香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

郵票 + 其他收藏分享專區

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

歡迎大家分享集郵興趣知識, 或展示收藏品.

除咗郵票之外, 歡迎分享其他收藏.
    例如: 錢幣舊物玩具模型書刊等等.
    +1 0
    上一篇︰西灣河新人報到下一篇︰6月份有甚麼比賽?

升級   0%

擦汗

自細集郵, 第一套郵票係查理斯王子戴安娜大婚紀念.
    期間有十年時間, 因為讀書同工作, 成為咗集郵空白期.

最近幾個月, 重拾集郵興趣, 喺圖書館借閱唔少集郵書本.
    而擒日首次去 [好旺角購物中心], 簡直大開眼界, 亦發覺自己似井底之蛙.

[郵票係一個國家地方嘅名片.]

集郵除咗係嗜好興趣, 其實亦都可以增加唔同嘅知識,
    而且集郵係一種好高深嘅學問, 可以需要用更多時間金錢去研究.

我自己收集香港郵票首日封外,
    亦都有少量中國澳門郵票, 仲有啲其他國家舊郵票.
    最值錢嘅應該係下圖嘅 [金猴],
    但係我覺得集郵係一種興趣,
    只要享受當中嘅趣味, 豐富自己知識, 更加重要.

如果各位跑友師兄師姐, 也有集郵, 或者其他古物珍藏,
    歡迎留言或上載圖片分享.

請多多指教 !     

登錄/註冊後可看大圖

升級   21.4%

該用戶從未簽到

多謝師兄分享,  
    最近太嫲給了我三十件清朝龍洋銀幣同元宝,唔知點處理好!

升級   0%

該用戶從未簽到

我讀完書出來做第一份工,係外幣找換店做cashier,因為工作關係果陣鐘意儲埋一d唔同國家既銀紙,而家間唔中都會攞出來睇下。
    不過我儲果d多數都係細面額紙幣,全部都唔值錢~

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟三年級開始集郵,至中學一年級。
    小時候最愛香港及大陸郵票,尤其香港第一代十二生肖郵票。
    上到中學因為想買遊戲機,結果將收藏多年既心血賣Q晒,大個後諗番起真係好後悔......直至大約三年前又開始再集郵。

現在正打算慢慢去集齊所有香港郵票

升級   0%

該用戶從未簽到

有無人有零八年既奧運記念鈔票?

估唔到咁短時間會升值左咁多

升級   56.85%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2011-4-29 12:24 發表
    有無人有零八年既奧運記念鈔票?

估唔到咁短時間會升值左咁多

Yes !  i have. 仲有好多早期香港同大陸既郵票添!
    包括得得地所講,現時值幾千蚊既小金猴:
    當年買既時候都袛不過係要兩三蚊咋!

升級   0%

擦汗

原帖由 上水馬王 於 2011-4-29 12:14 發表
    直至大約三年前又開始再集郵。
    現在正打算慢慢去集齊所有香港郵票

最近, 對於集郵真係好有興趣.
    擒日攞啲郵票出嚟, 真係用放大鏡去睇吓, 覺得好精美.

早幾年覺得, 集郵係要自己去排隊買, 慢慢儲.
    我唔鍾意訂郵票, (所以漏咗好多), 覺得冇咗嗰種感覺.

早幾日去過 [好旺角], 見到好多郵票,
    [有錢] 就可以買, 但係, 我都只係買返啲 [平價唔值錢] 首日封先.

哩幾日搵到一個網址, 可以交換郵票,
    需要好似好費時失事, 但係就有返嗰種集郵或交換郵票嘅感覺.

我諗我都要再整理好, 要補購返些少香港郵票先得.

升級   45.4%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 得得地 於 2011-4-27 16:12 發表
    歡迎大家分享集郵興趣知識, 或展示收藏品.

除咗郵票之外, 歡迎分享其他收藏.
    例如: 錢幣舊物玩具模型書刊等等.

我都喜歡集郵,現在還有大量收藏,不過就唔會再入貨。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 田中雅茂 於 2011-4-29 15:21 發表

Yes !  i have. 仲有好多早期香港同大陸既郵票添!
    包括得得地所講,現時值幾千蚊既小金猴
    當年買既時候都袛不過係要兩三蚊咋!

上網check過而家值九千一隻呀!
    零八年出既奧運記念鈔票由百幾蚊炒到而家五百幾蚊,升幅仲勁過股票!

不過我地呢d純粹收藏既都冇過去炒賣。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-4-29 17:14 發表

最近, 對於集郵真係好有興趣.
    擒日攞啲郵票出嚟, 真係用放大鏡去睇吓, 覺得好精美.

早幾年覺得, 集郵係要自己去排隊買, 慢慢儲.
    我唔鍾意訂郵票, (所以漏咗好多), 覺得冇 ...

唔知點解近年出既郵票無以前咁靚,可能出得濫左有關。淨係一隻兔年郵票都分幾種包裝出售,每款買晒都幾大鑊,儲齊十二生肖都唔夠地方劑。

我買野最憎排隊,買郵票例外

升級   0%

擦汗

原帖由 hokiu 於 2011-4-27 17:03 發表
    最近太嫲給了我三十件清朝龍洋銀幣同元宝,唔知點處理好!

今日喺九龍城圖書館, 見到有本關於舊錢幣嘅書.
    你可以搵吓李英豪嘅舊書, 佢係本地收藏家, 郵票錢幣嘅書都有.

登錄/註冊後可看大圖
       http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9621768071

原帖由 上水馬王 於 2011-4-30 15:43 發表
    不過我地呢d純粹收藏既都冇過去炒賣。

其實儲嘅郵票升值, 都係開心吓.
    除非真係 [好唔掂], 如果唔係, 都唔捨得賣.

三十年前, 第一套集郵嘅 [威爾斯親王大婚紀念],
    擒日喺紅磡見到, 賣十蚊, 真係心傷 !

升級   45.4%

開心
  • 簽到天數: 2 天

回復 12# 的帖子

若以錢格來說,現時只有中國郵票是升,香港郵票,全部跌破底價,連我原本以為很有價值的大清及早期香港的郵票,都是很平價。

升級   66.32%

開心
  • 簽到天數: 7 天

我以前讀書時也是集郵狂, 將零用錢用來買郵票, 剛開始什麼都買, 後來喜歡集大陸郵票, 但現在價錢炒得很貴,
    現已沒有以前的瘋狂, 只有間中買些新郵票, 有時在網上見到便宜的就買下, 近幾年我喜歡集郵chop, 如收到的
    信件上的郵chop剪下, 特別是帶有政府的宣傳字句. 我還喜歡收集很多東東, 如錢幣, 票據, 海報, 舊書, 舊物, 毛章, 舊星照等等.

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

我讀小學三年級時開始集郵,仲特登去結識不同國藉嘅筆友以收集郵票,
    加上我爸爸又幫我一同去收集,所以多年來都蓄有不少相當美麗的郵票,
    但從來不曾去研究佢地值幾錢,記得後來不再收集後就全數送了給人。

升級   29.33%

該用戶從未簽到

其實你知道郵票升值,但又如何賣出去套現呢。

升級   97.37%

該用戶從未簽到

原帖由 peter2008 於 18-6-2011 17:14 發表
    其實你知道郵票升值,但又如何賣出去套現呢。
    可以放上ebay競投 , 我也在ebay售出了很多郵票 , 玩具和錢幣呢

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

我留起好多女皇頭 coin
    我都想找收藏人與我換翻洋紫荊coin

Kin in Running