香港長跑網  - 長跑長友

樓主: aaroncslee
打印 上一主題 下一主題

咁多心率錶, 邊隻最好?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

回復 3# 的帖子

但Polar表最大的缺點是GPS是外置的, 要另外再戴一個接收器在手臂上, 每次用之前又要同手表做pairing, 比較麻煩, 同埋只可以靠綠燈或紅燈去知道又無訊號, 唔同garmin可以知道收到幾多粒衞星同埋訊號強度.

我以前都用左Polar好耐, RS400到RS800sd, 之後加左個GPS receiver G3, 覺得好煩, 所以到而家用Forerunner 405同310xt.

話時話, 其實Polar唔內置GPS, 其實係佢技術唔夠, 仰或有苦衷呢?

升級   0%

開心

原帖由 bluegene 於 2011-3-22 21:48 發表
    小弟用咗 Polar表接近10年,之前用S210,而家用RS400。我覺得Polar可靠及耐用,跑步及分析功能多。
    未用過Garmin表,不過見佢個heart rate monitor就唔多啱。
    長條硬帶設計係十分舊,我隻S210個HRM10年 ...

但Polar表最大的缺點是GPS是外置的, 要另外再戴一個接收器在手臂上, 每次用之前又要同手表做pairing, 比較麻煩, 同埋只可以靠綠燈或紅燈去知道又無訊號, 唔同garmin可以知道收到幾多粒衞星同埋訊號強度.
    我以前都用左Polar好耐, RS400到RS800sd, 之後加左個GPS receiver G3, 覺得好煩, 所以到而家用Forerunner 405同310xt.
    話時話, 其實Polar唔內置GPS, 其實係佢技術唔夠, 仰或有苦衷呢?

升級   0%

開心

原帖由 felixcat 於 2011-3-23 17:58 發表
    只係想補充一點,Polar嘅gps唔一定連埋嘅帶放響手臂度,佢有個夾可以好似傳呼機咁夾響任何地方,跑步我就夾響褲頭度用咗都無人知,隔住衫都OK,行山就夾響背囊。

但係始終唔夠Garmin一表過方便, 相信你都知道Polar G3 GPS只係用紅燈或綠燈表示有無訊號, 而Garmin係可以顯示接收到幾多粒衞星同埋訊號強度

升級   0%

開心

原帖由 felixcat 於 2011-3-23 23:47 發表
    每個設計都有佢嘅特性,只重要啱自己用又可以忍耐到佢嘅缺點就可以喇。

RS800CX係可以響開始監察前睇到GPS嘅經緯度同收到幾多粒衛星,不過開始咗監察就無顯示,要暫停佢先睇到。對 ...

或者你所講是對的, 可以看到衞星數目及訊號強度可能有點多餘. 可能我表達得不好, 令到大家以為我睇重以上所講的功用.

其實我想表達Garmin同Polar最大的分別, 就是Garmin一表過, 不用好似Polar咁要外置GPS接收. 我無資格強迫大家有我一樣的感受, 不過, 假設Polar有得俾你揀, 兩隻不同型號, 功能差不多, 但一隻要外置GPS, 一隻唔駛, 你會點揀?

我是由Polar RS100, 200, 400, 到800sd, 跟著配埋G3外置GPS接收器, 其實一直以來都是Polar的擁護者(有另外一個原因是無留意到Garmin有出跑步表), 後來見到forerunner 405可以做到咁袖珍又有GPS, 雖然好多人彈佢防水差, 電池唔耐用等等, 但我只是用來長跑, 又唔會玩三鐵, 雖然CR2032電池唔難買, 但始終可以用火牛或電腦充電會比較方便, 所以無問題, 然後近大半年買左310xt, 改善了防水及電池問題, 都好滿意, 有少少獻醜同抖膽地比較Polar 同 Garmin的使用經驗, 都係想作一個比較客觀的分析.

我還一個想法, 如果大家覺得GPS功能唔緊要, Polar都唔會刻意在RS800sd, 額外開發了G3的GPS接收器, 跟住到現在的後繼型號RS800CX及RS300X, 都有GPS接收功能.

所以我先至有之前的想法, 會唔會Polar有技術的困難, 或有其他原因?