香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大雄2009
打印 上一主題 下一主題

2012TKO毅行齊齊玩

升級   100%

該用戶從未簽到

tko仲有冇人想玩呀???
我w038...無腳中
無目標時間...只求完成

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-6-24 23:53 發表

天鬼兄, TKO有以下幾隻腳比你選擇:

1. R (16腳)
2. WTY16 (18腳)
3. ICEBERG (18腳)
4. JUNJUN (18腳)
5. 明師兄 (20腳)
6. BOLO (20腳)
7. 馬拉 (20腳)
8. GRAY (24腳)
9. MAYLAM (24腳)
10. 猿球 ...

多謝大雄領隊既提供先.....
目前籤未到手.....亦都有其他人試下夾下腳....
遲下有時間的話跟tko一齊行下山先

升級   100%

該用戶從未簽到

星期六走成點呀???
時間滿意嗎???

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-8-6 16:20 發表
6小時完成!勁.......慢,因在城門閃了!
因趕住去北角攞毅行三十周年紀念戰衣!

大雄兄.....一開始唔好追時間.....好易爆的
因為我試得多

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-8-21 02:45 發表
挑戰雙凹失敗二

19/8(星期五), 7:30AM準時起步, 太陽好猛烈, 一路上牛耳石山一路大量出汗, 上到山頂和16兩人苦笑對望, 雖然沒有對話但已明白對方心中所想 - 點捱到荃錦凹!!! 為左保留實力, 大家都互相提醒唔好跑 ...

大雄兄....點解要用水袋+水特粉呢???你咁樣即係全程都飲緊水特.....試下水同水特分開啦,水袋用清水...之後買支水特渣手
起步前有熱身拉筋嗎???因為操雙凹最辛苦之一....就係一開始熱身不足就上大量石級...
你平時1-5既練習如何呢???平時既練習係比星期六,日既操山重要得多的.......
希望幫到你啦

升級   100%

該用戶從未簽到

ericlam師兄,大雄師兄....
抽過,爆過,撞牆....亦都係好寶貴既經驗之一
可以係下次或者同d未行過山既朋友仔行山既時候....
出現咁既狀況都知道如何應對.......
其實抽筋最大原因都係平時量數不足.....
我呢排都唔夠量數...要加返多d先得囉

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-9-4 17:47 發表
琴晚操山終於全程都冇抽筋及作抽,感覺良好,但sub20的目標仍遙不可及!

做得好.....只要黎緊做多d長課就ok....

升級   100%

該用戶從未簽到

樓上的~係呀....好幸運地完成左頭50K

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 marcus 於 2011-9-9 19:32 發表

我係響落西灣山吹咗兩野果個, 好在我都係黑晒前出到馬路, 冇帶頭燈呢.....

哦~~咁你都認到我既???
個日好熱,都行得好慢....係收左太陽先好d....未到獅子停都黑晒囉

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2011-9-28 23:30 發表

森美e度係TKO版, 你講得太興奮.  TKO唔好意思" />" />" />" />" />hjk

成成....你要明白......咩野係傻佬哦

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-10-5 12:36 發表

我地可能速度快你少少, 但耐力你就強過我地好多, 如果操雙凹最後應該你到終點先. 就好似龜兔賽跑個故事咁, 我地就係白兔, 你就係果隻.......
大雄, 要完成不必太在意時間, 後段一定預左會跌, 行李盡輕, 但食物, 水要夠, 記帶頭燈.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-10-9 23:23 發表
四人中三個爆+兩個抽筋, 無一幸免, 全隊返到荃錦凹都算係奇蹟! 亦是小弟人生第一次完成雙凹!

喱一課令到我地現晒形, 耐力不足+怕曬(除左初段, 其他時間勁曬)+食物唔夠(今次帶多左好多食物但係都係唔夠食)等都是大 ...

都係睇時間追住黎走.....仲有呀,如果有時間用電話回報行情....不如行快兩步或拉筋,食野啦
你不停回報行情,其他人就講d幫唔到忙既說話就會令到你去追時間.....
不如行完先一次過回報啦......專心d行自己定落既行情啦
p.s 操到爆晒,完成既時間...到時都係咁樣,最尾兩段點行呢??

