鏈接]

升級   48.95%

該用戶從未簽到

回復 29# 的帖子

已開始每星期六八点網球中心的pre-trip,非常好玩。謝謝師兄的描述。

https://docs.google.com/document/d/1TGUh9kS-i6EXBFhJcrUMquJQOm1CFFLlY96tZlF_834/edit?hl=en_GB

升級   48.95%

該用戶從未簽到

黃泥涌峽停車場 即是在陽明山莊對落的黃泥涌峽公園對開的一個停車場附近。

不用擔心,我們今个星期六八点的 pre-trip會由起点出發。

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2011-3-1 11:28 發表

Ching,

不是港島人,仍是不太清楚,因為google map 找不到黃泥涌峽停車場或黃泥涌峽公園。

是否近雅柏苑Shell油站附近呢?又乘的士應如何指示落車地點?

謝謝!

呢度 有d 起点 相:
[url=http://hk.myblog.yahoo.com/aysmuniverse/article?mid=846]老師个blog[/url]

簡單d 应该係 雅柏苑 停車場 嘅空地。但因為佢無 locker 無沖身設備,多數人會係網球中心出發做 pre-trip。

Detail d 起點的黃泥涌停車場是在油站側的樓梯上, 轉一個小灣便到.
它其實在大廈地窂, 所以google map 應不會看到.

心情上緊張代表ching重視,其實真係一d 都唔使担心,
同畢拉山15K個起點位差唔多,在蜆殼油站(而家無咗)側邊石梯行上,雅柏苑行落會見,比賽日會見到簡漏的擺檔,那個光頭的白种外國人(即老師 blog 裏面做緊 briefing 果个白种人)拿著紙筆墨登記的就是. 搭的士就話淺水灣道1號,何鴻燊大宅正門----對面....放鬆地笑住去比賽....做个happy業餘專業跑手....一定會有好成績...哈哈哈

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2011-3-3 15:22 發表
謝解答。
另外,其實CP與CP間有沒有水站作補給呢?
因為看地圖CP與CP間好像相隔頗遠。

沒有,用上面blog故事去說明,所以个故仔係老師發覺漏了水壼,由龍脊跑回土地灣checkpoint 搵水壺,明知嘥时间。

意思係,你會有腰包水壺,在 checkpoint 裝水,如果係 serious runner, 計每分秒,checkpoint 係補水,面包係上樓梯食幾口,以半或1小時補一次。而且,件事係 pre-trip 時做 rehearsal, 去試哂,即係边个位食乜野,做乜野,例如幾時 食gel、食面包,賽日著乜鞋、著乜衫,幾時換膠佈,搽花士拎,用乜腰包,跑乜 速度表 等就係 pre-trip 的原因。

如果你全部pre-trip做足,比賽日只不过係一場表演,所有動作应该係机器化地一早全部試过。

checkpoint 與 checkpoint 之間 遠唔遠 在山賽中 应该唔會有問題。

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2011-3-3 16:23 發表 謝回覆。因為不慣用腰包,所以想多瞭解一點。似乎用arm wallet帶gel,手揸空水樽上陣也可行。

可以,但有两点忠告:

1. 因為四月天,有机会好跣,pk時两隻手安全过1隻手;
2。在游绳部分,两隻手會安全同放心好多;當然唔游绳都可以,但就會慢少少。

我大圈 pre-trip 因為唔用水袋,都會手拎水樽攞多少少水,但會在游绳時空番两隻手以備不时之須。

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-4 14:39 發表 Sat 和力哥跑, 掠過游繩部份一直走石屎路都沒察覺, 休息時我講 "e..為什麼沒游繩?" 還以為記錯 tim.    
游繩部份在完成金督馳馬徑,由柏架山道前往大潭道一段。可以游繩直接落引水道,或者直行然後前路落石屎梯。

登錄/註冊後可看大圖

會在木板處交滙。

登錄/註冊後可看大圖

問題係為何要游繩?因為好玩、俾人感覺英勇、快而沒有危險。行山路:370m 要3分57秒。游繩:160m要2分53秒。講真又唔快好多,只快1分钟。但真係好玩好多。第一次行,係驚,因為另一边係岸,好似會跌死,仲覺得pk 會上頭条,要直升機救。但去到咁啱有阿婆行緊,健步如飛,跟住佢仲有幾个小朋友,佢地仲跑黎跑去,自己跟住落山,一d都唔危,仲好好玩,亦好難跌落去。pre-trip 時游繩 2∼3次已經好熟点用d繩。最緊要挨住石屎跑就ok。

升級   48.95%

該用戶從未簽到

回復 48# 的帖子

問:唔知有冇人會大細 loop 65k 一齊練? 然後知道自己時間,同時提升耐力加肌肉實力?

