香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

操練時心跳數一問

升級   52.3%

該用戶從未簽到

warm up時既心跳未必好重要, 不過年紀越大, warm up會更需時
越Fit就越易上易落, 亦有可能操多左, 壯態唔夠好, 會唔會唔夠休息?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

昨日做左一課單車trainer interval, 主要係針到段速TT能力
因為準備70.3既關係, 所以對上一次踩呢個program已經係一年前既事
好明顯係rest既時候心跳只係回到72%, 而上年就回到70%
希望聽日比賽唔會比人放甩啦!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2011-6-19 01:20 發表
我同你的計法及用法不同。我通常是(跑步)等到回返大約7成先再跑 ,再睇下每次用幾多時間先回到返去7 成。
我聴一個朋友講,其實自己一個踩東涌90K,平均26-29已是不錯的(但我還不行),
我想問下你有無試一個人自己踩東涌90K,唔知你一個人可以KEEP 到幾多呢?

今次比賽竟然單車部份異常地好
90K自己踩, 睇頂唔頂風啦, 我操得比你多, 自然會快d
回想當日, 一到70k左右即刻無貨, 力量是一點一滴操返來, 當然認真操練既人可能會兩滴三滴咁提昇
如果咁易玩, 就唔叫做Ironman啦
而家重有幾個月, 就以AV30為目標啦