香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2011 全港三項鐵人錦標賽 photo

升級   14.3%

該用戶從未簽到

http://www.sportsoho.com/pg/photos/album/1571098/2011-hong-kong-national-triathlon-championships-
+1 0
上一篇︰賽後投票-2011.10.09 Action Asia Salomon Lantau 2 Peaks下一篇︰2011年海南儋州国际马拉松规程

升級   14.33%

該用戶從未簽到

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2011-10-13 23:58 發表
我自己覺得比賽勾車安全過練車的時候,因為可以有少少偏右咁勾,安全好多。時係馬路要直線勾車其實都幾危險,好難睇到前面的情況。

不過偏右少少又會慳少d力

升級   14.33%

該用戶從未簽到

我自己覺得比賽勾車安全過練車的時候,因為可以有少少偏右咁勾,安全好多。時係馬路要直線勾車其實都幾危險,好難睇到前面的情況。

升級   14.33%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-10-13 15:40 發表
我覺得上斜果種勾車同跑步有d似, 90%係攞pacing, 10%頂風, 尤其有時都會有逆風既情況
大家都有一大班人跑interval既經驗, 同自己一個跑都係兩回事
有上斜, 自然就會有平路/落斜既時侯, 痛苦過後, 就可以把握 ...

我估都係個PACING 問題。
但跟住人真係舒服好多。我勾咗三轉上山,感覺無咁辛苦,但係第四轉佢唔見咗,自己上就好辛苦。
不過,我同佢係差唔多速度,都係細跟大,不過轉數有都九十幾。

升級   14.3%

該用戶從未簽到

因為始終係第一次od, 留番少少, 唔係爆左就羞死怪..

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-10-13 19:58 發表
其實我都想問問: 游水有冇得 [勾] ??   
游在人群中間, 避浪好些 ?

我跟蛙腳後面, 好似有好大阻力在前面湧過來,
如果係蛙式, 就見到好多 [泡泡] .   

我都唔知, 所以盡量避開人, 費時撞到人,
我估, 在 ...

絕對有幫助, 你可以feel到每一下手都輕左

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2011-10-13 16:20 發表
now i understand the key point,  after reading the above from Jason

reason being my level is not up to par...

睇你段video已經知你唔係par啦, 都過左好多人!
不過以你平時既水準亦都可以再快d, 可能你唔慣踩斜

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

其實我都想問問: 游水有冇得 [勾] ??   
    游在人群中間, 避浪好些 ?

我跟蛙腳後面, 好似有好大阻力在前面湧過來,
    如果係蛙式, 就見到好多 [泡泡] .   

我都唔知, 所以盡量避開人, 費時撞到人,
    我估, 在人群中, [避浪] 會有用 ??   

請各師兄指教 !
    (其實我游蛙式, 仲好慢, 通常包尾幾, 見到附近有人一齊, 已經覺得開心.)   

升級   14.3%

該用戶從未簽到

now i understand the key point,  after reading the above from Jason

reason being my level is not up to par...

升級   52.3%

該用戶從未簽到

我覺得上斜果種勾車同跑步有d似, 90%係攞pacing, 10%頂風, 尤其有時都會有逆風既情況
    大家都有一大班人跑interval既經驗, 同自己一個跑都係兩回事
    有上斜, 自然就會有平路/落斜既時侯, 痛苦過後, 就可以把握機會再溶入車群, 乘機放鬆肌肉, 調整呼吸
    如果上斜時棄權, 整體就會同車群越離越遠
    無錯, 大前提都係pacing不能差太遠.... 但比踩TT出多少少力係可以接受..

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2011-10-13 12:01 發表 我都覺, 我估上斜除非撞到一個同自己pace 好接近既人, 先會勾得舒服  
    我由頭到尾都冇得勾, 快過我既早就走哂(jason話轉項時係我著lock鞋時走哂 ), 追見既又勾吾倒我幫手
    boc 果場都好d 有2成時間有得勾.

升級   14.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2011-10-13 00:35 發表 其實上山得15-20度,勾左作用好似唔大wo

我都覺, 我估上斜除非撞到一個同自己pace 好接近既人, 先會勾得舒服  

升級   25.8%

該用戶從未簽到

其實上山得15-20度,勾左作用好似唔大wo

升級   52.3%

該用戶從未簽到

有得勾無理由唔勾, 除非落緊斜, 我就會保守一點

升級   14.33%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2011-10-12 10:30 發表

嘩真係有人睇曬 多謝收看!!

Lewis 唔在行單車比賽啦.  其實我單車唔多掂, 在新娘潭完全唔敢鉤車, 好驚抄.  你見間中有三五架車一條龍咁側邊過我個d 先算正路,  我應該要立即跟係佢地後面拉龍,  但 ...

你應該勾人上山嘛,同自己上係2 個世界。

升級   14.33%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2011-10-12 08:44 發表
    Video from a camera on my bike

登錄/註冊後可看大圖

升級   14.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2011-10-12 20:46 發表 4:00 - 4:30 0個度成日影到我,哈哈~~ 師兄介唔介意我放上 fb??~

當然可以, 再唔係, 你add 我先啦  https://www.facebook.com/eddie.km.cheung

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2011-10-12 08:44 發表 Video from a camera on my bike

登錄/註冊後可看大圖
    4:00 - 4:30 0個度成日影到我,哈哈~~

師兄介唔介意我放上 fb??~

升級   14.3%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2011-10-12 16:20 發表 會唔會封路比賽架............

已經接近封曬, 除必要車輛&公共小巴會由鐵馬patrol 住慢行.  我唔係驚人地, 只係驚自抄咋...