香港長跑網  - 長跑長友

樓主: mill
打印 上一主題 下一主題

6月26日(星期五)荃灣青公約跑預埋你

升級   0%

該用戶從未簽到

乜咁多人都係腳痛? 我十二月21號突然腰背痛得屎屎下,舉步為艱,睇政府門診給轉去了急症室,折磨了幾個鐘頭,照過X光條大陣無問題,打了針便回家休息,葯氣過後又是痛得要命,睡也睡不著,給的止痛丸沒甚麼效,後來記起很久很久以前朋友電郵的偏方....薯仔汁,於是去工展會買了一台慢磨機,回家就弄那個薯仔汁來喝,講都唔信,每日一杯飲左一星期,今天已經差不多完全復原,差不多完全沒有痛了。 家中的肥C9這兩個月經常話膝頭痛,政府醫生給她葡萄醣安食也沒甚麼效,這星期喝了薯仔汁,竟然說無痛了,都唔知真定假? 有興趣一試的,方法是用榨汁機將一個洗乾淨的薯仔(我喜歡在水喉下以牙刷刷去沙泥),連皮切細,加一個雪梨(也是連皮)切細,再加兩三粒柑桔,磨成一杯汁便可。 其實加雪梨同柑桔是容易d入口,可以唔加就唔加吧。

http://www.vegsochk.org/yueso/ys128/

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 seablack 於 2013-1-3 09:44 發表 琴晚用兩個薯仔一個雪梨整左兩杯,飲左一杯。味道的確好古怪......建議薯仔雪梨比例一比一,或一個雪梨再加柑桔

咁獨食,哈哈哈! 兩個薯仔做一杯,俾著我一飲即
我只用一個薯仔(大),兩個雪梨,六粒柑桔,榨汁有兩杯了,給肥C9一杯,我一杯。
所以買薯仔可以揀d細少少(百街或街市都有一袋袋細細個)便不用剩下半個囉。

升級   0%

該用戶從未簽到

街市生果檔有好多新鮮甜柑桔賣,$10一磅,$18兩磅,我個囡囡好鍾意就咁食,佢話好甜,一d都唔會酸。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2013-1-3 12:05 發表     亮哥,   我睇完你個post,噚晚同今朝都有整,但只係落薯仔,乜都冇加,真係好難飲, 今朝到依家都冇胃口想食任何東西,不過為咗對腳,我都會繼續飲落去。

唔洗咁寡既! 加d其他生果都唔會映響功效的,可以加柑桔、士多啤梨等等香d易飲d。 妳係用乜野機磨汁的? 我用"慢磨機"出的汁多同埋無乜泡的,我無食d渣。 工展會有兩個牌子的慢磨機做緊特價(比平時平成$1000),都是韓國出的。

升級   0%

該用戶從未簽到

飲幾日就知有無效的,一個星期唔見效便不要飲了。我就加埋一日搽三次特強喜了妥。12月21日果種痛法,還以為以後都無得跑了,PID又好、拉傷韌帶也好,起碼醫半年至一兩年,而家無痛,成個人開心番晒! 執緊行李,出發去廈門跑馬,祝大家無病無痛,長跑長有!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 seablack 於 2013-1-3 13:58 發表 噢,原來唔食渣嫁...... 我乜都食曬添

鎖你鎖你! 係我無講清楚,估唔到你會試囉,我果日痛到無晒人生樂趣,醫生d止痛葯都無用,諗住乜鬼都博下,我第一杯都係純薯仔汁,一飲而下,死頂,後來上網search睇下,原來可以咁樣加其他生果,第二杯就好飲d(減d薯仔加多d雪梨柑桔),過了幾日,見好似真係幾有效,又加多d薯仔,好難飲,最後這兩天就早晚飲,每次一個薯仔兩個梨六個柑桔榨汁倒兩杯,和肥C9乾杯,肥C9話難飲,不過又幾好,膝痛少了,尤其是晚上有得訓了。

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜施sir! 小弟去重慶跑馬,不在香港,你地跑、食得開心d!

恭喜施老師,實在太厲害,真的佩服,期望有機會跟閣下跑跑。 亮哥,堅哥,明哥,Luhui&Martin:重慶鄭州見!  詳情 回覆 發表於 2013-3-17 12:00