香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大雄2009
打印 上一主題 下一主題

2012TKO毅行齊齊玩

升級   100%

該用戶從未簽到

四人中三個爆+兩個抽筋, 無一幸免, 全隊返到荃錦凹都算係奇蹟! 亦是小弟人生第一次完成雙凹!

喱一課令到我地現晒形, 耐力不足+怕曬(除左初段, 其他時間勁曬)+食物唔夠(今次帶多左好多食物但係都係唔夠食)等都是大問題.
休息太耐亦是另問題, ICEBERG份報告都冇寫到中途休息D資料, 例如起麥四中途及基維爾條河各休左5分鐘, 針山頂亦休左十幾分鐘.

不過, 經過三次齊腳操練, 四人的默契有了, 士氣大有進步, 友情比前更加深厚, TKO加油!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 天鬼 於 2011-10-10 00:24 發表

都係睇時間追住黎走.....仲有呀,如果有時間用電話回報行情....不如行快兩步或拉筋,食野啦
你不停回報行情,其他人就講d幫唔到忙既說話就會令到你去追時間.....
不如行完先一次過回報啦......專心d行自己定落既行情 ...

天鬼兄, 因為等緊隊友休息同食野, 自己已攪掂晒冇野做又唔可以行先先至用電話回報行情, 請勿誤會!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 天鬼 於 2011-10-11 07:57 發表

我冇嬌傲喎...由開操到而家我都唔覺得我地做既時間有d咩驚天動地...值得別人去讚....所以我都未post過操練時間上來
我個日做既時間都比目標時間慢左少少.....我有隊友快唔到....我亦都要堅持4個人一齊行架
只係我 ...

天鬼兄冇講錯, 我地前段的確開快左(後段連落荃錦都跑唔起), 同埋休息時間亦太長, 謝謝自的意見, 今個星期三我地會於tko特訓時檢討.

操雙凹果然係好辛苦, 不過操完對己隊的能力與策略的恰當性有更清楚的了解.

天鬼你地果隊幾點出發?

升級   100%

該用戶從未簽到

多謝馬拉及森美兄當日比我地既鼓勵!!!

其實我地到左城門已決定唔追時間, 因大家都知到再谷實爆得更慘烈!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2011-10-10 11:43 發表
因為見天黑, 大帽頂風大又凍, 唔想開電筒, 唯有急急腳趕路, 如果係日抖曬住我一定慢溜!

嘩! 當時真係比師姐妳嚇鬼死, 黑蚊蚊突然聽見後面有急速既腳步聲傳上嚟, 轉頭一看隱約見到有個靚女飄緊上山, 心想夜嗎嗎點會有靚女一人上山, 唔通見 (當時即刻諗起倩女幽魂既劇情), 但係對腳作緊抽筋跑唔郁, 唯有閉目待介. 當時感覺一陣風吹過, 打開眼一看只見到師姐背影在黑暗中漸漸消失, 落到士多先知道原來係小叻!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

多謝善長靚MILL贊助TKO隊,祝妳多福多壽,長跑長有!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

16, 琴晚同你去壁屋探完人後對膝頭有好大反應!

升級   100%

該用戶從未簽到

本星期因大家就唔到時間, 所以要兵分兩路:

15/10星期六: 大雄+iceberg, M101-M200 (沙田坳-大棠)
16/10星期日: 猿球+16, 麥3-8 (再再戰雙凹)

升級   100%

該用戶從未簽到

沙田坳至荃錦凹連休4:43

升級   100%

該用戶從未簽到

到達大棠,全程連休7:39。

升級   100%

該用戶從未簽到

沙田坳-大埔道 1:07 1:07
大埔道-城門 0:40 1:47
休息 0:07 1:54
城門-鉛礦凹 1:20 3:14
休息 0:03 3:17
鉛礦凹-荃錦凹 1:26 4:43
休息 0:17 5:00
荃錦凹-大棠 2:39 7:39
  黃大仙MTR-沙田凹(2K) 0:28

升級   100%

該用戶從未簽到

多謝眾小學生的鼓勵, 我地喱個時間對你地黎講都係濕濕碎, 你地琴晚走成點?

多謝天鬼兄的教路, 睇完你個分段時間表, 使我地領悟到留前鬥後既重要, 琴日我地連落荃錦都唔敢衝, 只係慢jog順住落, 到9,10段果然仲有貨, 暗斜上都jog到, 到終點大棠時仲有力, 幾乎想跑埋出元朗市。仲有就係你叫我地休息時間唔好太耐, 如果唔係會出酸, 所以今次除左荃錦凹大吃大喝休耐左之外, 其他地點都休短左, 起荃錦休耐左再起步時果然感覺雙腿好繄, 要jog左成k幾先順返.

吸收上次雙凹的慘痛經驗, 今次沿途加多食野及補水次數, 果然冇抽筋同keep得住唔比體能急速下降.

iceberg的狀態係我地最擔心既地方, 但今次佢段段有, 段段jog得起, 狀態終於返黎喇!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2011-10-15 17:50 發表

X2!

wow, 超水準, 好耐無追post , 已經升呢到第十層!
睇嚟 +18都得喎!

我地上次M001-M101用左唔使10個鐘, 今次M101-M200用左唔使8個鐘, 如果好似計加數咁簡單就真係可以SUB 18, 但到時後段一定會跌WATT, 可能會跌到失晒預算!!! SUB20既目標都驚達唔到!!!

Rockie你受傷果度康復晒未, 聽講話你最近參加返比賽, 但狀態就未返晒黎.

升級   100%

該用戶從未簽到

7:28!!!  

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 天鬼 於 2011-10-16 12:56 發表

其實你地既基本能力係唔會差過我地....只係之前你地用錯方法去操....
睇時間,同其他人比較多....所以發揮唔到自己應有既能力....
完成左呢課之後...係咪開始有d"我都做得到"既感覺呢

信心的確大咗dd, 下次再休短d!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 siukeung 於 2011-10-16 14:24 發表

厲害, 完成雙咬後實力果然再進一步, 操多2課長課(重點是捱, 慢不緊要, 行得越多越好)便萬事俱備, 之後好好調整狀態迎接比賽吧~

我地下星期會操終極超級長課, 好大機會係麥1-6或7(鉛礦凹), 到時tko超強support R 校長會做我地pacer, 我地諗住比晒d野佢揹!  唔知校監Rebecca會唔會中途比义燒飯我地食?

再次恭喜你同壞人奪得雷利78k公開冠軍兼破大會紀錄, 曾經與你及壞人一起操過山係我既榮幸, 好欣賞你地兩位能力咁強但都非常謙虛!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 明跟人生跑 於 2011-10-16 14:37 發表
TKO毅行隊更上一層樓!

明師兄如果有你帶住我地可能會更好! 正日果日會唔會陪我地衝番幾段?

升級   100%

該用戶從未簽到

一個人自來, 冇人推冇人帶都做到咁好時間, bolo兄實力越來越強, 正日果日不如五個人一齊玩!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2011-10-16 17:39 發表

恭喜大雄兄、16兄、iceberg、同猿球兄漸入佳境,
keep 住佢唔好俾佢跌, 可望16~18 !!

依家基本上康復晒, 只係剩番啲手尾~肩周炎, 依家做緊物理治療,
但進展唔大, 但個治療醫生話進度好好, 繼續做啦, 唔 ...

玩完毅行一定會過黎搵你指教.

升級   100%

該用戶從未簽到

嘩! 爆咗都9:20攪掂雙凹, 快我地成兩個鐘, 針山大仙請受小弟一拜!!!