香港長跑網  - 長跑長友

樓主: winwin
打印 上一主題 下一主題

渣打組別介定, 我只想講出大會的不當和不公, 選手不根規則行事

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 winwin 於 2012-2-9 12:43 發表
外地全馬賽事會分選手區, 目的是避免阻塞. 渣打馬拉松只分挑戰組(4小時內)和全馬一組, 但大會卻完全不執行規則. 記錄顯示只有約2千人在4小時內完成, 但挑戰組卻有6千選手.  

當然當中可能有些跑手有意外跑 ...

大會呢D所謂架條件, 其實只是門面工夫, 因為沒有要求參賽者提出證明, 所以好多人都唔會理會.  老實講, 賽道擠塞同多了未符資格的人報了挑戰組關係不大, 除了上線排隊外, 慢的跟本就無能力阻礙快的跑, 西隧等位置塞人, 主要原因是半馬第一組選手造成, 至於點解今年半馬會塞全馬, 原因就是加插了全馬輪椅賽.  本來全馬同半馬之間有足夠緩充時間, 但因為多了輪椅賽, 在沒有延長封路的時間下, 分隔的時間自然減少, 除了加劇塞人, 更出現人車爭路, 險象環生; 故下年應該延長封路時間, 讓全馬輪椅賽先行于4:30AM起步, 然後半馬挑戰5:30AM, 全馬挑戰6:15AM, 全馬1組6:45AM, 半馬一組8:30AM..., 那就可減少擠塞的情況了!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 LMF 於 2012-2-9 21:47 發表
家陣出現塞人,係咪即係渣馬嘅賽道已經飽和,甚至已超出上限?

塞人因為半馬中途殺出, 令匯合部分的賽道出現雙倍人數, 更甚係阻擋全馬個批係半馬超慢參賽者, 大部分要7分鐘以上1k, 因此才出現嚴重阻塞. 要解決問題, 唔係減少全馬或半馬, 而係要重新編排賽種, 令半馬跑手唔會係大部份全馬跑手的中途出現!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 winwin 於 2012-2-10 10:52 發表
pringles7, 你post61寫得真好!

winwin, 又怒我多事; 可能你唔係好了解呢個論壇的運作, 其實很多會員同會員之間是認識的, 而不是一個完全匿名討論區,  所以雖然係自由講場, 但發表評論時亦往往要顧及對方的感受, 否則就可能會影響跑友之間的感情!

或者呢件事我地可以咁樣睇, 田總向參賽者提出要求, 但佢對于參賽者是否乎合呢D要求似乎毫不在乎, 既無驗證, 又無罰則, 似乎呢D條件係做係比人睇, 多過有實際需要.  即係好似佢要求參賽者健康良好先可以報名一樣, 係沒有要求任何健康證明下, 絕大部分人只是視呢樣係溫馨提示, 而不會真係去證明自己健康良好才參賽.  當然如果出左事, 責任就要自負了.

既然主辦單位沒有對於可能不乎合資格報挑戰組的人提出意見, 其他參賽者代大會出頭去譴責其他參賽者, 似乎唔係好適當. 問題是由大會安排不當所引起, 要怪的就只好怪大會, 而參賽者點樣選擇報名, 亦是他們自己決定, 當然若發生問題,  好似慢的排前而被快的推撞, 後果就要自負了.  

至於越級挑戰啱唔啱, 呢個係價值觀的問題, 我就無興趣去評論了.

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2012-2-15 15:15 發表
其實田總有聽跑手意見

係2009年, 渣打完左後, 有一群跑手曾發起聯署簽名, 就賽事提供一些意見

田總收到信後, 曾邀請部份跑手出席會議, 之後, 有部份建議被接納及實施
1) 全馬完成者有獎牌 (2010)
2) 全馬完成 ...

聽就一定有聽, 不過就聽一些唔聽一些! 上年就有人要求增加輪椅賽, 田總聽了, 人地要求的就只是10K賽, 佢就玩大了, 沒有循序漸進, 沒有細心安排下, 馬上就增加了3K及全馬輪椅賽, 犧牲了全馬及半馬跑手, 攪到半馬塞全馬; 我上年已指出輪椅賽唔適合同跑手共用賽道, 田總又唔聽, 今年就出現人車爭路的情況, 險象環生. 其實呢到好多會友提出了很多有建議性的意見, 田總只要肯用心去研究, 渣馬一定可以做得更好!