香港長跑網  - 長跑長友

樓主: winwin
打印 上一主題 下一主題

渣打組別介定, 我只想講出大會的不當和不公, 選手不根規則行事

升級   12.11%

該用戶從未簽到

同意WinWin所講, 分組目的是避免阻塞,
好似紅綠燈嘅出現, 就係唔想揸車嘅同過馬路嘅會因為爭路而發生意外;
同樣, 你跑步嘅時候唔會想前面塞住,停低或者是慢行嘅時候都唔想比衝上嚟嘅撞倒一樣.

升級   12.11%

該用戶從未簽到

似乎大家理解分組意思跟大會嘅唔同
轉貼至http://hkmarathon.com/marathon/chi/event/faq/1.jsp

9. 為 何 會 用 跑 手 之 個 人 時 間 作 為 十 公 里 、 半 程 馬 拉 松 及 全 程 馬 拉 松 賽 事 之 分 段 開 跑 時 間 ?

為 了 最 快 之 參 賽 者 ( 有 機 會 贏 取 獎 項 的 ) 能 夠 於 整 條 賽 道 上 不 被 較 慢 跑 之 參 賽 者 阻 擋 而 做 出 更 好 成 績 , 大 會 以 參 賽 者 之 個 人 時 間 作 為 十 公 里 、 半 程 馬 拉 松 及 全 程 馬 拉 松 賽 事 之 分 段 開 跑 時 間 。

如果賽會會著眼嘅係最 快 之 參 賽 者 ,那最佳個人時間或預計最佳個人時間是否四小時便變得亳無意義了