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 iceberg99 於 2011-10-9 20:54 發表
今鋪真係虎頭蛇尾, 亦上o左一課: 點都要食正餐--- 飯 / 麵 / 粥
http://connect.garmin.com/activity/120105248

Route3        1:42:07.4
Rest         0:07:14.9
Route4        2:28:15.0
獅子亭        0:35:44.8
Rest         14:27.9
Route ...

我俾我上星期走雙凹既分段時間你地睇啦
3段 1:58
4段 2:39
5段 2:07(到大埔道)
6段 0:42
7段 1:34
8段 1:41
p.s 最重要係我地4個走完都完全冇爆,冇抽筋既反應.....知道仲有貨可以繼續去

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2011-10-11 00:48 發表
\

鬼, 不要嬌傲自已為是! D時間都未合格! 你地也有很多方面要改進.
唯有知道自己不足, 肯改, 才有空間去進步.

我冇嬌傲喎...由開操到而家我都唔覺得我地做既時間有d咩驚天動地...值得別人去讚....所以我都未post過操練時間上來
我個日做既時間都比目標時間慢左少少.....我有隊友快唔到....我亦都要堅持4個人一齊行架
只係我想俾個參考時間大雄....頭段唔太快,唔追時間....後段都保持到速度.....
行完都仲有貨繼續....
我都想tko隊能夠比較輕鬆咁去享受毅行者
p.s 唔好次次操完都爆晒,下次又犯同樣既錯(出自某智者)

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 continent 於 2011-10-11 09:35 發表

How about 休息時間 ?

5-10分鐘休息(補水)
最好就5分鐘搞晒d野就走....
如果超過10分鐘,腳就開始出酸....
之前試過係獅子停休息左15分鐘....之後出酸上獅子山慢左好多....

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-10-16 11:23 發表
多謝眾小學生的鼓勵, 我地喱個時間對你地黎講都係濕濕碎, 你地琴晚走成點?

多謝天鬼兄的教路, 睇完你個分段時間表, 使我地領悟到留前鬥後既重要, 琴日我地連落荃錦都唔敢衝, 只係慢jog順住落, 到9,10段果然仲有貨 ...

其實你地既基本能力係唔會差過我地....只係之前你地用錯方法去操....
睇時間,同其他人比較多....所以發揮唔到自己應有既能力....
完成左呢課之後...係咪開始有d"我都做得到"既感覺呢

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kk52 於 2011-11-16 12:40 發表

大雄, 你要睇住我o既能力呀~ 我冇大師兄咁勁架~
今晚詳談~

其實係咪應該唔好當毅行正日係d咩凸別既日子好d呢???
當係平時操長課咁....只係將d多餘野放係車...
陪行既十卜幫手拎少量既備用食物&水....
如果將所有既水&食物都俾晒十卜...跟唔跟到你地都成問題...仲可以十卜嗎??

升級   100%

該用戶從未簽到

恭喜恭喜.....果然人強馬壯係唔同d既....勁呀!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 continent 於 2011-11-20 06:43 發表

恭喜tko,今年環境真係好差,又有人受傷,真係好唔錯!今年和上年都是和tko一齊上落針山。(雖然tko早我哋1.5小時出發)他們真係好勤力,每次你哋遲過我哋到過cp.早過我哋離開,control得好好 ...

森美小子....tko隊係遲你地1.5小時出發呀....即係後追你地哦~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-11-20 10:03 發表

天鬼, 我地驚又比你捉到, 所以今次全程都冇行shortcut !

今次我地前段放慢黎走, 中段果然好好多. 你果隊能否達標完成? 做到乜野時間?

做得好好呀~~識得保存體力係好好多架
我地一開始操都係以4人安全完成為最大目標...
時間只係其次,做到就做...做唔到亦都冇所謂的
本來都係睇住18個鐘黎走既,不過天氣真係好大影響,後半程再度落雨......想追都追唔到
所以都係安全完成最重要...19:05完成