答:
參考左呢个blog去答两條 FAQ。References: http://hk.myblog.yahoo.com/gossip_gor/searchblog_art?p=RTI&my=1 參考呢度係希望搵d 大路 少少的人,增加大家參考價值。

其實唔使,問題係練完之後只係『信自己可以完成』的信心大左,但耐力未必可以一次性提升。而因為之後的回復时間會長左,基本上24∼72小時對腳係實嘅,有机會令之後幾日的練習計劃打亂。

問: 如果冇,到時的時間預測工具 (formula) 如何?eg. {大圈練習時間+小圈練習時間}+ 休息�力竭時間? 意思大家會預多幾多時間 為出發時間計算? (因為之前有人太早出發,未两点已回終点)

答: 跑65k 同跑 獨立小圈�大圈 一定有分別。當冇拗柴冇大傷,係盡力咁計,平均慢1∼2分钟 pacing 係走唔甩。呢个位因人而異,但一定唔會快过 pre-trip 速度。

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-4-3 20:02 發表 反來啦...今年第三年玩都算係最辛苦既一次。如果唔係有位超級無敵好Support陪走細圈,我估我已經放棄!

我今年第一年玩, 好同意辛苦.但想知道唔係年年都係咁辛苦嗎?

想請教 今年特別辛苦 係因為 唔慣65k 長得滯辛苦? 早起身辛苦? 連續長時間辛苦定係爆辛苦? 定係因為天氣突變高溫廿幾三十度?

我由 声沙到失声,左腳抽到右腳, 再由腳抽到上腹, 生平第一次腹抽,跑變半跑半行,俾平時C 組級別网友过头, 都冇 give up.....听到有人因為某些原因就 選擇 drop out, 好可惜.... 其實對某一目標堅持,有信心,不放棄,係一定可以願望達成。有人話長跑係鍛鍊意志,當長到5个钟咁上下,身體不受控制,發唔到力,麻痺,尿係深茶色,連身體都是死的,如果連精神同意志都冇埋,講真,咁仲有乜野去支撐到達終点呢?

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2011-4-6 08:42 發表

係呀...最後兩個checkpoint, 莫講跑, 行都成問題.  到最後個cp仲收左檔, 好彩佢留左幾支水係紙箱度, 唔係都唔知完唔完成到

其實本身个賽事係超難,得來不易....熱成咁,完成到已經係利害. 睇番新聞:

2007 環香港島賽 日籍跑者猝死
http://www1.hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20070416&sec_id=4104&art_id=7005825

登錄/註冊後可看大圖

2011 跑步比賽健兒跌傷
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110404&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15135252

登錄/註冊後可看大圖

賽道設計注定 係上新聞, 小則 pk, 大則 猝死.

呢个師兄好悽慘, 你留意係 checkpoint 土地灣工作人員(西人義工) call 白車, 佢其實係想繼續比賽.  你完成 係值得高興同珍惜.

想請教: 如果係 四点前到達終點, 但中間的checkpoint 好似你情況, miss 左登記, 咁即係有名係件衫定當完成唔到?

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2011-4-6 14:05 發表
平安完成,在此再謝過 happy2829 和 MattewTse 師兄之前的提點。

另外亦要多謝358號師兄,多次仙人指路,否則早已迷路" />" />" />" /> 。

恭喜恭喜.... 出左result, 你滿意嗎?

Round the Island
Results now available for the 2011 RTI.  Splits will be posted soon,

All Whimps
True Grit Ladies  True Grit Mens Open  True Grit Men V1 True Grit Men V2