香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

郵票 + 其他收藏分享專區

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

歡迎大家分享集郵興趣知識, 或展示收藏品.

除咗郵票之外, 歡迎分享其他收藏.
    例如: 錢幣舊物玩具模型書刊等等.
    +1 0
    上一篇︰西灣河新人報到下一篇︰6月份有甚麼比賽?

升級   0%

擦汗

自細集郵, 第一套郵票係查理斯王子戴安娜大婚紀念.
    期間有十年時間, 因為讀書同工作, 成為咗集郵空白期.

最近幾個月, 重拾集郵興趣, 喺圖書館借閱唔少集郵書本.
    而擒日首次去 [好旺角購物中心], 簡直大開眼界, 亦發覺自己似井底之蛙.

[郵票係一個國家地方嘅名片.]

集郵除咗係嗜好興趣, 其實亦都可以增加唔同嘅知識,
    而且集郵係一種好高深嘅學問, 可以需要用更多時間金錢去研究.

我自己收集香港郵票首日封外,
    亦都有少量中國澳門郵票, 仲有啲其他國家舊郵票.
    最值錢嘅應該係下圖嘅 [金猴],
    但係我覺得集郵係一種興趣,
    只要享受當中嘅趣味, 豐富自己知識, 更加重要.

如果各位跑友師兄師姐, 也有集郵, 或者其他古物珍藏,
    歡迎留言或上載圖片分享.

請多多指教 !     

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

擦汗

原帖由 上水馬王 於 2011-4-29 12:14 發表
    直至大約三年前又開始再集郵。
    現在正打算慢慢去集齊所有香港郵票

最近, 對於集郵真係好有興趣.
    擒日攞啲郵票出嚟, 真係用放大鏡去睇吓, 覺得好精美.

早幾年覺得, 集郵係要自己去排隊買, 慢慢儲.
    我唔鍾意訂郵票, (所以漏咗好多), 覺得冇咗嗰種感覺.

早幾日去過 [好旺角], 見到好多郵票,
    [有錢] 就可以買, 但係, 我都只係買返啲 [平價唔值錢] 首日封先.

哩幾日搵到一個網址, 可以交換郵票,
    需要好似好費時失事, 但係就有返嗰種集郵或交換郵票嘅感覺.

我諗我都要再整理好, 要補購返些少香港郵票先得.

升級   0%

擦汗

原帖由 hokiu 於 2011-4-27 17:03 發表
    最近太嫲給了我三十件清朝龍洋銀幣同元宝,唔知點處理好!

今日喺九龍城圖書館, 見到有本關於舊錢幣嘅書.
    你可以搵吓李英豪嘅舊書, 佢係本地收藏家, 郵票錢幣嘅書都有.

登錄/註冊後可看大圖
       http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9621768071

原帖由 上水馬王 於 2011-4-30 15:43 發表
    不過我地呢d純粹收藏既都冇過去炒賣。

其實儲嘅郵票升值, 都係開心吓.
    除非真係 [好唔掂], 如果唔係, 都唔捨得賣.

三十年前, 第一套集郵嘅 [威爾斯親王大婚紀念],
    擒日喺紅磡見到, 賣十蚊, 真係心傷 !