香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請問大家最後一課長課幾時跑好?

升級   86.6%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我呢4年都係比賽前一日...一早7點熱身去跑長課...ps差唔多40公里左右...之後就食野...沖個涼...去街放鬆心情...晚上8時訓覺= =

升級   86.6%

擦汗

好,比你地見識下唔係仁既本識,2/19早上7點馬鞍山運動場見

升級   86.6%

擦汗

好心...多d睇以前人地跑手既自傳同日志....記得係6年前我岩岩玩長跑...有位前游泳教練教我去吸收以往既跑手既跑法,訓練方法...或者我習慣左每日返完12個鍾廚房之後都去練習
    各有各練習方式...各有各既路...只要練得好做到理想既成績..無野係無可能....
    個個全職既運動員都係一星期練4~5日.以我...返完12個錐都仲要去練..因為我熱愛我既長跑
    分享各人既經驗...吸收各人既得失....別以為一般正常就是對...要反觀別的想法...我知你地會覺得我好白痴咁練法...但係你地追求既係咩?起初覺得長跑網既人係唔錯既會友..原來都係不外如事....從呢一刻.我唔想再同你地去討論分享我既練習方式...道不同...比賽完終點見啦

升級   86.6%

擦汗

原帖由 waikwong 於 2011-1-26 15:17 發表
    我知美國有跑手,在參加全馬前當日,會跑二小時去起跑點,他說跑全馬唔夠(喉),很多職業跑手在比賽前數天都keep住慢跑十幾二十公里,有些下午比賽,上午還會操練。
    所以我說tn ching勁不是說笑的

係外國好多跑手都係會係比賽前一天昨長課
    因為馬拉松要保持住身髒機能每天都能有出賽水準
    我自己做飲食..日日都12個鍾..好多同事都話我傻..咁樣去練同比賽.
    不過..我鍾意跑步...熱愛漫長既馬拉松,,,就如人生經過既每一小的點滴
    只要還有一位朋友在背後支持我也會盡我所能去跑出最好既成績
    上年..出左長青不夠5公里右腳以經痛到跑唔到...雙腳不停抽根...最後行返終點....
    為著的是第一次我女朋友係終點等我
    今年..都跟以往一樣去練...今天很大風...不過我享受寒風的凍
    享受那種痛
    各有各經驗經歷...分享我很喜歡.但請別以為自己的就是正確...我也有錯,只是沒人提點
    祝各位今年比牡時做出再好的成績各位加油吧

升級   86.6%

擦汗

原帖由 miller 於 2011-1-27 16:39 發表

即係咁,你當跑馬拉松好似食大胃王比賽咁,平時都要食大個胃,但係比賽之前o個朝你都唔會食比賽咁多o既份量掛?

比賽之前唔食野又唔得,咪食少少打下底咯…

每個人身體既體能體質都唔同...
    飲食習慣.新陳代謝回復都唔同
    練馬拉松都有分長課短課
    長課:時間.耐力.氣量
    短課都一樣
    曰要人似我除非兩個我
    有時練習呢家野經驗分享..心分交流..
    好似忠言一樣...岩聽岩用..去學囉...唔岩聽唔岩用..聽完就算囉
    唔通下下都要學世界第一個個跑?好似佢咁練?
    每一個教練教既每一個學生都用唔同方法家啦...看各人體制既姐
    有時d野唔洗下下都咁到肉...去到咁盡...
    留低一點如地....別當西瓜吧,拍謝

升級   86.6%

擦汗

原帖由 Mike_Li 於 2011-1-27 09:35 發表
    從書本看到的練習program,業餘跑手的長課一般約32至36km,師兄練習43.9km超強。比賽前兩星期應開始進入taper階段(減量)。

如果當你屋企有兄弟姐妹係香港田徑隊的一份子...我想你也會受他感染.....
    我雖是業於跑手...但自小以經常常在山上通山跑@@"
    住圍村大..經常都同d狗上山玩>"<回想小時候真的不錯

升級   86.6%

擦汗

原帖由 spmho 於 2011-1-28 23:36 發表

ching,我比較有興趣知道,你比賽前一日走完40k,你個比賽咩成績?

最好個次係2小時42分
    最差上年5個鍾足足..因為右腳腳掌骨(以)位

升級   86.6%

擦汗

原帖由 spmho 於 2011-1-28 23:36 發表

ching,我比較有興趣知道,你比賽前一日走完40k,你個比賽咩成績?

叫我tn就好-,-我不是ching

升級   86.6%

擦汗

原帖由 spmho 於 2011-1-28 23:43 發表

2:42也是渣打跑出的成績?.....原來係高手

一年比一年差唔知點解...可能工作既關係....
    今年好想有新既紀錄...雖然好多朋友支持...但係相對壓力大了

升級   86.6%

擦汗

原帖由 lawger 於 2011-1-29 07:37 發表
    tn add oil

多謝支持>"<

升級   86.6%

擦汗

原帖由 waikwong 於 2011-1-29 19:26 發表
    tn你好,我有小小的意見。你的最好時間是二小時四十二分,在香港可能是top的一group, 但在US or World 來說,是很低水平(對不起,得罪了),所以不應用職業跑手的訓練方式(如在比賽前日40k長課),可能你有能力作這 ...

我都覺我成績一年比一年差....可能係英國玩同香港唔同瓜...其實跑得既都想拎好成績既...可惜我無咩緣份受教
    為一能令我去跑既動力都以經無左2樣...其實想今年睇下破唔破到自己既總時間...唔得...就專心進修和工作...
    仲有2星期...壓力一天比一天大..一天一天緊張......

升級   86.6%

擦汗

原帖由 天天跑 於 2011-2-18 22:43 發表
    好佩服各位CHING, 小弟跑步兩年多, 第一次參加全馬, 有點緊張, 半個月前開始, 練了幾明天半馬, 明天練一個30公里, 讓身體加快適應, 後天跑人生第一次的全馬!!!

今早雖然都係有下雨...但我都7點出門口完成慢步既練習=.="
    記得練完沖個熱水涼
    自己一個好啦唔好搵人陪你沖wo哈哈
    我岩岩食完我既早餐出去行下街,今晚早d休息阿各位=口=