香港長跑網  - 長跑長友

樓主: aaroncslee
打印 上一主題 下一主題

咁多心率錶, 邊隻最好?

升級   96.8%

該用戶從未簽到

睇吓幫唔幫到你,揀最好不如揀最啱自己。
https://www.longrun.hk/forum/vie ... mp;page=1#pid858607

升級   96.8%

該用戶從未簽到

以我有限了解rs300係唔可以用ProTrainer 5同路徑追蹤,GPS只係響無footpod時計距離,不過佢好似只計平面距離,上落斜多例如行山時距離勁唔低估。而由於rs300果D數據去唔到ProTrainer,好似出唔到gpx檔(有錯請指正),而只有rs800cx先可以出埋kml檔用好似google earth開嚟睇。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

只係想補充一點,Polar嘅gps唔一定連埋嘅帶放響手臂度,佢有個夾可以好似傳呼機咁夾響任何地方,跑步我就夾響褲頭度用咗都無人知,隔住衫都OK,行山就夾響背囊。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

原帖由 aaroncslee 於 2011-3-23 18:02 發表 我朋友有隻800, 有次跑完街, 摸腰發覺冇左個gps.....可能夾得唔好所以怕怕

照計無乜可能,個夾夾實果時咬實gps嘅底部個杶位,除非係塊布太厚跟本果夾入唔到個杶位,一般跑褲同tight又唔會太厚。
http://www.polar.com.hk/hk-zh/pr ... /G3_GPS_sensor_WIND

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 32# 的帖子

每個設計都有佢嘅特性,只重要啱自己用又可以忍耐到佢嘅缺點就可以喇。

RS800CX係可以響開始監察前睇到GPS嘅經緯度同收到幾多粒衛星,不過開始咗監察就無顯示,要暫停佢先睇到。對於跑步時用我覺得可以接受,因為跑跑吓我唔會想知經緯度,真係要睇得咁仔細都應該要停低,所以暫停吓佢又無乜所謂。而訊號強弱係可以自選畫面響監察時顯示出,不過就似電話咁係幾條bar,個人覺得可以接受,反而係行山時如果要靠佢嘅經緯度響山上定位,就要出出入入比較麻煩同唔實用,所以只用嚟紀錄路徑就可以,真係用嚟定位polar就唔係咁好。

http://www.polar.fi/e_manuals/RS800CX/Polar_RS800CX_user_manual_English/ch05.html#Start_Training
In Location** you can check your current location. The training computer will pinpoint your location using the latest GPS coordinates. Latitude and longitude are expressed in degrees and minutes. Number of satellites visible on lowest row.

http://www.polar.fi/e_manuals/RS800CX/Polar_RS800CX_user_manual_English/ch05.html#Personalize
Information on the display (Polar G3 GPS sensor W.I.N.D. required)Speed/pace : Current speed/pace. The amount of bars above the letter G indicates the GPS signal strength

升級   96.8%

該用戶從未簽到

Bluegene師兄所言甚是,Germin主力係出GPS,響行山界同定位方面好有名,如果我要買部手提GPS行大山(唔計香港果啲),一定係Germin。而Polar就一向做HRM。所以視乎你想買心跳表定GPS手表。如果只用Polar跑步又唔需要紀錄路徑,就只要買個footpod就夠。又順帶一提,Polar個footpod同GPS係可以同時用,footpod用作步速�幅同距離紀錄,而GPS只係提供坐標唔計入距離。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

相比於師兄跑步同用HRM嘅經驗,我只係一隻好無知嘅小狗。對於Germin手錶嘅認識,都只係從網上資料所了解,完全無實際經驗,所以其實我唔太明白點解要用GPS手錶嘅量度跑程。對我而言,當初想買HRM係因為唔想跑跑吓猝死,而polar嘅HRM方面我較有信心,因為好多年前都經已聽過polar嘅心跳測量,以前suunto啲手錶都係用polar嘅組件,所以去polar嘅網頁可以搵到好多HRM嘅資料同佢地響呢方面嘅研究。所以我最後係揀polar嘅跑步組合,即係HRM連footpod,正如有師兄講,GPS其實用嚟跑步嘅需要好低同好局限,尤其是喺香港用,而跑步方面使用footpod先最適合。我買G3主要係用響外地行山方面作為路徑紀錄,可能呢度大部分嘅師兄都主力跑步,所以覺得G3好笨重同設計好戇居,不過假如你有玩埋其他長時間戶外活動嘅話,就會認同一隻用AA電芯同防水嘅外置GPS有幾實用。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

希望我呢隻小狗無亂吠而咬儭人。我同ore師兄嘅諗法有少少相似,800同時有高度計對行山時好有幫助,所以我都放棄咗用咗十年suunto vector 嚟行山,一隻錶同時滿足我呢隻貪心嘅狗,唔同嘅日子可以有唔同組合。話雖如此,800隻錶貴到離譜,如非必要咪諗。相反300抵用啲。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 55# 的帖子

RS300X 同 RS400主要分別係個X,後者唔支援GPS,但其他功能似RS800CX,例如可以用Pro Trainer但又唔包個紅外線接收器,好雞肋!而300平啲又型啲,假如唔介意個大footpod同唔可以用Pro Trainer,都係唔錯選擇。有興趣上polar果網度慢慢研究清楚先好買,因為除咗買過隻更高型號嘅錶,否則唔可以響配件上升級,所以我時刻都想吠polar嘅型號定位。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

SD嘅意思只係包埋footpod一齊買,所以都係同一樣嘢,由於佢似800有部分尊貴功能所以又賣貴啲,我覺得更唔抵。紅外線接收器響SD套裝係包嘅。

以我所知rs800都有分有同冇cx,冇cx係舊款唔支援單車用配件同gps,買果時小心留意吓。旺角教協有價目表任睇,會員有八折不過無現貨,要先付錢等一、兩日先有貨。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

原帖由 bluegene 於 2011-3-26 23:14 發表 我上年係 Mara買RS400SD有折,入埋會再95折,比咗$2488。我記得平過教協。我建議你去睇下Mara同Giga有冇折先。

師兄講嘅又啱,兩大專門店即時入會,特價貨都有折,我買果時見響giga賣嘅rs800cx sd錶面金屬部分係啞色,好似係上一代款,所以最後去咗深水埗高登果間小鋪,八折後可講少少價,$37xx係唔可以琭咭唧,雖然重係貴咗少少最終幫嚫佢,唔想俾D大集團壟斷哂。教協主要係去訂配件,個價目表放響同啲家電嘅catalog一齊。另先買rs800cx multi加footpod係平過rs800cx run加gps,睇哂價先好買呀。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 68# 的帖子

據我所知Germin香港無代理,不過好多地方都有得賣(攀山、毅成等),suunto就好似響教協無得賣,反而其他好多地方都有。至於polar就有個”客戶服務搜尋器”,想買行貨查一查就知喇。

http://www.polar.com.hk/hk-zh/service_finder?country=HK

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 70# 的帖子

好消息喎,謝謝分享。以後買germin嘅產品又多重保障喇,希望唔係一定要響SW買先有得保啦。