香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜大圍兄開新blog!踢波我都有興,遲D有時間約d ching踢番場友誼波切磋下啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-7-25 01:06 發表
7.25 Cross Training 沙田穗禾宛足球場
幾日都唔得閒所以冇跑步,但係每個星期四既波一定要去踢,最慘今日來得八個人要四打四,所以踢得好辛苦,踢咗唔夠一個鐘已經有波友頂唔順要收工。
如果有多d人 ...

當然有興趣踼下衛生波啦!不過地點太遠了.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-22 00:46 發表
8.21 Cross Training 一小時小型足球
襯住鸚鵡仲未飛到來又冇落雨,一星期一場友誼波如常進行,不過真係唔夠人踢只係 4 打 4 好辛苦呀。順便係度想問吓有冇其他 ching 有興趣又唔介意入來沙田既可以一齊玩。1 ...

大圍兄,的確好有興趣踢波,不過要平日入沙田踢真係好遠

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-7 22:59 發表

Alex兄你10月已經跑咗73K仲大食啦,不過因為10.12有比賽,所以我諗住來緊星期四or五走多課 6-8KTempo,就會休息到星期日比賽,你都唔好咁快去得咁盡住。2408

大圍兄,加油呀!昨晚你過我同Ken兄一幕仍然印象深刻,當我發力想追你時就已經知道不妙(前段開得太快,後勁無力),不過你千祈不要自滿呀!我下次一定唔會比你過得咁輕易(20k內),看著吧

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-8 11:27 發表

weiwei兄:
好!我都希望大家可以一齊進步,ching來緊有冇報半馬賽事?到時可以係戰場跑道上一決高下。2420
另外真係要多謝ching提點,其實小弟好清楚自己現時經驗尚淺實力有限,只係想盡力同用心咁跑好每場比賽 ...

大圍兄,下次大家見面應該是30/11的聯合國半馬比賽,自從星期一荃屯之夜,自知自己的氣量還未養成,而且控制步速方面都未好好掌握,往往前段開得太快而尾段乏力,所以來緊個半月會獨自加強訓練。看著吧!1130再決高下啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-12 13:52 發表
10.12 歐化寶 1/4 馬拉松 (樂華盃)
今日朝早非常清涼加上又冇咩太陽,原先估計應該係會好好跑,所以賽前 set 自己個 target sub 47',雖然最後跑慢咗成 2 分鐘,不過唔緊要,可以同咁多長跑網既 ching ctse 一 ...

大圍兄,我此終覺得你的最佳跑法是"留前鬥後",以後唔好比d電兔影響呀!控制步速真係好困難的事,到現在我都未掌握到 ......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-26 21:01 發表
10.26 香港長跑會第 31 屆半馬拉松
順利完成今季第一個半馬拉松賽事,今日天氣都幾熱加上賽前狀態麻麻,賽前只係希望可以跑到sub 2已經收貨,最後跑到1'47'20仲無厘頭咁第一次攞獎真係喜出望外。2755
分段時 ...

大圍兄,努力的訓練終於得到理想的回報,1'47'20的時間真係好利害,看來迪士尼都過不到你喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄,唔駛等到迪士尼喇!我今早收到信nike有得玩,到時見啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-7 18:25 發表
2008.12.7 美津濃第二屆石門10公里賽
今日係主場所以唔使咁趕,朝早起身慢慢準備然後出門口,係大圍車站7仔買咗盒三文治+鮮奶做早餐,去到現場會合兩位隊友就換衫然後開始熱身。由於呢個比賽將會係我地今季最 ...

大圍隊長,個步速都keep得唔錯喎! 初七B隊靠你喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-7 23:09 發表

weiwei兄:
如果初七要玩Group Pacing就來睇吓其他隊友意思點啦,ching你諗住到時會點跑法呀?" />" />

大圍隊長,點跑法當然緊係隊長話事啦!跑pacing係我弱項,而我每次參加比賽都跑得好亂(有快有慢,好唔平均)嫁!不過你問我想點跑,我想試下keep住每K 4'20"。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-7 23:37 發表

唔好咁叫我啦...會好大壓力架,大家一齊研究下咪幾好。
我諗呢個速度都應該冇問題,問下其他隊友有冇邊個想一齊跑做group pacing好冇?

收到!咁係咪要開個post來同d隊友研究下先呢?(4'20"/k 我估stanley應該冇問題)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-7 23:45 發表

唔使啦....係返本土賽事果貼度問,d隊友應該都睇到,咁就要麻煩waiwai兄啦..heehee~" />" />

喟喟.....我連練跑的時間都少過人,邊有資格問大家呢?好啦!既然隊長叫到(又衰多口添),就等我初六問問大家先......(遲d問,大家都冇壓力 )

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄,好好養傷後再戰江湖啦!同你幾次比賽,你次次都輸比我 ,快d好番界低我呀